Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 10., szerda

10.276 - Siklósi András > A Pearl Harbor-i provokáció furcsaságai és hasonlóságai a 2001. szeptember 11-ei összeesküvéssel

From: Siklósi András

Date: 2011. augusztus 2.
Subject: Történelmi-politikai előadás
To: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


Kedves Jóska bátyám!
 
Ezúttal a néhány hete - a hagyományos hódmezővásárhelyi történelmi kongresszuson - elhangzott tanulmányom írott változatát küldöm, mely a résztvevők közt nagy sikert aratott. Remélem, megnyeri a te tetszésedet is.
 
Baráti üdvözlettel Siklósi András

Siklósi András

A Pearl Harbor-i provokáció furcsaságai és hasonlóságai

a 2001. szeptember 11-ei összeesküvéssel

(Elhangzott 2011. júl. 12-én, Hódmezővásárhelyen, a IV. Történettudományi Találkozón.)

1.) Bevezetés

 

Olykor nehéz éles határvonalat szabni történelem és politika közt. Általában a régi vagy viszonylag régebbi eseményeket – melyek már kellő időtávlattal rendelkeznek, s a jelenben nincs közvetlen hatásuk – soroljuk a históriához, míg a közelmúltnak a mától még alig elkülöníthető történéseit amolyan köztes kategóriának tekinthetjük. Ebben az értelemben a 70 esztendeje, 1941-12-07-én lezajlott Pearl Harbor-i csata (továbbiakban: PH) egyértelműen a történelemhez sorolható (noha tanulságait most sem tanácsos felednünk!), míg a közel 10 éve, 2001-09-11-én megvalósított önmerénylet (továbbiakban: 9/11), mivel aktív befolyása mindennapjainkra s az egész világhelyzetre tagadhatatlan, egyelőre inkább a politikához tartozik (ámbár lassanként átcsúszik a történelembe is).

Tovább > Érkezett egyéb írások < Tovább