Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 5., péntek

15.702 - 400 milliárdos megszorító csomagot jelentett be Matolcsy 2012, október 5 - 09:40 MTI - barikad.hu

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

400 milliárdos megszorító csomagot jelentett be Matolcsy 
2012, október 5 - 09:40 MTI - barikad.hu 

397 milliárd forintos "egyenlegjavító programról" döntött a kormány, ezzel kívánják a 2013-as államháztartás hiányt 2,7 százalékra szorítani - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken. Ezenkívül még az idén zárolnak 133 milliárd forintot, a tranzakciós illeték 3 ezrelék lesz, elhalasztják a pedagógusok béremelését. 

133+397 milliárd 

A kormány idén a 2,7 százalékos hiánycél elérése érdekében 133 milliárd forintot zárol a költségvetésben, egyrészt a kormányzati intézmények fejezeti előirányzatainál, másrészt pedig a maradványoknál, többek között a Nemzeti Földalap, és a Foglalkoztatási Alap fejezetében. Jövőre ezenkívül 397 milliárd forintos "egyenlegjavító programról" döntött, a kormány, ezzel kívánják 2013-ban az államháztartás hiányt 2,7 százalékon tartani. 

Választási kampányra halasztott bérfejlesztés 

Jövőre a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni. Az illetéket nem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra, de 30 milliárd forinttal emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illetéket. 

A kormány eltörli a társadalombiztosítási járulékplafont, a pedagógusok bérének emelését pedig 2013. szeptemberről 2014. januárra halasztják. 


Felső korlát a szociális támogatásokra 

Felső korlátot vezetnek be az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra is. Matolcsy hangsúlyozta: a kormány még nem döntött arról, milyen támogatásoknál vezetnek be felső korlátot és leszögezte: semmilyen gyerekneveléssel kapcsolatos támogatás nem jöhet szóba. Példaként említette: jogos az az igény, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege. 

Csökkentett uniós társfinanszírozás 

Az európai uniós társfinanszírozás mértéke szintén jövőre 15-ről 5 százalékra csökken. A miniszter elmondása szerint a költségvetési kiadás helyett uniós forrásból fogjuk finanszírozzuk a projekteket, ami 55 milliárd forintos megtakarítást jelent. Emiatt beruházás nem marad el - hangsúlyozta. 

Létszámstop a közszférában 

A következő három évre a közszférában létszámstopot hirdetnek, azaz a kimenő nyugdíjasok helyét nem töltik fel. A tárcavezető hangsúlyozta, egyes ágazatokban, így az egészségügyben nem lesz létszámstop, mivel ott "ez nem érvényesíthető", a járási rendszernél viszont megvalósítható. 

Az előzetes számítások szerint 2013-tól az önkormányzati iskolák, korházak államosítása, valamint a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezer fővel fog csökkenni a közszféra létszáma. 

Matolcsy azt is bejelentette, hogy a közszférában megszüntetik annak a lehetőségét, hogy a munkavállalók nyugdíj mellett dolgozzanak. 


1,6 helyett 1 százalékos növekedés 

A kormány előrejelzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) jövőre 1 százalékkal nő, míg idén az első félévben 1,2 százalékkal csökken, a második félévben pedig stagnálás várható. Az áfabevételekből 2013-ban 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben hozzátéve, hogy jövőre a sertéságazatra is kiterjeszti a kormány a fordított áfát. 

Forrás: portfolio.hu 

Erősödik a forint 

A költségvetési szigor hírére erősödésnek indult a forint: az eurót fél tízkor 282,1 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, szemben az éjszaka folyamán tartott 284,7 forint körüli jegyzéssel. 

Frissítés 1 - Nem lesz áfaemelés 

A sajtótájékoztatón arra a felvetésre, hogy az eddig kiszivárgott értesülések (áfaemelés és félszuperbruttó kivezetésének elhalasztása) mennyire helyállóak, Matolcsy György úgy felelt: a sajtó munkatársai időnként tévednek. "Ezekről nem volt döntés, mivel nem is terjesztettem elő. Kizárható, hogy a félszuperbruttó kivezetését elhalasztja a kormány" - emelte ki. 

Frissítés 2 - Hoffmann három napja még tagadott 

Kedden Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az MTI-nek határozottan tagadta, hogy a pedagógus életpálya-modell bevezetését felajánlották volna az IMF-nek. Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott: "a pedagógus életpálya-modell elhalasztása a teljes köznevelési rendszer megújításának lépéseit tenné lehetetlenné, és elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen döntés szülessen". 

Kapcsolódó cikkek: 
   Elég az unióból: a magyarok is az utcára vonulnak? 
   Rossz hírt közölt az IMF 
   Jön az újabb sarc: a betegek zsebébe nyúlnának Orbánék 
   Az IMF megállapodást nyomják le az új propagandával a torkunkon