Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. április 4., péntek

583 - Tiltakozunk a Magyar Rádió zenei együtteseinek tönkretétele ellen, és követeljük helyzetük mielőbbi megnyugtató rendezését!

Von: daniel@kutasi.eu

Im Auftrag von Daniel Kutasi
Gesendet: péntek, 2008. április 4. 16:23
An: Kutasi József
Betreff: A Magyar Rádió Zrt. művészeti együtteseinek ügyében

 

From: Erkel Tibor <t.erkel@chello.hu>
Date: 03.04.2008 23:27
Subject: A Magyar Rádió Zrt. művészeti együtteseinek ügyében
To: daniel@kutasi.eu

Tisztelt Cím!

A Százak Tanács Elnöksége mai ülésén fogalmazta meg a Magyar Rádió Zrt Elnökségének szóló, mellékelt „Nyílt levelet". A Százak Tanácsa ezt a tervezetet fentebb olvasható tartalommal és formában egyhangúlag elfogadta, és kéri Önöket, hogy a legközelebbi lapszámukban szíveskedjenek annak helyet biztosítani.

Segítségüket remélve tisztelettel:

ERKEL TIBOR az SzTE soros elnöke

Budapest, 2008-04-03

Nyílt levél a Magyar Rádió Rt. Elnökségének

A (mindenkori) Magyar Rádió zenei nagyegyüttesei, mint a Rádiózenekar (RZK), a Rádióénekkar (RÉK), és a Gyermekkórus (RGyK) alapításuk kezdetei óta kiemelt feladatukként kapták és vállalták a magyar zenei előadó-, és alkotóművészet ügyének képviseletét. Ezzel a - minden más együttessel szemben létező - sajátos arculattal, országos és nemzetközi érdekek képviseletében dolgoznak, látják el feladataikat.

Lényegében, - ide értve a világirodalom bármely más zeneművét is - nem akad olyan zenei alkotás, amelynek megszólaltatására ne lennének képesek, és amelyek közül a legjelentősebbek meg ne szólaltak volna általuk. Ezeket a hangfelvételeket Rádió Zeneműtára őrzi.

A három együttes Magyarországon – más feladatkörben ugyan – hasonló nagyságrendű és jelentőségű művészeti műhely, mint a „Magyar Királyi..", ma Magyar Állami Operaház. Rangját, világszerte, a legnagyobb elismeréssel övezett megszólalásainak köszönheti. Az RGyK, erre hívatott zsűri által megítélt világelsősége; a RÉK, a vendégkarnagy, és karmester – fejedelmek mindenkori kedvenceként; az RZK pedig, mások között az elnyerhető legmagasabb rangú hanglemez nagydíjjal (Charles Cros 1985: Liszt Összes Szimfonikus költeménye) koronázva, megkérdőjelezhetetlenné tette létjogosultságát.

Az ország diplomáciai sikereinek nem egyszer voltak ők, művészi értékű támogatói. Itt csak a Dél-Koreát látogató turnéjukra utalunk, ahol autókonvoj kísérte végig országjáró körútjukat, tomboló sikert kovácsolva számukra városról - városra. Ezt követte a két ország diplomáciai kapcsolat-felvétele.

Olaszország mindhárom együttest kérte el, hogy - egy hónapon keresztül – általuk ünnepelhesse 1986-ban Liszt Ferenc születésének 175. évfordulóját, egyúttal emlékezve a magyar zenész-óriás halálának 100. évfordulójára is.

Fentiek tükrében megdöbbentők és elfogadhatatlanok az MR Zrt. részéről szigorúan titkosnak minősítettként is kiszivárgott információk: a Rádióénekkar létszámát háromnegyedére csökkentették, így alkalmatlanná vált a repertoárjába tartozó és a világhírnevét megalapozó nagy oratórikus művek előadására, többek között Kodály Psalmus Hungaricusának eléneklésére. Hírek szerint a 103-ról 92 tagúra zsugorított zenekarra is további, drasztikus leépítés vár. Az Európa Unió bármely országának, bármikor szívesen látott és dédelgetett kedvencei ma létbizonytalanságban élnek. A dilettáns, szakmai kontrolt nélkülöző, csak szándékos károkozásnak tekinthető döntések, a színvonalukhoz és hírnevükhöz méltatlan, megalázó munkakörülmények, a hangverseny-életből történő fokozatos kiszorításuk, továbbá a közszolgálati Magyar Rádió egyik alapfeladatának, a kortárs művészeti alkotások rögzítésének megszűnése által létbizonytalanságba taszított együttesek morális és művészi válságba kerültek.

Vajon mikor éri el kulturális értékeink rombolásának folyamata a Rádió gyermekkórusát?

Mivel a két felnőtt együttes állapotáról személyesen nyílt alkalmunk meggyőződni, és azt riasztóbbnak találtuk a híreknél, tiltakozunk a Magyar Rádió zenei együtteseinek tönkretétele ellen, és követeljük helyzetük mielőbbi megnyugtató rendezését!

Budapest, 2008-04-03

A Százak Tanácsa

P.S. Kedves Dániel!

A fentebb olvasható forma, körlevélként, már néhány napilaphoz eljutott. Nagy örömünkre szolgálna, ha a 2007. november 9.-i hangversenyről továbbított hírek után ennek az egyoldalas „Nyílt levél"-nek Ti is szentelnétek némi figyelmet. Különösen fontos lenne, ha szólásra bírhatnánk az együttesek művészi élményekkel megajándékozott hallgatóit és valaha volt, vagy nemrég eltávozott kollegáit.

Remélt segítségeteket előre is köszönve, baráti szeretettel üdvözli az egész Családot:

ERKEL TIBOR

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------