Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. február 5., péntek

4.563 - Morvai Krisztina, EP-képviselő 2010. február 5-én sajtótájékoztatón ismertette a Guantanamo Magyarországon?

Von: Péteri Attila Árpád
Gesendet: péntek, 2010. február 05. 18:49
An: Kutasi József
Betreff: Morvai Krisztina követeli a koncepciós eljárások lezárását!-Tudósítás!
Wichtigkeit: Hoch

 

Frigyesy Ágnes

 

Morvai Krisztina követeli a koncepciós eljárások lezárását, a fogvatartottak szabadon bocsátását

 

Morvai Krisztina, EP-képviselő 2010. február 5-én sajtótájékoztatón ismertette a Guantanamo Magyarországon? ­– című közleményét, melyben az alábbiakat jelent ki: – A hozzátartozóktól és az Echo TV Éjjeli Menedék című műsorából értesültem arról, hogy a Budaházy György és a Hunnia csoport tagjai ellen folyó büntetőeljárás során nagyszámú és kirívó súlyú jogsértést követtek el a hatóságok. Meggyőződésem, hogy egy olyan eljárásban, amely ismert ellenzéki személyekkel szemben folyik, kiemelten kell figyelni a vonatkozó jogszabályok, így a büntetőeljárás „garanciális szabályai" és a fogvatartotti jogok maradéktalan betartására. Igen fontos az is, hogy az eljárás a nyilvánosság tájékoztatása és folyamatos kontrollja mellett folyjon. Ellenkező esetben félő, hogy az állam, a hatóságok a büntetőeljárást – ahogy az diktatúrákban szokványos – a politikai megfélemlítés és leszámolás eszközeként használják – olvasható Morvai Krisztina közleményében.

A Jobbik államfőjelöltje a jogsértések feltárása érdekében egyebek mellett közel öt óra hosszán át tartó meghallgatást szervezett a már szabadult „gyanúsítottak", illetve a bebörtönzöttek hozzátartozói számára. A házkutatásokról, lefoglalásokról szóló megdöbbentő beszámolók értékelésében felkért szakértőként segítette munkáját  Dr. Kabódi Csaba, az ELTE tanszékvezető tanára és Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. A meghallgatást rögzítették, a felvételt Morvai Krisztina több részletben szeretné a nyilvánosság elé tárni, elsőként egy – interneten könnyen kezelhető – 11 perces összefoglalót, melyet a sajtótájékoztató résztvevői megtekintettek.

A feltártak alapján Morvai Krisztinában az a meggyőződés alakult ki, hogy a hatóságok az irányadó jogszabályok félretételével, az ötvenes éveket és az ÁVH-t idéző módon végezték az ún. „házkutatásokat" és lefoglalásokat. A bűnjelek, bizonyítékok gyűjtése és kezelése teljesen követhetetlen és ellenőrizhetetlen volt. Több esetben 40-50 símaszkos kommandós rohamozta meg az éjszaka egyedül lévő női hozzátartozót, s hatósági tanú nélkül, megfélemlítő módon, a bizonyítékok (újabb) manipulásának minden lehetőségét megadva jártak el. Mindezek ellenére mind a mai napig nem ismert semmiféle bizonyíték, azóta, hogy Draskovics miniszter hamis bizonyítékot tárt a nyilvánosság elé. Minthogy objektív bizonyítékot még ÁVH-s módszerekkel sem sikerült nyerni, most elhúzódó előzetes letartóztatással, s a fogvatartotti jogok folyamatos megsértésével kívánják megtörni a bebörtönözött ellenzékieket, nyilván bízva abban, hogy – akárcsak a dicső elődök az ÁVH börtöneiben – beismerő, illetve terhelő vallomásokat nyerhetnek előbb utóbb. Miközben bizonyíték nincs, csak jogtiprás és hallgatás, az MSZP büszkén közli választási hirdetésében, hogy „felszámolta a Magyarok Nyilai terrorszervezetet".

Morvai Krisztina közleményben kér minden magyar embert, hogy tiltakozzon a diktatúra módszerei ellen, hiszen ami most Budaházyékkal esett meg, az holnap bárki mással megtörténhet. – Követelje a koncepciós eljárás lezárását, a fogvatartottak szabadon bocsátását és a jogállamiság, az emberi jogok biztosítását – olvasható az EP-képviselő közleményében. (A leleplező felvétel és a szabadságjogi petíció megtalálható Morvai Krisztina honlapján: www.morvaikrisztina.hu ).

Morvai Krisztina a budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: jelenleg 15 ember van előzetes letartóztatásban, akik közül csak hárman szabadultak. Budaházy Györgyöt fél éve tartják fogva. Az EP-képviselő véleménye szerint ma nem működik az igazságszolgáltatás Magyarországon, mert, aki szembe mer helyezkedni a jelenlegi hatalommal, könnyen azon veheti észre magát, hogy nincs, aki megvédje. A jelenlegi jogrendszer hasonlít az 50-es évek koncepciós pereihez, amikor a hatóságok becsempésztek egy-egy árulkodó eszközt a vádlott otthonába, hogy később legyen mit leleplezniük.

Petíció Budaházy György és a többi politikai fogoly szabadon bocsátásáért és a magyarok szabadságjogaiért


A sajtótájékoztatón ismertették azon petíció szövegét, melyet Morvai Krisztina mezdeményezésére többen fogalmaztak meg és tiltakoznak a Budaházy György és a Hunnia csoport más tagjai elleni büntetőeljárásban elkövetett kirívóan durva, az ötvenes éveket és az ÁVH-t idéző jogtiprások miatt. A petícióban a következő sorok olvashatók: – „Nem tűrjük el, hogy a hatalom rendszeresen a büntetőjog és a szabálysértési jog eszközeivel terrorizálja, fegyelmezze vagy félemlítse meg az országrombolás, az igazságtalanságok ellen fellépőket. Nem viseljük tovább szótlanul az MSZP és az SZDSZ által kialakított és a jelenlegi parlamenti ellenzék által megtűrt diktatúrát, amelyben hol szemeket lőnek ki, hol a tüntetőket és a sztrájkolókat félemlítik és alázzák meg, hol koncepciós eljárások során fegyelmezik és börtönzik be az igazságért harcolókat. Ez a mi hazánk, mi itt itthon vagyunk és követeljük, hogy végre beleszólásunk legyen abba, ami Magyarországon történik. Véget vetünk a „rendszerváltás" óta kialakult gyakorlatnak, amelyben egy szűk politikus és gazdasági bűnöző csoport terrorizálhatja a magyar embereket, s viheti teljes összeomlásba az országot. Ezentúl alakítói, s nem elszenvedői leszünk hazánk sorsának. Nemzeti önrendelkezést követelünk, összhangban az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmányával, amely kimondja: – 1. Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.

2. Céljai elérése érdekében minden nép (…) szabadon rendelkezik természeti kincseivel és erőforrásaival. Semmilyen körülmények között sem fosztható meg valamely nép a létfenntartásához szükséges eszközeitől."

 A petíció aláírói követelik a sukorói és egyéb korrupciós ügyletek ellen fellépni próbáló és a magyarok önrendelkezési jogáért évek óta harcoló Budaházy György és a Hunnia csoport elleni jogtipró eljárás azonnali befejezését, a fogvatartottak szabadon bocsátását. – „Követeljük az országot tönkretevők haladéktalan felelősségre vonását! Elvárjuk, s közösen elérjük, hogy az igazságért és az önrendelkezésért harcolók helyett a nemzeti vagyon ellopói, az ország kifosztói kerüljenek börtönbe. Kérjük honfitársainkat, hogy a közelgő országgyűlési választásokon feltétlenül gyakorolják választójogukat, s tegyék lehetővé, hogy a diktatúrát kialakító és az országot elszegényítő szélsőséges erők kikerüljenek az Országgyűlésből, az ország vezetéséből.              

Felemeljük a fejünket, nem tűrjük tovább a megfélemlítést és a terrort, s mi, magyarok együtt lépünk fel nemzeti önrendelkezési jogunkért, szabadságunkért és hazánk felemelkedéséért" – olvasható a ma közzétett petícióban.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője hozzászólásában rámutatott: – Budaházy György ellen 12 büntető szabadságsértési eljárást kezdeményeztek a hatóságok. Budaházy ellen egyre hatékonyabb eszközökkel lépnek fel, a jelenlegi hatalom „terroristának" minősítette a jogvédő szerinti szabadságharcost, aki felhívta a figyelmet a 2002-es választási csalásokra, majd kijelentette: felelősséggel tartozunk az elszakított területeken élő magyar testvéreinkért. Aki egyebek mellett komoly szerepet vállalt a sukorói kaszinóügy, a Baumag-ügy és más gazdasági bűncselekmények, korrupciós ügyek feltárásában. Budaházy rongálta meg a Szovjet emlékművet, mivel úgy gondolta, húsz évvel a rendszerváltozás után nincs keresnivalója a vörös csillagnak egyetlenegy emlékművön sem. A szovjet emlékmű megrongálása miatt Budaházyt félmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a napokban.

Morvai Krisztina mai sajtótájékoztatóján ígéretet tett rá, hogy a fogvatartott – véleménye szerinti – politikai foglyok sorsát folyamatosan figyelemmel kíséri, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb kiszabadulhassanak a börtönből. Gaudi-Nagy Tamás jogvédő pedig mindennél fontosabbnak tartja a jogállamiság visszaállítását hazánkban, valamint elvárja, hogy a szabadságharcosok elleni büntető eljárásokat függesszék fel.

A sajtótájékoztatón megjelent Budaházy Edda, Budaházy György testvére, aki épp gyermeket vár…

 Frigyesy Ágnes

A szerző felvételeivel