Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. február 7., vasárnap

4.574 - Orbán évet értékelt – videóval kisalfold.hu - Index.hu 2010.02.05.

Orbán évet értékelt – videóval kisalfold.hu - Index.hu 2010.02.05.

 

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/orban_evet_ertekelt_-_videoval/2140181/

 

Semmi sem véletlen
A Fidesz elnöke azzal kezdi, hogy egy mondat, egy vers, egy dal nem lehetett véletlen, mert évekkel később értelmet nyer. Sőt, véletlen valójában nincs is. Itt van például fiatal korunk egy dala. 17 évesen nem gondolta volna, hogy 30 év múlva egy Emerson Lake & Palmer jelent majd neki bármit is: Van erőnk, hogy változtassunk, nem tévedés, hogy rajtad és rajtam múlik. Orbán szerint a magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból. Itt az ideje, hogy erős vezetése legyen az országnak. Olyan kormány kell, ami felelősen kezeli a pénzügyeket, és nem nyomta rá bélyegét a tevékenységére a bűnözés. Ha ilyen kormány lesz, Magyarországnak lesz súlya.

Új világ van: a kelet világa
Másfél éve új világ van. Pusztán számokkal nem tartható fenn a gazdaság. A hitellufi kipukkadt. Szükség van az állam szerepére és ellenőrzésére. A piacgazdaság megújulásához kell egy erkölcsi abroncs. Az új helyzet új világgazdasági versenyt is jelent. Ázsia jelentősége feltartóztathatatlanul nő. A globalizáció fő haszonélvezője a Kelet.

Nem vagyunk kis ország
Felejtsük el, hogy kicsi és nyitott ország vagyunk. Az EU tagországainak fele kisebb, mint Magyarország. Mi vagyunk az egyetlen ország, amely állandóan a méretére panaszkodik - mondta Orbán Viktor. Az új világ még a Gyurcsány-korszak örökségével is új kihívásokat tartogat. A hitetleneknek azt üzeni, hogy a hit nem más, mint a remélt dolgokban való bizalom. Hiszi, hogy egy reményteljes korszak vár a magyarokra. A félelem és a kudarc korszaka hamarosan véget ér. Nagy célokat kell kitűzni. Ma mindenki úgy érzi, hogy ami van, az nem mehet tovább. Az egész folyamat szembe ment a józan ésszel, már akkor, amikor a magyar baloldal oligarchákat választott vezetőül. A kormányzat elfordult az emberektől.

A szélsőségekről és a jövő kormányzásáról
A józan ész arra int, hogy minden szélsőség veszélyes. Az egyik szélsőséget a hatalmon lévők jelentik, akik a törvények fölé helyezték magukat. Itt van például Budapest, ahol lassan mindenki rács mögé kerül, aki a városvezetésben megfordult. A másik szélsőség a törvények fölé helyezi magát. Mindkét szélsőség veszélyes. Gyűlöletből nem születik újjá semmi, nincs bennük valódi erő. A választás után a jövő kormányzása jön, nem bosszúkormányzás. De a jövő kormányzása nem jelenti azt, hogy átlépünk a dolgokon. Kodály egyszer vendégségben járt, ahol a házi kisasszony hegedűjátékát kellett meghallgatnia. Hány éve hegedül? - kérdezte. Nyolc. Mind a nyolcat letagadhatná, mondta Kodály.
Pistike: Miért kell nekem dolgozatot írni? Tanár: Mert ha pofára osztályoznék, akkor nagyon rosszul járnál - tette hozzá még a fentiekhez Orbán Viktor.

Van ösvény
A következő kormánynak mihamarabb meg kell mutatnia: a politika hasznos eszköz lehet a jobb élet elérésére. Van-e még ösvény, ami a politikát visszavezeti az emberekhez. Van ösvény. Ezt az ösvényt a közös dolgok mentén kell keresni. Az ösvényt nem a szimbólumok világában kell keresnünk. Az ideológiával a valós életben nem juthatunk előre. A középpontban az emberek állnak. A közös értékekre összpontosító politika visszavezet az emberekhez, a valósághoz. Az első és legfontosabb érték a munka. A munka teremti meg az önállóságot, a függetlenséget, a munka ad tartást, elismertséget.

Otthon, család, egészség, rend
Az otthon iránti vágy is összeköt minket. Kell egy hely, ahol a legszegényebb is saját ura marad. Az én házam, az én váram. A család is fontos érték, a magányt senki sem vágyja, legfeljebb elviseli. A család igazi közösség, jobb hozzátartozni, mint nélküle élni. Az egészség is drága kincs, amíg egészséges az ember, addig azt hiheti, minden helyzeten úrrá tud lenni. Rendre is szükség van, illetve lenne. A diktatúra után a rend leértékelődött, de az ország mostanra ráeszmél: ahol nincs rend, elszaporodnak a láncok, sorompók, figyelőkamerák.

Hogyan?
Miképpen érhetők el ezek a közös értékek? Magyarország akkor tud kilábalni a válságból, ha lesznek nemzeti ügyeink, amelyekért együtt tudunk küzdeni, amiért a többség azonosulni tud.Defektes autónk már a felniken fut, füstöl. Magyarország újjáépítését a gazdaság talpraállításával kell kezdeni. Olyan gazdasági rendszer kell, ami elfogadja: nincs jólét verseny nélkül, de a pénzügy, a szabad kereskedelem és a verseny csak eszköz, nem cél. Mindent a pénztőkének adtak, a vállakozókkal szemben a spekulánsok kerültek előtérbe. Hogy tudjuk a magyar gazdaságot a magyar emberek szolgálatába állítani? A termelést kell támogatni. A magyar kapitalizmus egy tisztán pénzkapitalizmus, ami egy torzulás. Igaz, az antikapitalizmus még ennél is rosszabb. Az országot sem szocialista, sem oligarchikus módon nem szabad kormányozni. Olyan gazdasági rendszer kell, ami figyelmebe veszi a biztonságot, a méltányosságot. Olyan kormány kell, amely átépíti a gazdaságot. A pénzkapitalizmusnak azért lett vége, mert a bankok nem a munkájukat végezték. A bankok nem hitelezik a termelést, a kormány és a jegybank ezt ölbe tett kézzel nézi.
Amit az elmúlt évben az MSZP-kormányzat csinált ugyanolyan kudarc, mint amit előtte bemutattak. A gazdasági válság egyetlen hatásos módja a gazdasági növekedés megindítása szinte minden áron. A következő tíz évben egymillió munkahelyet kell teremtni. Ehhez meg kell védeni a magyar árukat, terméket, földet, vízkészletet. Ugyanúgy meg kell védeni magunkat, mint más országok.

Biztonságban akarjuk érezni magunkat
Meg kell mentenünk a magyar egészségügyet. A szociális népszavazáson látszott, hogy ez példátlan összefogást teremt. Rendezni kell a háziorvosok és kórházak helyzetét. Több orvos, több ápoló kell. Közös és nagy cél a közbiztonság helyreállítása, senki sem akar félelemben élni. Gyermekkorában a kertajtót vagy a ház ajtaját sem zárták be, a panelben sem voltak berácsozva az ajtók, emlékszik rá, amikor panelben lakott. A bűnözőket törvény elé kell állítani, és felelősségre kell vonni. Itt az idő, hogy újra rend legyen Magyarországon. A szociális biztonság szétesése is a Gyurcsány-korszak eredményei közé tartozik. A szociális biztonság erőforrás, minden megszülető gyermek befektetés. Mindenkinek saját érdeke, hogy amikor gondoskodásra szorul, legyen, aki gondoskodik róla.

Dühös és csalódott emberek
Sokan nem mernek reménykedni ennyi kudarc után, ez érthető. Félnek a szülők, hogy gyermekeik elmennek az országból. A változásnak az ország minden területére ki kell terjednie. Megérti a dühöseket, de arra kéri őket, hogy az igazi változás érdekében csak a józan ész politikáját támogassák. A szélsőséges erőket támogatni eltékozolt erőfeszítés. Megérti a volt baloldali szavazók csalódottságát. Hittek egy eszmében. A jobboldaliak nem várják, hogy megváltoztassák felfogásukat, de rájuk is számítanak az ország újjáépítésében, mert nélkülük nem fog menni. Legyenek a változás részesei, nyertesei. Az ország egyik fele csalódott, a másik dühös. Csalódott és dühös emberek milliói. A düh és csalódottság földjéről átjáró kell a remény világába. Fel kell szítani a reményt a magyar szívekben, Orbán hiszi, hogy sikerülhet. Nincs reménytelen ország, csak reménytelen kormány. Április 11-én mindenki kell. Puskás Öcsi szavait a helyzethez igazítva: kis különbség kis változás, nagy különbség nagy változás. Magyarországnak változás kell. Hisz abban, hogy a magyarok a hazugság helyett az igazságot válasszák, hatalmaskodás helyett a szolgálatot. Ne csak az új kormánytól, saját életükben is várják ezt el.

Itt az ideje, hogy a gyengéket leváltsák az erősek. Orbán és pártja készen állnak az erős, felelős, cselekvő kormányzásra. Hajrá, Magyarország, hajrá magyarok.
(forrás: Index.hu)

Orbán évet értékelt – videóval http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/orban_evet_ertekelt_-_videoval/2140181/

 

 

Reakciók

MDF: Orbán semmit nem mondott
Az MDF szerint Orbán Viktor országértékelőjében folytatta az elmúlt hetek fideszes politikáját, ugyanis nem volt hajlandó semmit elárulni abból, mit is akar a Fidesz a kormányon. Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője pénteken az MTI-nek azt mondta: a magyar kapitalizmus nem a piac túlhatalma miatt működik rosszul, hanem azért, mert az a politika, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz is képvisel túlzottan rátelepedett a gazdaságra.

Kerék-Bárczy Szabolcs kiemelte: a Fidesz elnöke pont azokat a független pénzügyi intézményeket akarja maga alá gyűrni, mint a Magyar Nemzeti Bank vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amelyek jelentősen csökkentették annak a magatartásnak a hatását, amely Magyarországot csődközeli állapotba sodorta.

Hangsúlyozta: kiutat csak az MDF és a Bokros Lajos által képviselt program kínál az állampolgároknak.

Mesterházy: sok beszéd, kevés taralom

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök országértékelőjét a sok beszéd, kevés tartalom jellemezte. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető pénteken Budapesten sajtótájékoztatón közölte: az évértékelő olyan volt, mintha Orbán Viktor is attól félne, hogy lehúzzák a Fidesz listájáról, ha túl sok konkrétumot árul el pártja programjáról. Mesterházy Attila véleménye szerint a Fidesz elnöke ma sem "töltötte ki azt a biankó csekket", amire felhatalmazást kér a választóktól, így valójában azt kéri, hogy bekötött szemmel kövessék az emberek az ismeretlenbe. Emlékeztetett arra, hogy volt már egy olyan politikus a történelemben, aki azt mondta: programom egyszerű, kormányozni szeretném az országot.

Jobbik: konkrétumok nélküli beszéd
Jobbik szerint maszatoló, ideologizáló, minden konkrétumot nélkülöző kampánybeszédet mondott Orbán Viktor évértékelőjében, amelyből nem derült ki, mi a Fidesz programja. Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: abban igaza van Orbán Viktornak, hogy erős, bátor és tisztességes kormányra van szüksége Magyarországnak, de szerinte erre ahogy az MSZP, úgy a Fidesz sem képes. Program és szükséges bátorság híján a párt elnöke csupán plasztikai sebésze lehet Magyarországnak, de betegségének gyógyítója nem - közölte. Jobbik elnöke szerint nem csupán az elmúlt 8 év ámokfutását kell befejezni, hanem az elmúlt 20 év zsákutcájából is ki kell vezetni az országot.