Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 2., csütörtök

21.847 - Rendkívüli: Itt vannak a politikusaink vagyonnyilatkozatai – 2017-02-01 Szerző: Ádám Lajos

Rendkívüli: Itt vannak a politikusaink vagyonnyilatkozatai – 

Orbán Viktor, számláján kevesebb pénz van, mint egy évvel korábban (frissítve)

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre saját és vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát – közölte Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kedd este az MTI-vel.

A testület vezetőjének tájékoztatása alapján a 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az Országgyűlés honlapján (www.parlament.hu).A törvényi előírások szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, így az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai és a jegybank felügyelőbizottságának elnöke és tagjai, valamint a médiatanács elnöke és tagjai – fejtette ki Vejkey Imre, hozzátéve, valamennyi vagyonnyilatkozat nyilvános, és szintén szerdától érhető el a parlament honlapján.

Csökkent a kormányfő ingatlanvagyona
A korábbi három helyett már csak két – egy budapesti és egy felcsúti – ingatlannak tulajdonosa Orbán Viktor, akinek a számláján is kevesebb pénz van, mint egy évvel korábban – derül ki a miniszterelnök 2016-os vagyonnyilatkozatából, amelyet kedd este tettek közzé a miniszterelnok.hu oldalon.
A dokumentum szerint a kormányfő továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak, valamint egyedüli tulajdonosa egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak. Az előző évhez képest azonban változás, hogy az idei bevallásban már nem szerepelnek a 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjei, amelyekkel kapcsolatban fel volt tüntetve, hogy 50 évre ingyenes használatra átengedte őket a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs a Fidesz elnökének.
Míg a feleségével, Lévai Anikóval közös számláján tavaly valamivel több mint 5 millió forint volt, addig a mostani nyilatkozatban itt 742 ezer forint szerepel. A miniszterelnök még 2002-ben vett fel – feleségével közösen – 20 millió forint jelzáloghitelt, amelyből fennálló tartozása csaknem 6 millió forint, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 1 millió 167 ezer forintot törlesztettek. Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel, hogy a törvény szerinti javadalmazást kapja miniszterelnökként a Miniszterelnöki Kabinetirodától és képviselőként az Országgyűlés Hivatalától. Fidesz-elnökként továbbra sem vesz fel fizetést.

Több mint 6 millió forinttal növelte vagyonát az államfő
Áder János köztársasági elnök a kedden nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint 2016-ban több mint 6 millió forinttal növelte megtakarításai összértékét az előző évi mintegy 4 millió forintos vagyongyarapodás után.
Az államfői hivatal honlapján közzétett dokumentumból kiderül, Áder János kizárólag köztársasági elnöki tisztségéből eredően tesz szert jövedelemre. A vagyonnyilatkozat szerint euró alapú életbiztosításának értéke idén 6500 euróval (mintegy 2 millió forinttal) növekedett, jelenlegi értéke pedig így alig kevesebb mint 117 ezer euró (36 millió forint). A köztársasági elnök emellett tavaly megduplázta forint folyószámláján 2015-ben vezetett 4,6 millió forintos megtakarítását. Tartós befektetési értékpapírszámláján ugyanakkor továbbra is mintegy 2,5 millió forintot tárol, befektetési jegy formájában pedig még mindig 28 ezer euróval és kevesebb mint 3 ezer amerikai dollárral rendelkezik (utóbbi kettő összértéke mintegy 9,5 millió forint). Áder János a felsoroltakon kívül megtartotta két éve vásárolt, egymillió forint értékű Prémium államkötvénycsomagját is.
Az államfő továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja, előbbit 2002-ben, utóbbit 2005-ben vásárolta. Áder János 2016-ban sem tartott igényt saját autóra, és más nagy értékű ingóságról sem számolt be vagyonnyilatkozatában, ugyanakkor idén is megjegyezte, a diplomáciai kapcsolattartás keretében ajándékokhoz jut.

A fejlesztési miniszter vagyona gyarapodott a legjobban a kormánytagok közül
Seszták Miklós fejlesztési miniszter könyvelhette el a legnagyobb vagyongyarapodást 2016-ban a tavalyi évre vonatkozó nyilatkozatok szerint, amelyekből az is kiderült, hogy a belügyminiszter megtakarítási portfóliójának értéke több mint 100 millió forinttal csökkent.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – a több miniszterhez hasonlóan – bruttó 1,1 millió forintos havi jövedelemmel rendelkezik, tartozása nincs, megtakarítás pedig több mint 3 millió forinttal bővült. A kereszténydemokrata politikus ingatlanvagyona nem változott: továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter posztján szerzett jövedelmét földbérleti díjakból és osztalékból 12 millió forintos időszakos, erdőgazdálkodóként pedig 3 millió forintos egyszeri bevétellel egészítette ki. A miniszter 9 pótlap közbeiktatásával sorolta fel a hozzá köthető ingatlanokat, amelyek listája 2016-ban három hódmezővásárhelyi szántóval bővült, összesen több mint 15 hektár nagyságban. Lázár Jánosnak így már egyebek mellett 14 saját szántója van, miközben továbbra is felerészben tulajdonolja hódmezővásárhelyi házát. A Miniszterelnökség vezetője 2016-ban vásárolt egy 2013-as évjáratú Mercedes-Benz V-osztályú gépkocsit, továbbá műtárgyakat is. Lázár János kötvényeinek értéke 42 millió forintról 30 millió forintra csökkent, miközben korábban nem jelzett készpénzállománya 14,2 millió forint lett, életbiztosítása maradt 6,8 millió forint, törzsrészvényei értéke pedig 6 millió forint. A miniszter 10 millió forinttal 35 millió forintra tudta csökkenteni banki hitelét, magánszemélyekkel szembeni tartozása azonban 4 millió forinttal 40 millió forintra nőtt.
A külgazdasági és külügyminiszter különböző formában meglévő megtakarításainak összértéke egymillió forinttal mintegy 4 millió forintra emelkedett, szüleivel szemben fennálló 30 millió forintos tartozása nem csökkent. Szijjártó Péter ingatlanvagyona változatlan: a tárcavezető egy dunakeszi házzal rendelkezik, emellett megtartotta tulajdonrészét három balatonedericsi és egy győri ingatlanban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, ahogy két karcagi telke is megmaradt, államkötvény-vagyonát ellenben 3,1 millió forintról 4,2 millió forintra növelte, 1,1 millió forint értékű befektetési jegyeinek értékesítésével. A tárcavezető hiteltartozása 6,7 millió forintról 4,5 millió forintra apadt.

A fejlesztési minisztériumot vezető Seszták Miklós tárcavezetői illetménye mellett 61 millió forintos bevételre tett szerint ügyvédi irodájából. Megtakarításait 35 millió forinttal tudta növelni, azok összértéke pedig így meghaladja a 270 millió forintot. Seszták Miklós magánszeméllyel szembeni tartozása továbbra is 3 millió forint, emellett megtartotta három kisvárdai ingatlanát, amelyek mellett birtokol még egy budapesti, XIII. kerületi lakást, míg egy továbbinak felerészben haszonélvezője.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének megtakarításai megközelítőleg négymillió forinttal csökkentek, miközben nyilatkozatában ezúttal sem szerepel tartozás, ugyanakkor abban ezúttal is megtalálható egy XIII. kerületi lakás és négy bükkszentkereszti ingatlan. A földművelésügyi miniszter nyilatkozatában az egyetlen változást az jelenti, hogy a tárcavezető 200 könyvvel immáron 7 ezer kötetesre bővítette könyvtárát. Fazekas Sándor emellett megtartotta karcagi családi házát és szántóit, továbbá IX. kerületi lakását és 2007-ben vásárolt Toyota Corolláját.
Simicskó István honvédelmi miniszter nevén még mindig nincs ingatlan, megvan azonban még neki 2009-ben vásárolt Ford Focusa. Megtakarításainak teljes értéke ezzel egy időben 10,5 millió forinttal 49,5 millió forintra csökkent.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda élén álló Rogán Antal vagyonnyilatkozatában továbbra is szerepel II. kerületi lakása, ahogyan egy 40 négyzetméter körüli teremgarázs és tároló is. A miniszter megtartotta balatonlellei üdülőjét, valamint szakonyfalui erdőjét és egyéb itt örökölt ingatlanjait. A politikusnál 2011 óta tartós bérletben van egy A3-as Audi, emellett 446 ezer forint megtakarítással rendelkezik. Rogán Antal pénzintézettel szembeni tartozása egymillió forinttal 27,7 millió forintra csökkent, magánszeméllyel szembeni tartozása azonban 3 millió forinttal 18 millió forintra emelkedett. A politikus nyilatkozata egyéb közlendői között feltüntette: "szabadalmi jog bejegyzés alatt".

Pintér Sándor belügyminiszter továbbra is tulajdonosa egyebek mellett egy 155 négyzetméteres VII. kerületi társasházi lakásnak, míg a II. kerületben négy lakása van, Siófokon pedig egy 200 négyzetméteres háza. A miniszter megtartotta 1995-ben örökölt Wartburgját, feleségével birtokolt szerteágazó értékpapír-portfóliójának együttes értéke – jelenlegi árfolyamon számolva – mintegy 300 millió forintot tesz ki, több mint 100 millió forinttal kevesebbet, mint az előző évben, miközben a tárcavezetőnek még mindig fennállnak egymilliárd forintot meghaladó pénzkövetelései. Pintér Sándornak nincs tartozása.

Trócsányi László igazságügyi miniszter hivatali fizetését 910 ezer forintos oktatói és kutatói jövedelemmel egészíti ki. A miniszter euróban tárolt megtakarításainak összértéke mintegy 9 millió forinttal növekedett, ingatlanvagyona azonban változatlan: egyebek mellett egy budapesti, XII. kerületi, 260 négyzetméteres ház résztulajdonosa, de van a fővárosban egy 68 négyzetméteres lakása is felerészben.

Több mint egymilliárd forintos osztalékot vett fel Gyurcsány Ferenc
A Demokratikus Koalíciót (DK) irányító Gyurcsány Ferencnek változott a legnagyobb mértékben a vagyoni helyzete tavaly a parlamenti képviselettel rendelkező pártok vezetői között, az ellenzéki politikus több mint egymilliárd forintos osztalékot vehetett fel 2016-ban szerdán nyilvánosságra került vagyonnyilatkozata szerint.

Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője – a többi frakcióvezetőhöz hasonlóan – havi 1,3 millió forintos jövedelemre tesz szert, és továbbra is felerészben tulajdonosa egy 300 négyzetméteres debreceni családi háznak, valamint résztulajdonosa egy budakeszi üdülőnek. A kormánypárti politikus 2015-ben 2,5 hektár szántót örökölt Szamosszegen. Autója változatlanul egy tartós bérletben lévő Mercedes Viano, ami mellé tavaly vett egy BMW GT 650 C típusú motort. Továbbra is megvan 2007-ben vásárolt orrkiülős motorcsónakja, amelyet negyedrészben birtokol. A Fidesz frakcióvezetőjének 2,4 millió forintos megtakarítása van, pénzintézeti tartozását 1,4 millió, magánszemélyekkel szembeni tartozását 2 millió forinttal csökkentette, így 11,5 illetve 17 millió forinttal adós.

Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének két pécsi társasházi lakásban, egy nagykozári erdőben, továbbá két, szintén pécsi beépítetlen területben van tulajdonrésze, miközben a fővárosban a XI. kerületben bérel egy 110 négyzetméteres albérletet. Az ellenzéki politikus keresetét 300 ezer forintos bérbeadásból származó jövedelemmel egészíti ki, emellett egy 1,2 millió forint névértékű életbiztosítással és 5 millió forint készpénzzel rendelkezik, továbbá 3 millió forint egyéb követelése is van. Tóth Bertalan 23,3 millió forintos hiteltartozást is feltüntetett.

A Jobbik képviselőcsoportját vezető Volner Jánosnak ingatlanja és gépjárműve sincs, forintban és euróban tartott megtakarításainak összértéke meghaladja a 6 millió forintot. A politikusnak nincs tartozása, emellett feltüntette, hogy a Magyar Gárda Pest megye Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. tagja.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak, egy budakeszi zártkertnek, valamint egy Kisnémediben található erdőnek a résztulajdonosa. Autója és egyéb értékes ingósága nincs a kormánypárti politikusnak.

Schmuck Erzsébetnek, az LMP februárban távozó frakcióvezetőjénak a IX. kerületben van egy 57 négyzetméteres lakása és egy 120 négyzetméteres háza a borsodi Szuhafőn. Az ellenzéki képviselő 2014-ben vásárolt egy Kia Ceed gépkocsit, egymillió forintos banki követelése mellett 5,2 millió forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása is van.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének független képviselőként havi 750 ezer forintos jövedelme van, vagyonnyilatkozata szerint tavaly emellett 1,2 milliárd forint osztalékot is felvett az Altus Portfólió Kft.-ből, amely kizárólagos tulajdonában áll. Az ellenzéki politikus 2015-ben 74 millió, 2014-ben pedig 169 millió forintos osztalékfelvételről számolt be az Altus Befektetési Zrt.-től. A volt kormányfő emellett beszámolt arról is, hogy 215 ezer forint tiszteletdíjat vett fel a Fundacja Europejski Instytuttól. A DK vezetőjének tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint háromezer négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll, amelyet tavaly 61,7 millió forintos hitel terhelt, 1,4 millió forinttal kevesebb az előző évinél.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, független képviselő változatlanul egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben és egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. A politikus 2015 óta egy használt Skoda Superbet lízingel, és a birtokában van egy 1987-es Ford Orion is, amit örökléssel szerzett. A liberálisok vezetőjének 3,8 millió forintos megtakarítása van, miközben tartozása nincs.

Frissítés: Nyilatkoztak az állami tisztségviselők is
Több állami tisztségviselő, köztük az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői és a legfőbb ügyész is leadta a tavalyi évről szóló vagyonnyilatkozatát, amelyek az Országgyűlés honlapján olvashatók.
Az ÁSZ elnöke 2016-ban vásárolt egy 83 négyzetméteres fővárosi, IX. kerületi lakást, és egy teremgarázsban lévő parkolóhelyet. Domokos László továbbra is felerészben birtokol egy örökségből származó 345 négyzetméteres békéscsabai telket, amelyen egy 91 négyzetméteres ház áll, valamint tulajdonosa egy garázsnak. Az előző évi bevallásával megegyezően 9/10-edes arányú tulajdonosa egy XIII. kerületi, 122 négyzetméteres lakásnak, valamint egy 7000 négyzetméteres újkígyósi szántónak. Haszonélvezeti joggal rendelkezik egy 63 négyzetméteres budapesti, V. kerületi lakás felett és autójaként is még mindig egy 2003-ban vásárolt Skodát tüntette fel.

Domokos László – ahogy korábban is – tovább növelte államkötvényeinek értékét: Bónusz Magyar Államkötvényben továbbra is 5 millió forintot tart, ahogy Magyar Államkötvényben is csaknem ennyit, a prémium kötvényeinek értéke azonban a tavalyi 11,7 millió forintról több mint 19 millióra növekedett. Emellett 1,3 millió forintért Kamatozó Kincstárjegyet is vásárolt.
Az ÁSZ elnöke továbbra is mintegy félmillió forintnyi részvény birtokosa, befektetési jegyeket azonban már nem tüntetett fel a nyilatkozatban, holott azokból egy éve még 23 millió forintnyival rendelkezett. Egymillió forinttal, 4,9 millióra csökkent Domokos László takarékbetéteinek értéke, készpénzállománya pedig 5,6 milliót, pénzköveteléseinek értéke 6,6 millió forintot tesz ki. Pénzintézettel szemben 8,9 millió forintnyi tartozást tüntetett fel, de a bevallásban szerepeltetett egy összesen csaknem félmillió forintos, lakáskiadásból származó éves jövedelmet is. A számvevőszéki elnök juttatásként laptopot, mobiltelefont és gépkocsit tüntetett fel.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a korábbi évektől eltérően szinte minden rubrikát kihúzott a vagyonnyilatkozatából, csupán egy ingatlant, az MNB elnökeként felvett havi bruttó 5 millió forintos jövedelmét és egyes személyi használatra kapott eszközöket tüntetett fel. A dokumentum szerint megtartotta 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi házát. Jövedelme mellett feltüntetet még egy személyi használatra kapott gépjárművet, telefont, cafeteriát, étkezési jegyet és külföldi napidíjának egy napra jutó értékét. Tavaly még 2,4 millió forintnyi készpénzt, 9 millió forintos pénzintézeti számlakövetelést és 52 millió forint más jellegű kintlévőséget is beírt nyilatkozatába. Az adóssággal továbbra sem rendelkező Matolcsy György egy évvel ezelőtt további 43,8 millió forint osztalékot is feltüntetett, amelyet a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet tulajdonosaként vett fel. Emellett 2016-ban jelezte, jótékony célra fordította a Pallas Athéné Domus

Animae Alapítvány kuratóriumi elnökeként neki járó évi nettó 5,9 millió forintot, valamint a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi tagságáért kapott évi nettó 4,2 millió forintos jövedelmét.

Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke megtartotta Telkiben az 1154 négyzetméteres telken álló 292 négyzetméteres házát. Autót, más járművet most sem tüntetett fel, a hat havi illetményét meghaladó értékű ingóságok között pedig évek óta egy 1980-ban ajándékba kapott asztali lámpát szerepeltet. A versenyhivatal elnöke részvényeinek értéke 1,8 millió forint, készpénzben továbbra is mintegy egymillió forintot tart. Pénzintézeti számlakövetelése forintban – mintegy 3,6 millióval -, 11 millióra nőtt, devizában tartva viszont csökkent, 20,5 millió forint értékű. Juhász Miklós juttatásként autót, telefont és laptopot használ, ügyvédi praxisát szünetelteti.

Polt Péter legfőbb ügyész nyilatkozata alapján tavaly másodmagával egy üdülőt vett Balatonfüreden, a 62 négyzetméteres ingatlanhoz terasz, tároló és egy teremgarázs-beálló tartozik. Szeptemberben felerészben tulajdonosa lett egy 1979-es évjáratú vitorlás kishajónak. Hat havi illetményét meghaladó készpénzállománya 2,5-ről másfél millió forintra csökkent, pénzintézeti számlakövetelése pedig közel 780 ezer forinttal kevesebb. A legfőbb ügyész magánszemélyeknek házastársával közösen 14 millió forinttal tartozik, ez 4,8 millióval kevesebb az előző évi összegnél. Polt Péter jövedelmei között tüntette fel, hogy egyetemi oktatói tevékenysége mellett eseti jelleggel jogi szakvizsgáztatást végez és két helyről jogdíjra jogosult. Munkájához tavaly egy Dell notebookot kapott.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke áprilisban másodmagával vásárolt egy 77 négyzetméteres ingatlant egy siófoki társasüdülőben. Feleségével közös számláján forintban 5,5 millió forint van – szemben a tavalyi 11 millióval -, devizában viszont 2-ről 2,5 millióra nőtt az összeg. Pénzintézetnek 2,5, magánszemélyeknek 4,5 millió forinttal tartozik. A KT elnöke egyetemi tanárként is kap jövedelmet, emellett 9 százalékos érdekeltsége van a Budai Kadarka Nonprofit Kft.-ban. Utóbbiról megjegyzésként azt írta, a svábhegyi Jókai-villa területén 0,1 hektáron végez látványművelést a Budapesti Kadarka Kör, anyagi érdekeltség nélkül.