Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 14., vasárnap

15.716 - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium > Erősödő fogyasztóvédelem: létrejön a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatala

Feladó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dátum: 2012. október 8. 13:53
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A KIM heti hírlevele 2012-10-08
A héten több nemzetközi ügyben is aktív volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Navracsics Tibor miniszter Tóásó Előd érdekében fordult a bolíviai hatóságokhoz, hogy a magyar állampolgár szabadlábon védekezhessen. A Safarov-ügyben az ombudsmannak válaszolt a miniszter, míg Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Ukrajnában pénzbüntetéssel akarják sújtani azt, aki felveszi más ország állampolgárságát.
A H4-HunOR brüsszeli iroda a megyék és a hazai KFI szektor szolgálatában

Hatékonyabb, aktívabb brüsszeli jelenlétet jelent mind a megyék, mind a magyar kutatás-fejlesztési szektor számára a H4- HunOR Brüsszeli Képviseleti Iroda, melynek megnyitó ünnepségét ma tartották a brüsszeli Magyar Fejlesztési Központban. A KIM által felkarolt iroda megnyitásával a minisztérium és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. legfőbb célja a megyék, illetve a teljes magyar kutatás-fejlesztési szektor részvételének támogatása az uniós források lehívásában.

Navracsics Tibor Tóásó Előd szabadlábra helyezését kéri

Navracsics Tibor igazságügyi miniszter levélben fordult kedden bolíviai kormánytagokhoz azt kérve, tegyenek meg mindent, hogy Tóásó Előd bírósági tárgyalására sor kerüljön, a vádlott szabadlábon védekezhessen, és az ügy mielőbb rendeződjön.

Navracsics Tibor válaszolt az ombudsmannak a Safarov-ügyben

Szabó Máté alapvető jogok biztosának megkeresésére a közigazgatási és igazságügyi miniszter azonnal, szeptember 19-én levélben válaszolt, amelyben kérte, hogy az ombudsman adja be hivatalos betekintési kérelmét a törvényi szabályozásnak megfelelően, valamint részletes tájékoztatást adott a kiadatás jogszabályi körülményeiről. Közlemény.

Fiatalokat támogató tehetséggondozó program indult útjára

A 30 év alatti, kiemelkedő hazai tehetségekre irányítja a figyelmet a La Femme magazin 50 tehetséges magyar fiatal elnevezésű programja, amelyben elismert szaktekintélyek, mentorok segítik a szerencsés kiválasztottak kibontakozását.

A végéhez közeledik a járási rendszerrel kapcsolatos jogalkotási folyamat

Néhány technikai jellegű jogszabály megalkotása szükséges ahhoz, hogy lezáruljon a járási rendszer kialakításával kapcsolatos jogalkotási folyamat – közölte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán.

KIH - a feladatokhoz alakítják a szervezetrendszert

Hat-nyolcszázalékos költségvetési megtakarítás érhető el 2013-ban azzal, hogy összevonták a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) öt háttérintézményét a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalba (KIH). Erről a közelmúltban létrejött új szervezet frissen kinevezett elnöke, Hidas János adott tájékoztatást, közölve egyebek mellett azt is, hogy a tervek szerint a teljes kormány-tisztviselői kar, azaz csaknem nyolcvanezer ember adatait kell majd kezelniük.

Erősödő fogyasztóvédelem: létrejön a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatala

A Kormány önálló intézményként létrehozza a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatalát. Erről azután döntöttek, hogy Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére megvizsgálták a pénzügyi biztos intézmény bevezetésének lehetőségét. A pénzügyi biztos jogvédő, vizsgálódó, ajánlásokat megfogalmazó, tanácsadó intézményként segíti majd a fogyasztók pénzügyi védelmét és a pénzügyi szolgáltatók (bankok, hitelintézetek) működésének kontrollálását. Emellett a pénzügyi biztosnak fontos szerepet szán a kormány a pénzügyi kultúra fejlesztésében.

Megdöbbentő: Ukrajna büntetéssel sújtaná a kettős állampolgárságot

Megdöbbenéssel értesült a magyar kormány, hogy Ukrajnában pénzbüntetéssel akarják sújtani azt, aki felveszi más ország állampolgárságát – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár csütörtökön az MTI kérdésére.

Ülésezik a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács

Ülésezik jövő héten a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) és a Magyar Állandó Értekezlet (Máért); előbbi testület napirendjén többek között a Julianus-program szerepel, míg a Máért tanácskozásán a külhoni magyar óvodák éve programot és az egyes régiókat érintő aktuális kérdéseket tekintik át a résztvevők.

Új DNS bűnjel bontó segíti a bűnjelek vizsgálatát

Professzionális, az igazságszolgáltatást segítő DNS vizsgálatokat fognak végezni abban az új bűnjelbontóban, amelyet az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek DNS laborjában adott ma át Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár. Közlemény.

A nemzeti emlékezetet, úgy mint két nemzet barátságának emlékezetét, meg kell alkotni

Két nemzet barátságának emlékezetét úgy kell felépíteni, mint az egyéni, családi sorsokból összerakott nemzeti emlékezetet – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Varsóban.

Rendben halad a járási hivatalokról szóló megállapodások megkötése

Az ütemterv szerint halad a járási hivatalok felállításához szükséges feltételek megteremtése. Már több mint 100 településen alá is írták a kormánymegbízottak és a polgármesterek a járási hivatalokhoz kerülő köztisztviselőkről, ingó és ingatlan vagyonról szóló átadás-átvételi megállapodásokat.

A mártír tábornokok állnak a győztes oldalon

Bár a bitó vagy a golyó jutott nekik, a történelem bebizonyította, hogy a mártír tábornokok állnak a győztes oldalon – jelentette ki Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Aradon.

Rendszeres szakmai képzéseken vehetnek részt a közszolgálati tisztviselők (+videó)

Nem érne véget az iskolapaddal a közszolgálati tisztviselők képzése – a Kormány a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programmal összhangban nagyobb hangsúlyt fektetne a közigazgatásban dolgozók képzésére. A rendszeresen felfrissített tudás és az új szakmai ismeretek megszerzése javítja a közszolgálatban dolgozók felkészültségét, motivációját, és jelentősen segítheti őket egy sikeres szakmai életpályában, másrészt a közigazgatás egészének teljesítményét is javítja. Közlemény.