Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. április 11., hétfő

9.196 - Vona átadta az esztergomiak petícióját - Orbán kimenekült a teremből

Feladó: Dr. Somogyfoki György
Dátum: 2011. április 11. 20:41
Tárgy: Esztergom - Esztergom
Címzett: Kutasi József

Vona átadta az esztergomiak petícióját - Orbán kimenekült a teremből

2011, április 11
 
A Jobbik frakcióvezetője arra kérte a Fideszt: egy pártkáderük érdekében ne áldozzanak be egy harmincezer fős várost
 

a petícióVona Gábor frakcióvezető az Országgyűlés mai ülésén átadta a kormánynak azt a petíciót, amelyben a helyi lakosok az esztergomi képviselőtestület feloszlatását és időközi önkormányzati választás kiírását követelik. 

Napirend előtti felszólalásában Vona Gábor beszámolt Tétényi Éva esztergomi polgármester példaértékű közéleti zarándoklatáról, valamint sajnálatát fejezte amiatt, hogy a köztársasági elnök és a kormányfő ahelyett, hogy meghallgatták volna az esztergomi emberek segélykiáltását, kivonultak a teremből. A Jobbik frakcióvezetője arra kérte a Fideszt, hogy egy pártkáderük érdekében ne áldozzanak be egy harmincezer fős várost. Beszédét követően Vona Gábor átadta Navracsics Tibornak a 7.519 aláírást tartalmazó petíciót, a miniszter pedig ígéretet tett, hogy a kormány meg fogja nézni annak tartalmát, és „a jogszabályi keretek között fog eljárni”.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=6xc2NBq1iQU&feature=player_embedded

A barikad.hu az ügyben megkereste Tétényi Éva polgármestert is, aki elmondta, a helyi Fidesz-frakció a tavaly októberi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre, a polgármesteri hatáskört megnyirbálták, az érdemi döntéseket előkészítő javaslatokat rendre leveszik a napirendről, valamint tűrhetetlen hangnemben beszélnek a képviselőtestületi üléseken. A tarthatatlan helyzet megoldását az esztergomi emberek egy előrehozott választás kiírásában látják - nyilatkozta polgármester asszony, aki abban bízik, hogy a kormány ki fog tudni állítani egy kompetens személyt, akivel le lehet ülni tárgyalni. A jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban elárulta, április 18-án lesz legközelebb ülés, amikor is ki fog derülni, hogy a képviselőtestület eleget tud-e tenni adósságrendezési feladatának, és megkezdődhet-e a reorganizáció. 

Vona és Tétényi

Amennyiben nem történik változás, tovább fogják folytatni a békés demonstrációkat, Esztergom ugyanis jelenleg az összeomlás szélén van: szeptember-októberig van forrás a bérek kifizetésére, nincs pénz kátyúzásra, közterek takarítására és világítására, kollégiumokat kellene bezárni, és nincs költségvetési fedezet a tömegközlekedésre sem.

Stámusz AndreaHasonló katasztrofális állapotokról számolt be Stámusz Andrea jobbikos önkormányzati képviselő is, aki megerősítette: a fideszes képviselők minden nem általuk előterjesztett anyagot leszavaznak. A képviselő asszony elmondta, az önkormányzat kormánypárti képviselői minden város érdekét szolgáló határozatot (pl. adósságrendezés, szemét eltakarítása, helyi buszközlekedés biztosítása) leszavaznak, hogy a minél rosszabb, annál jobb elve alapján a város a működésképtelenség szélére sodródjon, és az emberek visszasírják Meggyes Tamás volt polgármestert.

Miközben a független polgármester és a fideszes képviselőtestület közötti harcok tovább folynak, a Jobbik Esztergomban is kiveszi részét az elszámoltatásból: az előző városvezetéssel szemben folyamatosak az APEH-feljelentések - nyilatkozta Zentai Plajner Zsolt, a párt helyi elnöke. A politikus elmondta, az előző ciklusban összesen 46 millió forint lett kifizetve olyan ügyvédi megbízatásokra, amelyek során a képviselők magánvádas pereiket fizették közpénzből. Zentai Plajner Zsolt elmondta, a vizsgálat alatt álló 26 perből 17 Meggyes Tamás volt polgármesteré, 3 pedig Bayer Zsolt újságíróé. A Jobbik emellett a héten hivatali visszaélés gyanújával minden képviselő ellen feljelentést tesz, aki megszavazta a város hulladékszállítási rendeletét.


Bencsik János  /  http://www.barikad.hu/vona_%C3%A1tadta_az_esztergomiak_pet%C3%ADci%C3%B3j%C3%A1t_-_orb%C3%A1n_kimenek%C3%BClt_teremb%C5%91l-20110411