Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 16., szombat

6.785 - Magyarok Szövetsége > Kárpátaljai látogatáson vett részt Vukics Ferenc

Kárpátaljai látogatáson vett részt Vukics Ferenc

Társadalmi szervezetek és magánszemélyek kezdeményezésére kárpátaljai látogatáson vett részt Vukics Ferenc a Magyarok Szövetsége kezdeményezője október 12-13.-án Beregszászon. Az MSZ alapítója tavaly a KMKSZ helyi szervezetét látogatta meg. Résztvett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kibocsátóünnepségén és találkozott Orosz Ildikóval, a beregszászi főiskola elnökével, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) vezetőjével.

Idén először a beregszászi Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke, Zubánics László fogadta, aki maga is élményekkel teli résztvevője volt a bösztörpusztai Magyarok Országos Gyűlésének.

Vukics Ferenc felszólalt az UMDSZ által szervezett nagygyűlésen. A szövetség alapítója sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem sikerült az UMDSZ és a KMKSZ összefogását megvalósítani az önkormányzati választások során, s így fennáll annak a veszélye, hogy a korábbinál jóval kevesebb magyar önkormányzati képviselői helyet tudhatnak majd a magukénak a magyar közösségek. A családok és a helyi kisközösség újraszervezésének fontossága mellett a társadalmi megbékélésre hívta fel a gyűlés résztvevőnek figyelmét.

A rendezvényt követően Beregszász polgármesterével Gajdos Istvánnal, Szabó Dezsővel a Magyarok Szövetsége Kárpátaljai megbízottjával, magyar, ruszin és német civil szervezetek vezetőivel egyeztetett.

A következő napon az Európa Magyar Házban tájékoztatta a sajtó képviselőit a Magyarok Szövetsége célkitűzéseiről és munkájáról. A délután folyamán a helyi televízió és rádió meghívásának tett eleget.

Az utazás eredményeként az elkövetkező évben a Magyarok Szövetsége és a Baranta Szövetség több alkalommal is támogatni fogja a helyi magyar szervezetek rendezvényeit és Beregszászon megvalósulhat az első Magyarok Vására is.

A szövetség vezetője ígéretet tett három ruszin szervezet vezetőjének arról, hogy Magyarországon az MSZ /a 21 pont szellemében/ kezdeményezni fogja, hogy a kárpátaljai magyarok mellett a "gens fidelissimá"-nak (leghűségesebb nemzet) tartott ruszinok is megkaphassák a magyar állampolgárságot.

Magyarok Szövetsége