Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 26., szombat

17.949 - A Külügyminisztérium heti hírlevele > A szabadság érzését senki nem törli ki a magyarokból


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2013. október 25. 14:27
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-10-25
Bernstein Kaddish-szimfóniája Samuel Pisar narrációjával az Operaházban

A mindenszentek és halottak napja tiszteletére rendezett operaházi hangversenyek sorában először csendül fel a rekviem mellett zsidó halotti ima. Bernstein Kaddish-szimfóniájának narrátora a librettó írója, Samuel Pisar lesz október 28-án és 29-én a Magyar Állami Operaházban.

Wintermantel Péter helyettes államtitkár tokiói látogatása

Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár 2013. október 24-26. között Japánba látogatott, és konzultációkat folytatott a külügyminisztériumban és a Japán Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségnél (JICA), illetve részt vett az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett eseményeken. Közlemény.

Győri Enikő: Magyarország nemzeti hatáskörben tartaná a szociálpolitikát

Magyarország nemzeti hatáskörben kívánja tartani a szociálpolitikát, és nem gondolja, hogy a kötelező ellenőrzését ki kellene terjeszteni az euróövezeten kívülre – hangsúlyozta Győri Enikő az MTI-nek adott nyilatkozatában 2013. október 24-én, az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Martonyi János: A XIX. századnak sokat köszönhet a világ

A XIX. század történelmi jelentőségét méltatta Martonyi János 2013. október 23-án Kassán, a Budapest és Kassa urbanisztikai fejlődésének párhuzamait bemutató kiállítás megnyitóján.

A szabadság érzését senki nem törli ki a magyarokból

A szabadság csodájáról, 1956 forradalmának jelentőségéről beszélt szerdán Martonyi János Kassán Magyarország főkonzulátusának rendezvényén.

Takács Szabolcs: 2013 az áttörés éve a magyar–török kapcsolatokban

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium politikai igazgatója szerint 2013 "az áttörés éve" a magyar–török kapcsolatokban, a hosszú távú cél pedig az, hogy stratégiai szintre emeljék Törökország és Magyarország együttműködését, az egyes miniszterek között is rendszeressé váljon a kapcsolattartás.

Segélyszállítmányt adott át és 56-os emléktáblát avatott Szófiában Németh Zsolt

Ötvenezer euró értékű segélyszállítmányt adott át és felavatta az első bulgáriai 56-os emléktáblát október 23-án Szófiában Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Wintermantel Péter szingapúri látogatása

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2013. október 22-23. között Szingapúrba látogatott. Közlemény.

Felavatták Solti György szobrát a Zeneakadémia előtt

A Zeneakadémia világhírű növendékének, Solti György karmesternek állít emléket az intézmény előtt, a Liszt Ferenc téren elhelyezett térkompozíció, amelyet 2013. október 22-én avattak fel.

A török EU-csatlakozási tárgyalások új fejezete nyílik november 5-én

Miniszteri szintű EU-török tanácskozást tartanak november 5-én Brüsszelben, és újabb témafejezetet nyitnak meg a török EU-csatlakozási tárgyalások keretében - jelentették be október 22-én Luxembourgban, az EU-országok uniós ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek, az Általános Ügyek Tanácsának az ülésén.

Az EU-ukrán megállapodás történelmi lehetőséget jelent

Az EU és Ukrajna között kötendő társulási és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás történelmi lehetőséget jelent arra, hogy Ukrajna az Európához való közeledés útját válassza, és ezt a lehetőséget meg kell ragadni - mondta telefonon nyilatkozva Martonyi János magyar újságíróknak 2013. október 21-én Luxembourgból, ahol részt vett az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán.

Negyvenezer euró értékű segély Bulgáriának a szír menekültek ellátásához

Negyvenezer euró (11,8 millió forint) értékű segélyszállítmányt indított útjára a kormány, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével 2013. október 21-én Bulgáriába, az oda menekült szírek ellátására.

A Külügyminisztérium elítéli a szabadkai emlékmű ellopását

Magyarország Külügyminisztériuma mélységesen elítéli a szabadkai Zentai úti temetőben emelt, Vergődő madár néven ismert szobor ellopását, megrongálását. Közlemény.

Martonyi János dél-koreai tárgyalásai

Martonyi János külügyminiszter október 18-án Szöulban megbeszélést folytatott dél-koreai partnerével, Jun Bjong Szével, hogy új lendületet kapjanak a két ország kapcsolatai. A magyar diplomácia vezetője atomenergetikai megállapodást is aláírt.

Dél-Korea és Magyarország nukleáris energetikai együttműködési megállapodást írt alá

A dokumentumot Jun Bjong Sze dél-koreai külügyminiszter és magyar vendége, Martonyi János látta el kézjegyével pénteken a dél-koreai fővárosban, Szöulban. Magyarország a 28. állam, amely hasonló szerződést írt alá a Koreai Köztársasággal.

V4-es párkányi és esztergomi megemlékezés, magyar-lengyel helyettes államtitkári tárgyalás

Magyarország, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság külügyminiszterének védnökségével a Visegrádi Négyek külügyi képviselőinek részvételével 2013. október 18-án Párkányban és Esztergomban közös megemlékezésre és koszorúzási ünnepségre került sor a párkányi csata és Esztergom visszafoglalásának 330. évfordulója alkalmából.