Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 5., péntek

15.701 - Kiszivárgott: ezeken a lépéseken dolgoznak Matolcsy minisztériumában 2012. október 4. | 15:15 portfolio.hu

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Kiszivárgott: ezeken a lépéseken dolgoznak Matolcsy minisztériumában 
2012. október 4. | 15:15 portfolio.hu 
     
Áfaemelés, a bankok adóterhelésének növelése és a félszuperbruttó megtartása is felmerült az NGM költségvetési kiigazítást tervező listáján - tudta meg az origo. A minisztérium egy bő listát állított össze, miként tudná a kormány elérni a jövő évi hiánycélt. A javaslatokat két-három hete a kormány elé tárták. 

A szükséges költségvetési kiigazításnál jóval nagyobb összeget kitevő ötletlistát tett a kormány asztalára a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy ezekből összeállíthassák a tényleges intézkedéseket - értesült az origo kormányzati és kormányközeli forrásoktól. 

Mint ismert, a kormány 2,2%-os GDP-arányos jövő évi költségvetési hiánnyal számol, de ehhez becslések szerint még hiányzik 500-600 milliárd forint. Bár lapértesülések szerint felmerülhetett a hiánycél emelése is, ez a problémát nem oldaná meg, és még így is méretes lyuk tátongana a büdzsén. 

A hiány 3% alatt tartása azért is különös fontos lehet a kormány számára, hiszen Varga Mihály Heti Válasznak adott interjújából az derült ki, október 5-ig kell a kormánynak bemutatnia az Európai Bizottságnak azt, miként fogják elérni a hiánycélt, és ez alapján döntenek majd a Magyarországgal szembeni túlzott deficit eljárás végleges megszüntetéséről vagy fenntartásáról. 
Hetek óta a kormánynál a lista 

A lap információi szerint az NGM már két-három héttel ezelőtt letette Orbán Viktor asztalára a "listát". 

A javaslatok között szerepelt a félszuperbruttó meghagyása, vagyis a bruttó 202 ezer forint keresőknél az adóalapot továbbra is 1,27-tel kellene felszorozni - ez a költségvetésnek nagyjából 110 milliárd forint többletbevételt jelentene. 

Egy-két százalékpontos további áfaemelés is bekerült, az általános kulcs 27%-ról 28%-ra emelése 70-80 milliárd körül, a 29%-ra emelés ennek dupláját hozhatná a költségvetésnek. Az origo úgy tudja, emellett felmerült az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése is. 

A lap szerint felmerült a bankok adóterhelésének növelése. Ez úgy valósulhatna meg, ha például mégsem feleződne meg a tervek szerint a(z idén 130 milliárd forintos) bankadó, vagy ha a tranzakciós illeték (6 ezer forintos) határát felemelik vagy eltörlik. 

Az elmúlt napokban egyéb ötletek is kiszivárogtak. Például a pedagógus életpályamodell halasztása, amit később Hoffmann Rózsa cáfolt. Illetve több lapértesülés is arról számolt be, felmerülhet a hiánycél emelése, 2,7-2,8%-ra.