Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 20., vasárnap

17.927 - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele


Feladó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Dátum: 2013. október 18. 15:56
Tárgy: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele 2013-10-18
Élesedő verseny az uniós közlekedésfejlesztési forrásokért

A TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat hazai elemeinek fő problémája, hogy az infrastruktúra döntő részben kiépült ugyan, de a minősége rossz vagy a kapacitása marad el az igényektől. A magyar álláspont szerint ezért a szűk keresztmetszetek felszámolásában a meglévő szakaszok jelentős feljavítása legalább ugyanolyan fontos, mint a hiányzó kapcsolatok megteremtése – hangsúlyozta Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a TEN-T Days 2013 konferencián 2013. október 17-én, Tallinnban.

A térség gazdasági stabilitásának kulcsa a régió energiabiztonsága

A Nabucco West árnyékában hazánk már 2012 elején kidolgozott egy olyan, lényegesen olcsóbb projektötletet (SEEP néven), ami a meglévő infrastruktúrákra épülve, csak a szükséges minimális földgázvezeték-beruházásokkal juttatta volna el a földgázt a bolgár-török határtól az osztrák központig – hívta fel előadásában a figyelmet Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár a 45. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás 2013. október 17-i nyitónapján.

Indul a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia társadalmi konzultációja

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete mellett a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja készíti elő az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. A klímaváltozás elleni küzdelem hazai feladatait összegző, az éghajlatvédelem és a fejlesztéspolitika összhangját megteremtő dokumentum megújítását a gyorsuló természeti változások és a megváltozott gazdasági környezet indokolja. A Stratégia még idén ősszel az Országgyűlés elé kerülhet.

Körvonalazódó magyar–japán energetikai együttműködés

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hivatalában fogadta a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium Természeti Erőforrások és Energia Ügynökség képviselőit, Masahiko Fujihara főigazgató-helyettest és Takashi Matsumoto igazgatóhelyettest 2013. október 15-én. Közlemény.

A Magyar Állam lett a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. többségi tulajdonosa

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Magyar Állam javára megvásárolta a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. 51 százalékos részesedését – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója 2013. október 16-án, Budapesten. Az állami szerepvállalás egyik célja a belföldi és külföldi hajózási turisztikai tevékenység egységességének biztosítása. A közép és hosszú távú hajózási és kikötői fejlesztések állami részvétellel hatékonyabban és a jelenleginél kiszámíthatóbban valósíthatók meg.

Visegrádi siker a Környezetvédelmi Tanács luxemburgi ülésén

A Horváth Attila Imre klímapolitikáért felelős államtitkár vezette magyar küldöttség sikeresen érvényesítette a visegrádi országok érdekeit a kiegyensúlyozottabb 2015-ös globális egyezményre felhatalmazó európai uniós mandátum elfogadása érdekében az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának ülésén 2013. október 14-én, Luxembourgban.

Új rendszer a klímaváltozás kihívásainak kezelésére

Budapesten, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben tartották 2013. október 14-én az „EGT Támogatási Alap – Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program”, és a „Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer kialakítása” projekt indítóértekezletét. Közlemény.

Közös klímapolitikai állásponton a visegrádi négyek

Bővített klímapolitikai miniszteri találkozót rendeztek 2013. október 11-én, Budapesten a Visegrádi Együttműködés országainak (V4) elnökségét betöltő Magyarország vezetésével. A megbeszélésen a román és a bolgár klímapolitikai vezetők is részt vettek, Litvánia delegáltja megfigyelőként volt jelen. Magyarországot Horváth Attila Imre klímapolitikáért felelős államtitkár és Hizó Ferenc helyettes államtitkár képviselte az egyeztetésen.

Több mint egymilliárd forint jut útfelújításra Tolnában

Tolna megyében 1,2 milliárd forintból 18,6 kilométernyi utat újítanak fel a 33 milliárd forintos országos útburkolat-javító program keretében – jelentette be a Tolna megyei útügyi miniszteri biztos hétfőn Bonyhádon újságíróknak.

Útfelújítási program indul Békés megyében 1,6 milliárd forintból

Útfelújítási program indul Békés megyében 1,62 milliárd forintból, a munkálatokat 2013-ban kezdik és legkésőbb 2014 tavaszán fejezik be.

Útfelújítási program indul Somogyban

Hazai forrásból 1,8 milliárd forintos útfelújítási program kezdődik Somogyban még ebben a hónapban - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Somogy megyei útfelújításokért felelős miniszteri biztosa csütörtökön Kaposváron, sajtótájékoztatón.