Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. február 15., hétfő

4.643 - A Balassi-kard Rizling közönségsikere!

Von: preshaz tarsasag
Gesendet: Montag, 15. Februar 2010 10:03
An: balassi@balassi.eu
Betreff: bor

 

A Balassi-kard Rizling közönségsikere

 

Nemzetközi hírnevet szerzett a Lídia Borház a Balassi Bálint-emlékkard idei átadásán Budán a Gellért szállóban. A Balassi-kard borseregszemle tavalyi megnyerésével Varga Zoltán lehetőséget kapott arra, hogy kései szüretelésű olaszrizlingje révén bemutathassa borászatát az európai irodalmi díj átadásán.

 

Az egyébként is eleven hangulatú rendezvényt, a Balassi Bálint emlékkard átadását még inkább pezsgésbe hozta a Lídia Borház bajnokbora, 2007-es kései szüretelésű olaszrizlingje, amely tavaly az V. Balassi-kard borseregszemlén elnyerte a Balassi-kard Rizling címet.

Bálint napján a budai Gellért szállóban Varga Zoltán, a bajnokbor alkotója a Balatonvin Borlovegrend két kiválóságával, a lovagi kappába öltözött Szabó Istvánnal és Lázár Jánossal nyújtotta át borát a két kitüntetettnek Ágh Istvánnak, valamint a John Ridland amerikai műfordítót helyettesítő, Kaliforniában született kiváló magyar irodalmárnak, Czipott Péternek.

 

A Lídia Borház a kardrendezvényen lovagias volt: a költőkön kívül a jelen lévő népes irodalombarát sereget is megkínálta a Balassi-kard Rizlinggel, és óriási közönségsikert aratott. Az irodalmi rendezvény a borműveltség szempontjából is jelentős volt, többek között a Borakadémia alelnöke, Zelnik József, valamint a Borkollégium vezetője, a tavaly Hamvas-fürt borművészeti díjat kapó Rohály Gábor is a közönség soraiban volt.

 

Varga Zoltán az ajándékborok átnyújtása előtt a kései szüretelés fortélyaiba avatta be a hallgatóságot: a töppedt szemek jelentőségét így azok is megértették, akik eddig a rímek, ritmusok, verslábak, időmértékek, dallamok világát ízlelgették.

 

Az idén egyébként a XIV. alkalommal adták át az európai irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, és az ötödik alkalommal egészítették ki a szablyát Balassi-kard védjegyű, versenynyertes borral. Maga a díj névadója is kedvelte a borokat. Házassága révén Tokajban, Mezőzombor határában volt szőlőbirtoka, és egyik híres versében vitéztársainak ajánlotta: Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk...

 

Forrás: www.balassi.eu