Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 4., péntek

578 - Prof. Dr. Bokor Imre - A Justitia Bizottság elnöke: A MAGYARSÁG TRAGÉDIÁI

Von: Péteri Attila Árpád [mailto:pa01@interware.hu]
Gesendet: péntek, 2008. április 4. 12:15
An: Kutasi József
Betreff: prof. Bokor I.-A magyarság tragédiái

 

A MAGYARSÁG TRAGÉDIÁI

BEVEZETŐ

            Ez a rövid – összefoglaló – tanulmány abból a célból készült, hogy felvillantsa a   Kárpát-medencében gyökeret vert (államot alapított) kis   népünk történelmének egyes fejezeteit,  és érzékeltesse azokat az eseményeket, amelyek negatív előjellel  befolyásolták erkölcsi, gazdasági, népességi, kulturális, tudományos,  technikai, művészeti  és  területi helyzetünk alakulását.

            Bizonyítható, hogy a magyarság ún. „befogadó” nép volt (minden időben), és az is tény, hogy más államok gyakorlatától eltérően, nálunk nem került senki sem hátrányos helyzetbe attól, hogy az anyanyelve, a vallása, a faji hovatartozása vagy a bőre színe eltér a magyarokétól. Az erőszakos asszimiláció alkalmazására nem került sor hazánkban, és az sem követelték meg az ide települt idegenektől, hogy családi nevüket magyarosítsák.

            Ezek a megállapítások akkor is igazak, ha több mint ezeréves történelmünk során (átmenetileg) voltak olyan rövid időszakok, amikor (általában külső nagyhatalmak nyomására) előfordultak kisebb (helyi) kilengések, de a kezdeményezők vagy végrehajtók elnyerték méltó büntetésüket.

            A címben felvetett kérdés vizsgálatánál még azt is figyelembe kell venni, hogy  geostratégiai helyzetünkből kifolyólag olyan „ütköző” zónában élünk, ahol útjában voltunk a tatároknak, a törököknek, az osztrákoknak, a németeknek, az oroszoknak (szovjeteknek), és súlyos véráldozattal valamint felmérhetetlen nagyságrendű anyagi veszteséggel „fizettünk” azért, mert szabadságszerető nép lévén, nem akartunk senkinek sem behódolni.

HÁBORÚK ÉS VESZTESÉGEK

            I./Tatárjárás

            1241. április 11-én,  a Nyugat felé tartó (Batu kán vezette) mongol-tatár fősereg súlyos csapást mért a IV. Béla király vezette  magyar csapatokra a Sajó menti muhi-puszta körzetében.  IV. Bélának sikerült elmenekülnie a tatárok elől, akik feldúlták az egész országot, raboltak, gyilkoltak és válogatás nélkül mindent pusztítottak.

            A tatárok dúlása 1242 márciusáig tartott, akkor Ögödej nagykán halálának hírére a tatárok kivonultak az országból.  A tatárjárás során az alföldi  megyékben a települések mintegy 50%-a elpusztult.

            A második honalapító néven emlegetett IV. Béla király  hatalmas, látványos és eredményes  munkával,  politikai, katonai, gazdasági  intézkedések sokaságával  talpra állította az országot,  elutasította a mongolok által felajánlott  szövetségi javaslatot (IV. Orbán pápa támogatásának birtokában), majd az ismételten betörő tatár sereget megfutamította.

            II./ Mohács + törökdúlás 

            II. Szulejman  1526. április 23-án indult el (kb. 75-80 ezer főt számláló csapataival) Isztambulból Magyarország  ellen, és augusztus 26-án  érkezett Mohács alá, ahol II. Lajos király készült 25  ezer  fős seregével megakadályozni a  törökök térnyerését.  A mohácsi csata  augusztus 27-én vette kezdetét, és  két óra  leforgása alatt a törökök döntő győzelmet arattak a magyarok felett.   Mintegy  14-15 ezer  katonánk  lelte halálát a csatatéren, II. Lajos király menekülés közben a Csele patakba fulladt. 

  A törökök előtt megnyílt az út Buda felé, hazánk a Török Birodalom hódító háborúinak szenvedő alanyává vált 1699-ig. Az ország területének nagy részét megszálló (elsöprő erőfölényben lévő) török csapatok kíméletlenül fosztogattak, gyilkoltak, raboltak, gyújtogattak, és csupán a nemzet élni akarását  fémjelző ellenállásának volt köszönhető, hogy irtózatos  erőfeszítéssel  sikerült átvészelnünk  ezt a hosszú  - gyötrelmes – időszakot,  majd külső segítséggel  kiverni a  törököket az  országból.

            A törökökkel vívott  hon-és nemzetvédő háborúink során, a magyarság ember-veszteségének nagyságrendjét jól  érzékelteti az a demográfiai összehasonlítás, miszerint  a török hódoltság előtt,  az ország lélekszáma   nagyjából megegyezett Franciaország vagy Nagy-Britannia lakosságának számával!  Európa,- a magyarok hősi ellenállásának köszönheti, hogy a törökök nem voltak képesek tovább terjeszkedni nyugati irányba.

            Mérhetetlen nagy véráldozat, és felbecsülhetetlen anyagi veszteség árán   védtük önmagunkat és a  keresztény  világot,  a  pogány   népirtókkal szemben.

III./ Habsburg  uralom.

A török hódoltságot egy mérsékeltebb módszerekkel operáló, de az ország gazdaságát fosztogató, valamint a magyarság jogait megnyirbáló,-   osztrák  elnyomás váltotta fel.  A császári katonaság túlkapásai, valamint az adóterhek növekedése   felkéléshez, majd (1703-ban) II. Rákóczi Ferenc  vezette szabadságharc kitöréséhez  vezetett.  A  szabadságharc a kuruc seregek vereségével, illetve a szatmári békével (1711-ben) ért véget.

A Habsburgok uralma ígérgetésekkel, látszat-intézkedésekkel és  rendőrterrori módszerek, illetve eszközök alkalmazásával  tovább  folytatódott,  de az 1848 elején kitört európai forradalmi  megmozdulások hatására,-   márc. 15-én  Pesten is győzött a forradalom, amely szabadságharcba torkolt, és csak I. Miklós cár  200 ezer fős csapataival  tudták  térdre kényszeríteni  szabadságharcos erőinket 1849. augusztusában.

A Haynau császári generális vezette megtorlás áldozatává vált: gróf Batthyány Lajos  miniszterelnök, 13 tábornok,  továbbá mintegy 260 civil  és katona. Ezreket vittek el Ausztriába katonai szolgálatra, több száz főt ítéltek többéves börtön-büntetésre vagy várfogságra.

            A Habsburg uralom (hazánkat is érintő) betetőzését képezte az I. világháború kirobbantásában való aktív részvétele, és Magyarország bevonása az agresszorok táborába.

IV./ Trianon

Az  I. világháborút lezáró párizsi (trianoni) békeszerződésben Magyarországot megfosztották területének kétharmadától,  ötmillió magyar ajkú személyt  rekesztettek ki határainkon túlra,  és 200 millió aranykorona megfizetésére kötelezték a győztes nagyhatalmak.  Ekkora csapás egyetlenegy agresszort sem ért, arról nem is beszélve, hogy Magyarországnak a háborúban való részvétele kizárólag az osztrákoktól függött.

V./ Második világháború

Magyarország 1941. június 27-én, az európai államok között a legutolsóként üzent hadat a Szovjetuniónak.  Mindennemű mentegetődzés és magyarázkodás mellőzésével kijelenthető, hogy hazánk  vis maior  helyzetben volt (!),  a két nagy  birodalom  konfliktusában vagy a német megszállást választhatta, vagy  a németek mellé áll. Harmadik változat nem volt!

A Szovjetunió elleni agresszióban való részvételünkért újabb területcsonkítással, valamint 300 millió USA dollárral kellett „fizetnünk” a békeszerződésben meghatározott  követelményeknek alapján.

A „felszabadító” Vörös Hadsereg e mellett, speciális  „zsákmányoló” alakulatával   kifosztotta hazánk  gyárait és üzemeit  (gépi felszereléseket, nyersanyagokat és raktári készleteket), számolatlanul  rekvirálták el mezőgazdasági terményeinket,  haszonállatainkat, műkincseinket,  sőt  több százezer polgári személyt vagoníroztak be, és szállítottak a  Szovjetunióba többéves  vagy  életfogytiglani munkavégzésre.

A mintegy százezer fős megszálló kontingens összes költségeit fizetnünk kellett, és  azt is el kellett tűrnünk, hogy a nyakunkra ültessék  a Moszkvából  ideirányított Rákosi-féle  bandát, akik sikeresen  tönkretették a magyar gazdaságot, bevezették a proletárdiktatúrát és  adaptálták a koncepciós perek végrehajtására vonatkozó  kinti ismereteiket.

 VI./ ’56-os forradalom és szabadságharc

A sorozatos törvénysértések, a bevezetett lelki és fizikai terror,  az erőltetett  szövetkezeti mozgalom és a kuláküldözés,  az esztelen munkaverseny,  a nemzeti szimbólumok és ünnepek  eltörlése,   őseink és  hőseink feledtetése tömeges elégedetlenséget szított, amely mindent elsöprő forradalommá alakult át.

Az MDP szervezetei napok alatt felbomlottak, az ÁVH-sok, a vezető pártfunkcionáriusok és a forradalmi tömegekre sortüzet vezénylők gyáván szétszaladtak, a forradalom leverésébe beavatkozó szovjet harckocsikat és katonákat a  zömében  fiatal, silány fegyverekkel és benzines palackokkal  harcoló Pesti Srácok  megfutamították.

A  hazug szovjet nagykövet (Andropov), valamint a szovjet kormány  kétszínű  magyarázkodása az újonnan beözönlő  intervenciós csapatok  eredeti célját „takargatta”, miszerint:  Hruscsov és kormánya döntése alapján  leverik a forradalmat, és  a számukra megbízhatatlanná vált Nagy Imre miniszterelnök helyett a magyar történelem  legnagyobb árulóját  ültetik a nyakunkra, duplájára növelik a megszálló kontingens létszámát, majd hatékony segítséget nyújtanak Kádárnak a  megtorlás  „példamutató”  végrehajtásához.

Az utóbbi olyan „jól sikerült”, hogy Kádár nagyságrendileg túltett Haynau generálison: közel ezer ember halála terheli a lelkét, 25-30 ezer embert lett letartóztatva és hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre ítélve.  200 ezer ember menekült ki az országból,  a megszállók által okozott kár összértéke pedig 10 ezer milliárd forint  körüli értékre rúg!

Az MVSZ Justitia Bizottsága által készült tanulmányban (amely a HONLEVÉL …….számában is fellelhető)  ki lett mutatva   a károkozás  tételes  felbontása, amely tartalmazza:

(1) a harckocsik, a tüzérség  és a légierő okozta károkat;

(2) a termelés leállásából keletkező károkat;

(3) az út-és  vasút hálózatban  okozott károkat;

(4) a kereskedelemben és a  turizmus visszaeséséből eredő károkat;

(5) a  kb. kétszázezer fős  katonai kontingens 35-36 évig tartó költségkihatását;

(6) a  hazánkban diszlokált szovjet katonai kontingens által a  természeti

      környezetben okozott károkat (víz, gyógyvíz, élővilág, stb.).

 

EPILÓGUS 

            Sajnálatos tényként kell megemlíteni, hogy  a Justitia Bizottság dolgozatát a magyar médiák konzekvensen agyonhallgatták.

            Az MVSZ tiszteletbeli elnökének (Rácz Sándornak), elnökének (Patrubány Miklósnak) és a Justitia Bizottság elnökének (Bokor Imrének)  aláírásával, a  legfőbb közjogi méltóságoknak elküldött anyagot (érdemi) válaszra sem méltatták,  és  a parlamenti pártok elnökeihez továbbított jelentés is hasonló „elbírálásban” részesült! 

            Az MVSZ és a Justitia Bizottság  időt, energiát és  anyagi áldozatot nem kímélve  megkísérli áttörni a hallgatás és/vagy a közömbösség falát.  A Brüsszelben megtartott (mérsékelt sikerrel járó) nemzetközi sajtótájékoztató csupán az első lépés volt  kitűzött célunk érdekében,  hogy a hazai és a világ közvéleményét megismertessük  a magyarságot ért tragédiák (eddig elhallgatott vagy  eltorzított) tényanyagával,  és elérjük, hogy  megfelelő szinten,  egy  illetékes testület  foglalkozzon  ezzel a kérdéssel.

 

 

                       (Prof. Dr. Bokor Imre)

                        a Justitia Bizottság elnöke