Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 10., szerda

10.277 - (MTI) > Bedőlt hitelek: komoly segítség érkezik + Képriport

Bedőlt hitelek: komoly segítség érkezik + Képriport
2011. augusztus 10. 12:40

 
MNO - KA
A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a Parlament épülete új díszkivilágítást kap augusztus 20-tól.

• A törlesztőrészlet legfeljebb tizenöt százalékkal emelkedhet
• Házak a lakáshiteleseknek: Ócsa lehet az első helyszín


Kattintson a hirdetésre!
A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. Erről a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszélt szerdán újságíróknak, hangsúlyozva, hogy az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta folyó előkészítés után történt meg az önkormányzattal, a polgármesterrel egyeztetve.

Más helyszínek kijelölésére is szükség lehet

Kovács kifejtette, Ócsa az egyik lehetséges helyszíne a fizetésképtelen lakáshitelesek majdani – a tervek szerint könnyűszerkezetes – házainak. Annak fényében, hogy mennyien és milyen formában kerültek nehéz helyzetbe, más helyszínek kijelölésére is szükség lehet az országban – tette hozzá, emlékeztetve, hogy Budapest és Pest megye az egyik leginkább érintett terület, a több százezer bajba jutott ember közül ugyanis arányaiban ott élnek a legtöbben. A projekt előkészítése jelenleg is zajlik, a végső döntések még nem születtek meg. A kormány már foglalkozott a kérdéssel, de még augusztusban és az ősz folyamán is tárgyal róla – mondta, hozzáfűzve, hogy több száz házról van szó.

A rendszer rugalmas lesz

Arra a kérdésre, hogy utóbbi nagyságrend csak Ócsára vonatkozik-e, Kovács Zoltán azt válaszolta, pontos számokat annak függvényében lehet mondani, hogy mennyi ingatlanra lesz majd szükség. Kiemelte, a rendszer rugalmas lesz, az igényeknek, a bajba jutottak számának megfelelően alakul majd.

A programot ért kritikákra az államtitkár úgy reagált: a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit. „Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről” – mondta.

Korszerű és energiatakarékos

A Belügyminisztérium javaslata szerint ezer négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést. A tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely biztosítaná az alacsony rezsiköltségeket. A program lehetővé tenné a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is.

A tervek szerint fizetésképtelen lakáshitelesek Budapesttől 30 kilométerre, a kilencezer lakosú Ócsa Alsópakony településrészén felépülő házakban bérlőként lakhatnak majd. A kormány döntéséig a Belügyminisztérium nem kíván a programról további részleteket közölni.

Ócsa fideszes polgármestere sem kívánt a kabinet döntéséig nyilatkozni. Bukodi Károly kedden az MTI-nek annyit elmondott, hogy a tárca nyilatkozata egyelőre csak szándékot mutat. Hozzátette: a tervekről folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal.

Öt történelmi korszakot elevenítenek föl


Bemutatták a Parlamentben Magyarország születésnapi tortáját, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Zila László cukrászmester, a különleges desszert megalkotója mutatta be a kecskeméti barackkal töltött kölestortát.

A sajtótájékoztatón Kovács az augusztus 20-i programokról szólva elmondta: szombat délután kettő órakor veszi kezdetét az ünnepi parádé a Magyar Honvédség szállítóhelikoptereinek és Gripen-kötelékének Duna feletti átrepülésével. A műsor után „történelmi hajók” indulnak a Margit hídtól a Lánchíd felé. A hajók „díszletezése” öt történelmi korszakot elevenít majd fel: Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat.

Új díszkivilágítást kap a Parlament

Augusztus 20-tól kap a Parlament épülete új díszkivilágítást, amelyet először az ünnepi tűzijáték után láthatnak majd az érdeklődők – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács azt mondta, az új világítás – két évvel a Parlament dunai homlokzatának felújítása után – végre méltó formában emeli ki a főváros, az ország ékességét. Jelenleg csupán az épület kupoláját világítják meg, ezt követően azonban a dunai homlokzat, a tornyok és a tetőzet is sárga, nátriumlámpás díszvilágítást kap, amelyet lépcsőzetes elrendezéssel alakítottak ki.

Ezt az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten és az erkélyeken elhelyezett lámpatestek alkotják – derült ki a sajtóértekezleten kiosztott tájékoztatóból, amely szerint a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezés is csökken. A díszkivilágítás főpróbája augusztus 16-án este lesz. A szükséges kandelábereket, állványokat és a süllyesztett fényberendezéseket már elhelyezték.

Az új díszkivilágítást – a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után – a Lisys Fényrendszer Zrt. építette ki, a beruházás nettó 485 millió forintból valósult meg. A tájékoztatás szerint ez a cég készítette el egyebek mellett a Budavári Palota, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Millenniumi emlékmű díszvilágítását is.

(MTI)