Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 20., vasárnap

753 - Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája által kiadott 2008. április 18-i sajtóközleménye szerint:...

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: szombat, 2008. április 19. 20:50
An: Kutasi József
Betreff:
A német nyelvterület sajtószemléje

A 2008 április 17-én, Brüsszelben megtartott
"Mellőzött kisebbségek Görögországban" című konferenciáról



Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája által kiadott 2008. április 18-i sajtóközleménye szerint: Az European Free Alliance (Európai Szabad Szövetség) európai parlamenti frakciója által szervezett, a görögországi macedónok és törökök helyzetéről szóló konferencián Szilágyi Zsolt kabinetfőnök tolmácsolta Tőkés László európai parlamenti képviselő üzenetét.
    Szilágyi bevezetőjében elmondta: a romániai magyarok ismerik az elnyomott kisebbségek helyzetét, ugyanis évtizedekig, a diktatúra idején Romániában nem ismerték el a kisebbségi jogokat. A Balkánon a nemzeti közösségek puszta létének elismerése is probléma, amint azt a görög helyzet is mutatja. Utalt arra, hogy Tőkés László az elmúlt negyed évben háromszor vetette fel felszólalásaiban a veszélyeztetett kultúrák helyzetét és azt, hogy uniós szinten kell rendezni a kérdést, ugyanis ezen közösségek ügye immár nem tekinthető tagállami belső ügynek, hanem épp ellenkezőleg: európai ügy.
    Az előadásokat követő vitán egy ciprusi görög EP képviselő kérdésére válaszolva kifejtette: bár nem vagyunk elégedettek a román kormány kisebbségpolitikájával, de fontos elmondani, hogy Románia előbbre áll a kisebbségvédelem területén, mint Görögország, ugyanis 18 államilag elismert nemzeti kisebbségi közösségről beszélhetünk. A kérdést pedig nem szabad tabuként kezelni, példaként Băsescu elnök tavaly nyári javaslatát hozta fel: a magyaroknak oktassák idegen nyelvként a románt az iskolában.
    Szilágyi hangsúlyozta: a Balkánon csakis az autonómiák meghonosításával lehet hosszú távú stabilitást teremteni, ennek elengedhetetlen feltétele, hogy egy állam elismerje a tényt, hogy egy nemzeti közösség létezik.
    Felszólalásában elmondta: Tőkés László EP képviselő felkéri a görög kormányt: ismerje el az országban élő kisebbségek létét, hagyjon fel minden asszimilációs politikával, kezdjen párbeszédet ezen közösségek vezetőivel és biztosítsa saját nyelvükhöz és kultúrájukhoz való jogukat, tegye lehetővé ezen közösségek számára a vallási élet területén is az identitás megőrzését.

Továbbította:
Frigyesy Ágnes

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eladni az utolsó állami cégeket
A német nyelvterület sajtószemléje
2008. április 19. 12:42 Keresztes Lajos - MNO

A Die Presse szerint a Gyurcsány-kormány egyik célja az állami résztulajdonosi programmal, hogy az utolsó állami cégeket is eladhassák. A Frankfurter Allgemeine Zeitung a hamburgi fekete-zöld koalíció országos hatásaival foglalkozik.

Die Presse (diepresse.com)

Az osztrák konzervatív napilapban Péter Martos és Péter Bodnár Magyarország: "Népi részvény" külföldieknek is? című cikkében ismerteti a Gyurcsány-kormány tulajdonosi programját. Ha minden Gyurcsány Ferenc szándékai szerint alakul, akkor modern formában, népi részvényként újjászületik a kommunista korszak békekölcsöne. A nagyjából egy hónapja bemutatott "Új tulajdonosi program" az eddig eladhatatlan állami tulajdon privatizációs programjának bizonyul. A részleteket a kormánynak a hónap végéig kell a parlament elé terjeszteni. Gyurcsány csábító eszköze családonként néhány ezer forintos befektetésből százezres, sőt egy-két milliós vagyont ígér. A felső határ 375 euró. Időközben a kormány által felkért bizottság vezetője, Mészáros Tamás a felső határként ennek a tízszeresét említette.

Az akció azonban akár öngól is lehet. Amint azt a Magyar Nemzet kiderítette, a programot kidolgozó bizottság aligha tudja kizárni a többi uniós tagállam polgárait a részvényvásárlók közül. "Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy külföldiek megvásárolhatnák a tőzsdére vitt állami vállalatokat." Az utolsó információk szerint az állami autópálya-kezelő vállalat lesz az első a tőzsdén, amit az MVM, később a Szerencsejáték Zrt. és a posta követhet. Mészáros április 30-ig kívánja átadni a kormánynak a pontos menetrendet. Lehet, hogy feleslegesen: ebben az időpontban már egy szocialista kisebbségi kormány irányít, mert a liberális koalíciós partner felmondta az együttműködést.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilap "Nem prototípus, mely sorozatgyártásra kerülhet" című cikkében kommentálja a hamburgi fekete-zöld koalíció megalakulását. A hamburgi fekete-zöld koalíciót Berlinben többnyire önkormányzati ügyként kezelik. Angela Merkel CDU-elnök intencióinak megfelelően a kereszténydemokraták vezető politikusai kijelentették, hogy a Hamburgban történtek nem jelentenek modellt további fekete-zöld koalíciók számára. Hasonlóan látják vezető zöld politikusok is. Mint a bajor politikus fogalmazott, a hamburgi koalíció "nem olyan prototípus, ami sorozatgyártásra kerülhet". Huber szerint "a zöldek egyre inkább balra tolódnak, és ezzel a CDU-val meglévő amúgy is kevéske egyetértést még inkább kisebbítik." Úgy véli, "Hamburg gondoskodik a kijózanodásról."

Ole von Beust (CDU) hamburgi főpolgármester is úgy fogalmazott, nincs olyan igénye, hogy modellként tekintsenek a megállapodásukra. "A Saar-vidék számára az adott körülmények között egy fekete-zöld koalíció elképzelhetetlen", nyilatkozta Peter Müller (CDU) Saar-vidéki miniszterelnök. Christian Wulff CDU-alelnök és alsó-szászországi miniszterelnök, aki koalícióban kormányoz az FDP-vel, kijelentette: a szabadelvűek maradnak országos szinten a "kívánatos partner". Friedbert Pflüger, a CDU elnökségi tagja azt mondta, hogy ez konszenzus a kereszténydemokratákon belül.

Ezentúl azonban elfogadhatatlan az a helyzet, hogy az SPD mindenkivel koalíciózhat, és minden megoldás számára nyitott, míg a CDU-nak ki kell tartania az FDP mellett. A CDU-vezetésen belül azonban kedvezően ítélik meg a terveket. Már hosszabb ideje, a 2005-ös Bundestag-választások óta tárgyalnak a zöldek. Akkor a zöldek kijelentették, hogy nem terhelhetik az alapvetően baloldali bázisukat. Többek között ez magyarázza a nyilvános szkepszist is.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------