Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. július 16., csütörtök

2.994 - Frigyesy Ágnes a Fesztivál médiafőnöke: Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden

Von: Frigyesy Ágnes
Gesendet: szerda, 2009. július 15. 13:22
An: Kutasi József
Betreff: Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden
Wichtigkeit: Hoch

 Frigyesy Ágnes a Fesztivál médiafőnöke:

Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden

A magyarságtudat erősítése céljából előadást tartott Raffay Ernő, Mikola István, Vona Gábor és Bethlen Farkas

 

Első alkalommal szervezték meg a Partiumi Híd Fesztivált július közepén a Szatmár megyei Kökényesden. Krakkó Rudolf, a Szatmári HÍD Egyesület vezetője és a Fesztivál főszervezője elmondta: az a szándék vezérelte, hogy az Egyesület – működésével – elősegítse a magyarságtudat erősítését, a nemzeti önbecsülés visszaszerzését, pozitív jövőkép kialakítását. Ennek szellemében alapították szatmárnémeti fiatalok a Szatmári HÍD Egyesületet 2003 márciusában.

                Az ötnapos nemzeti tábor nyitó  előadását Raffay Ernő történész tartotta, aki a tőle megszokott őszinte szókimondással beszélt a mai magyar társadalom állapotának okairól: „..Sajnos odajutottunk, hogy a magyarság legnagyobb ellenségei nem Bukarestben, vagy Pozsonyban vannak, hanem Budapesten...”

Tőkés László, a Fesztivál egyik fővédnöke helyett Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke tartott előadást Lesz-e magyar önrendelkezés Erdélyben? címmel, valamint Mikola István, a volt Fidesz-Kisgazda-Kdnp-s polgári kormány minisztere színes előadást tartott a leendő kormány megújulási lehetőségeiről, feladatairól. Bethlen Farkas, Verőce polgármestere a történelmi Bethlen család megpróbáltatásairól, valamint a virágzó Verőce kulturális, gazdasági életéről, eredményekről, és tervekről szólt. Bethlen Farkas élete legfőbb céljának tartja a közösség szolgálatát: gondos gazdaként alázattal szolgálja népét, nemzetét.

...Mit vétettem ellenetek, urak? És mit vétett az én népem...?” Wass Albert életéről, életművéről, és „bűnösségéről” tartottak előadást a leginkább szakavatottak: Takaró Mihály és Vekov Károly professzorok, valamint Bartha József református tiszteletes. Gergely István, TisztiMikor Csíkból elindultam Csíkba...”címmel beszélt az árvaházak nehéz helyzetéről.

Noha a Fesztiválnak nem volt célja a politizálás, két jobboldali, karizmatikus magyarországi politikust is meghívtak a partiumi fiatalok. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Magyar Gárda megszüntetése körüli kálváriáról, valamint a Jobbik ellehetetlenítési kísérleteiről, illetve a jobboldali párt sikeres szerepléséről tartott előadást.

Buzánszky Jenővel, a magyar futball világ-klasszisával, az Aranycsapat legendáshírű futballistájával is találkozhattak az érdeklődök. Brády Zoltán, az épp húsz esztendős Kapu főszerkesztője Eduardóról, a lap nemrég tragikus körülmények között elhunyt főmunkatársáról, Bolíviáról, és az autonómia összefüggéseiről tartott izgalmas előadást. A kíváncsiskodók találkozhattak Eduardo sofőrjével is. A médiakerekasztal képviselői, neves szakemberek: Kubinyi Tamás, M. Szabó Imre, Takaró Mihály, Brády Zoltán, és László György Frigyesy Ágnes moderálása mellett elemezték a médiamanipuláció és annak ellenszere problematikáját. 

A tábor teljes ideje alatt, egésznapos szabadidős, valamint gyermekprogramokra került sor. Minden napot színvonalas koncertek zártak. Krakkó Rudolf főszervező rámutatott: a Kormorán, az Ismerős Arcok és a Kalapács együttes kedvezményes áron vállalta a fellépést a partiumi Kökényesden, a Bikini, és a Beatrice viszont igen magas áron állt rajongói elé. Az ötnapos fesztivál minimális hiánnyal zárult, ugyanis noha a kökényesdi polgármester többféle segítséget nyújtott a Partiumi Híd Fesztivál szervezőinek, egy beígért komoly anyagi támogatást az önkormányzatok szűkös anyagi helyzete miatt mégsem kaphattak meg a tábor szervezői. Krakkó Rudolf bízik abban, hogy jövőre ismét megszervezik a Partiumi Híd Fesztivált, hisz mint mondta, a Fesztivál jeligéje igaz rájuk nézve is: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

 

Frigyesy Ágnes

A szerző felvételeivel

-----------------------------------------------------------------------------------