Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 16., szombat

6.784 - Vukics Ferenc: A Magyarok Szövetsége tiltakozik “Bomba” magyarországi kinevezése ellen

A Magyarok Szövetsége tiltakozik “Bomba” magyarországi kinevezése ellen

A Magyarok Szövetsége tiltakozását fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a szlovák belügyminisztérium Tibor Makót, a határ- és idegenrendészet volt parancsnokát nevezte ki magyarországi rendőrattasénak. A szövetség véleménye szerint nem kívánatos Tibor Mako budapesti jelenléte, miután korábbi beosztásában egyik fontos feladata a magyar titkosszolgálatok megfigyelése volt.

Mako jelentős szerepet játszott tavaly Sólyom László révkomáromi utazásának megakadályozásában. Akkor Robert Fico szlovák miniszterelnök, egy rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be az utazást megakadályozó pozsonyi döntést, miután tanácskozott Robert Kaliňák belügyminiszterrel és Ján Packa országos rendőrkapitánnyal.

A határozatnak Tibor Mako szerzett érvényt. Akkor Robert Fico Alexander Dubcek egykori csehszlovák reformer kommunista pártvezető sírjának koszorúzása során összefüggésbe hozta a magyar államfő látogatását a Varsói Szövetség 1968-as bevonulásával. Úgy fogalmazott: "akkor a magyar tankok jöttek, most pedig valaki gyönyörű limuzinon..., de meg akarja mutatni, hogy ez olyan terület, ahol ők (a magyarok) az urak, és ők fognak dönteni dolgainkról. Nagyon veszélyes, amit Magyarország – különösen elnöke személyén keresztül – művel az utóbbi napokban és hónapokban" – jelentette ki.

A magyarellenes kijelentéseiről és korábbi nőügyeiről elhíresült magyar származású parancsnoknak köszönhetően az év elején egész Európa a szlovák biztonsági szolgálatokon nevetett. A reptéri hatóságok robbanóanyagot tettek egy Írországba tartó férfi táskájába, de szólni elfelejtettek neki. Az ellenzéki pártok akkor Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter lemondását követelték a kínos malőrrel végződő év eleji biztonsági akció miatt. Tibor Mako, a belügyminisztert mentve önfeláldozóan távozott a szlovák idegenrendészet igazgatói posztjáról.

A legendás gyakorlatot Tibor Mako rendelte el, és az ő parancsára helyeztek el a Dublinba tartó utasok poggyászaiban több csomag robbanóanyagot. A cél az volt, hogy a különleges kiképzésen átesett kutyák megtalálják azokat. Az egyik doboz azonban az egyik felszálló bőröndjében maradt. Amikor erre az illetékes vezető rájött, a szlovákiai Danube Wings társaság gépe már a kifutópályán volt. A kapitánnyal ekkor csak annyit közöltek, hogy ártalmatlan tárgy maradt a csomagtérben, mire ő parancsot adott a felszállásra.

Ezután a poprádi repülőtér vezetői nem a dublini légi kikötő tisztviselőit értesítették, hanem a poggyászokat kezelő Servisair vezetőit, ráadásul olyan rossz angolsággal, hogy a címzettek nem értették, miről van szó. A poprádi akciót vezető rendőrtisztnek csak napokkal később tűnt fel, hogy hiányzik egy csomag robbanóanyag. Beosztottja ekkor vallotta be, hogy mi történt három nappal korábban. Ezt követően lépett kapcsolatba a szlovák belügyminisztérium és a pozsonyi diplomácia az ír partnerekkel, akiktől többek között a Dublinba került csomag diszkrét visszaszolgáltatását kérték.

Néhány héttel később a volt parancsnok egy tavalyi botrányát szellőztették meg az újságok. Mako szereti a gyors kocsikat és rendszeresen túllépi a megengedett sebességet. November 6-án egy találkozóra igyekezett Robert Kaliňák belügyminiszterrel. A “robbanékony” főrendőr szolgálati Skoda Superbjét vezette, Gálszécs közelében. Mako a vasúti átkelő előtt várakozó kocsisort előzte, amikor egy mellékútról kiforduló, és a sávjában szabályosan közlekedő Ford Mondeónak ütközött. A sofőr 62 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mako és utastársa könnyebb sérülésekkel úszta meg az esetet. Az ügyben előbb a Mondeo sofőrje, Branislav Malík szerepelt károsultként, majd furcsa körülmények között Mako lett a károsult. Szem- és fültanúk szerint Mako autóján nem volt bekapcsolva a sziréna, csak a megkülönböztető fényjelzés.

A magyarországi megbízatásra kiírt pályázatot sem Mako nyerte el, mégis őt nevezték ki a posztra, annak ellenére, hogy korábbi parancsnokai minden munkára alkalmatlannak találták. Számunkra meglepő, hogy a fogadó magyar hatóságok beleegyeztek az időzített szlovák belügyi alkalmazott magyarországi “kihelyezésébe”.

Tibor Mako mostanában viccesen mindig így mutatkozik be: én vagyok a bomba....

Őszintén reméljük, hogy az évtized szlovák szuperzsaruja nem nálunk robban majd.

Vukics Ferenc
Magyarok Szövetsége