Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 4., csütörtök

15.693 - Devizahitel dominó - a Kormányra vagy a Bankokra dől? 2012.09.28. - 14:30 Doubravszky György - Heti Válasz

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Orbánékra dől a dominó? - 140 ezer család van veszélyben 
Devizahitel dominó - a Kormányra vagy a Bankokra dől? 
2012.09.28. - 14:30 Doubravszky György - Heti Válasz 

Egy éve folyik az udvarias társalgás "devizahiteles" ügyben, miközben immár 140 ezer családnak van 90 napnál régebben kifizetetlen tartozása. Ez a hatalmas dominó pedig hamarosan dőlni fog, mert az igazság egyszerű: a "devizahitel" egy hibás termék. 

Ha az önszerveződő civilek nyomására a bíróságok mondják majd ki az ítéletet, akkor ez a dominó a Kormányra dől. A befizetett adókért cserébe ugyanis az Államnak lett volna kötelessége megvédeni a polgárait. 

Ha pedig a civilek kormányzati segítséget kapnak, akkor a dominó a Bankokra dől, ez nem kétséges. 

Nézzük csak a következő három példát: 
1. Kásler Árpád kontra OTP: másodfokon már pert nyert. Kulcspont: a folyósításkor számított vételi árfolyamon kell a törlesztő részleteket is számolni. Következmény: egy tízmilliós hitelnél legalább 600 ezer forint. 
2. Dr. Léhmann György kontra Erste: első fokon már pert nyert. Kulcspont: az Európai Bíróság precedens ítélete alapján "per franchise", a hitelszerződések egyoldalú módosítását támadva. Következmény: semmis szerződések. 
3. Nemzetközi norma: a hiteleknél referencia kamat, például CHF LIBOR (0,2%) + 2%. Lengyelországban is így számolnak, hiszen Európában van. Következmény: egy 100 ezer forintos törlesztő részlet helyett 60 ezer forint. 

Ha a bankok megszorulnak, természetesen nyomást gyakorolnak majd a kormányra, aki kiszolgáltatott, hiszen nincs alternatív bankrendszer. Mi a megoldás? 
Civil-állami stratégiai szövetség. Kézzelfogható segítség a civil szerveződéseknek, emellett egy magyar érdekek mentén mozgó, alternatív bankrendszer megteremtése. 

"Odafentről" lehet, hogy nem látszik, de 140 ezer család félelemben él, és a civil szerveződések radikalizálódnak. Ez a hatalmas dominó már billeg, valamerre dőlni fog... 

Doubravszky György 
hiteltarsulas.hu 
szervező