Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 1., kedd

527 - Kedd délután megkezdődött a koalíciós egyeztetés az MSZP és az SZDSZ vezető politikusai között a Parlamentben.

2008. április 1. 14:53

 

http://www.hirado.hu/upload/cache/94x63-fill/16/67/64.jpg

http://www.hirado.hu/i/lead_kep_jobb.gif

http://www.hirado.hu/i/lead_kep_lent.gif

A kormányfő a legfontosabb gazdaság- és társadalompolitikai kérdésekben kíváncsi a kormánypártok állásfoglalására

 

Gyurcsány Ferenc azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését.

Kedd délután megkezdődött a koalíciós egyeztetés az MSZP és az SZDSZ vezető politikusai között a Parlamentben. Délelőtt a szocialisták tárgyalódelegációja az általuk képviselt mandátumról egyeztetett. Késő este elnökségi ülésen értékelik a helyzetet. A szabad demokraták délután ügyvivői testületi ülést tartanak.

A koalíciós megbeszélésen a tervek szerint az SZDSZ ismerteti a liberálisok ügyvivői testületének állásfoglalását, és egyeztetnek arról, technikailag hogyan bonyolítható le zökkenőmentesen a miniszterek lemondása.

A miniszterelnök keddi közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az SZDSZ vezetése vissza kívánja vonni minisztereit és államtitkárait a kormányból. Felidézte: Kóka János parlamenti hozzászólásából - mely szerint a politika nem személyi kérdésekről, hanem programokról szól, és arról, hogy mit tudnak tenni az ország érdekében - megértette, hogy az SZDSZ lépése mögött nem személyi vagy bármely más indok, hanem a reformpolitika haladásával kapcsolatos elégedetlenségük áll.

"Amennyiben ez így van, akkor az ország érdekében, a kormányzás folytatása érdekében, miniszterelnökként arra kérem a koalíciós pártokat, hogy aktívan segítsék a következő évek kormányzati politikájának meghatározását, a kormányprogram megújítását, a koalíció működési feltételeinek helyreállítását, megerősítését" - írta közleményében a miniszterelnök.

Szakmai javaslatokat vár a két párttól

Gyurcsány Ferenc azt kérte az MSZP-től és az SZDSZ-től, hogy fogalmazzák meg és ismertessék a legfontosabb gazdaság- és társadalompolitikai kérdésekben elfoglalt álláspontjukat.

Elsőként rögzítsék, hogy milyen rövid és közép távú költségvetési politikát támogatnak, és egyetértenek-e a konvergenciaprogramban megfogalmazott egyensúlyi követelményekkel, kívánnak-e módosítani rajta, van-e javaslatuk a költségvetés kiadási vagy bevételi oldalának érdemi átalakítására.

A miniszterelnök arra is várja a két párt indítványait, hogy milyen konkrét szerkezeti, finanszírozási javaslataik vannak az államháztartás egyes alrendszereinek átalakítására, illetve szükségesnek tartják-e a nyugdíjrendszer, a család- és gyermektámogatás, a szociális segélyezés, és az ártámogatások - többek közt a gáz, a gyógyszer, a közlekedés - rendszerének megváltoztatását.

Közleményében azt kérte, fogalmazzák meg az adórendszer átalakítására vonatkozó konkrét javaslataikat és álláspontjukat az egészségügyi rendszer reformjának folytatásáról, a szükségesnek tartott intézkedésekről, a korrekciókról, a fejlesztések célterületeiről.

Gyurcsány Ferenc a felsőoktatási reformok továbbvitele, az egyetemi autonómia növelése, a gazdálkodási szabadság kiterjesztése, a minőséget szolgáló verseny fenntartása és fokozása ügyében is javaslatokat vár az MSZP-től és az SZDSZ-től. Közleményében azt írta, várja a koalíció egyéb javaslatait a gazdasági növekedés ösztönzésére, a szociális biztonság megerősítésére vonatkozóan.

"A koalíciós pártok szakmai, szakmapolitikai álláspontjának rögzítése és vitája hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a kormányprogram megújításával folytassuk a kormányzást, mely egyszerre szolgálja az ország alkalmazkodását, a hétköznapok biztonságának fenntartását, a versenyképesség növelését" - zárul a kormányfő közleménye.