Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. február 5., péntek

4.553 - Mesterházy Csepelen újra megsértette a tanárokat és az orvosokat

From: Nemzeti Hirhalo
Date: 2010. február 05.

To: Kutasi József <antal@jozsef-kutasi.de>

Mesterházy Csepelen újra megsértette a tanárokat és az orvosokat
gondola 2010. február 5. 06:15

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy csepeli lakossági fórumon szerdán újra megkérdőjelezte a magyar orvos- és pedagógustársadalom szakmai és emberi tisztességét. Videófelvételünk a helyszínen készült.

Egy körmönfontan megfogalmazott, és szórakoztatóan, talán kissé teátrálisan előadott anekdota okán Mesterházy Attila megkérdőjelezte a magyar orvos- és pedagógustársadalom szakmai és emberi tisztességét - írja Dr. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetsége elnöke nyílt levelében Mesterházy Attilának annak kapcsán, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap, nyugdíjasok előtt tartott beszédében azt mondta: nem akar olyan országban élni, ahol attól kell tartania, hogy édesapja baloldali kötődése miatt nem kapja meg a megfelelő ellátást. Kijelentésén többen felháborodtak, az még az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkárát is meglepte.
Kijelentéseit szerdán, egy csepeli lakossági fórumon elismételte.
http://www.youtube.com/watch?v=gOn3jZAztEA

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke felhívta Mesterházy figyelmét arra, ha a politikusnak bármilyen konkrét tény jutott a birtokába arra vonatkozóan, hogy Magyarországon bárki, orvosi ellátása során hátrányt szenvedett politikai, nemzetiségi, etnikai, netán vallási hovatartozása miatt, tegyen ez ügyben büntetőfeljelentést. Mint írja, amennyiben megállapítást nyer a fenti jogsértés, a jogi mellett nem marad el a szakmai-etikai felelősségre vonása sem a vétkesnek. "Ám ha ilyen tény nincs az Ön birtokában, elvárjuk, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot a magyar társadalomtól!" - hangsúlyozza. Az elnök úgy látja, Mesterházy - vélhetően politikai indíttatásból - olyan bizalmi kapcsolatokat veszélyeztet állításával, melyek évezredes gyökerekre vezethetők vissza. Erről szól a hippokratészi értékeken alapuló eskü, melyet minden orvos letesz. Ez alapozza meg azt a szükséges bizalmat az orvos-beteg kapcsolatban, mely elengedhetetlen feltétele a gyógyításnak - fejti ki az orvos. Hozzáteszi: ezt a bizalmat ássa alá Mesterházy állítása, miszerint előfordulhat, hogy valaki azért szenved hátrányt egészségügyi ellátása során, mert esetleg más politikai nézetet vall, mint orvosa.

Bélteczki több mint húsz éve dolgozik gyakorló orvosként, és mint levelében írja, soha nem merült fel munkája során a Mesterházy által felvetett eshetőség. "Attól tartok, kissé túlértékeli a saját és politikustársai szerepét" - jelenti ki. Mint hozzáteszi, létezik ugyanis az életnek olyan szegmense, ahol a közéleti hívságok jelentőségüket vesztik, s az ember szembesül biológiai létének korlátaival, s ez a legtöbb külvilági ingert számára másodlagossá teszi. Ilyen területe az életnek a gyógyítás - írja.

 

Az elnök végezetül elismeri, vannak aggasztó jelenségek a magyar egészségügyben. Ezért azt tanácsolja Mesterházynak, hogy ő is joggal vethetné föl a fekvőbeteg-ellátó intézmények elégtelen finanszírozásának kérdését, a súlyosbodó szakemberhiányt, a méltatlan, és kivándorláshoz vezető átlagkereseteket, a népesség katasztrofális egészségi állapotát, az európai viszonylatban lesújtó várható élettartamot. "Felelősségteljes politikusként próbáljon meg szembenézni a fenti tényekkel, ahelyett, hogy álproblémák felvetésével tovább súlyosbítja azokat" - hangsúlyozza nyílt levelében az orvos.
MOK: Mesterházy kérjen bocsánatot
Nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Mesterházy Attilát a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nevében Éger István elnök.
A szocialista politikus vasárnap nyugdíjasok előtt tartott beszédében azt mondta: nem akar olyan országban élni, ahol attól kell tartania, hogy édesapja baloldali kötődése miatt nem kapja meg a megfelelő ellátást.

Éger István szerint Mesterházy szavai sértőek és megalapozatlanok. Különösen azért, mert az orvos számára nem létezik jobb, baloldali, hívő vagy ateista, netán etnikai alapon megkülönböztethető betegség. Az orvos vizsgál és gyógyít, és nem kíváncsi a politikai vagy egyéb meggyőződésére a betegének. Hozzátette: az orvosnak is lehet, sőt van is véleménye, világnézete, ez azonban személyes magánügye. A gyógyítást nem befolyásolja.
Éppen ezért senkinek nincs joga arra, hogy politikai alapon megrágalmazza mindazokat, akik még e lehetetlen helyzetben is becsületesen és tudásuk teljes latba vetésével állnak rendelkezésére, ha netán megbetegszik - mondta Éger.
Mesterházy fél
Talán a kemény tél az oka, hogy csak lassan, napról napra ocsúdik a köz a kábulatból, s kezdi felfogni, miket is mondott a szocialista miniszterelnök-jelölt vasárnap a nyugdíjasoknak. Az ifjú szocialista beszédét nyugodtan nevezhetjük őszödi típusúnak; jó úton jár, ha be akarja érni Gyurcsányt. (
Magyar Nemzet)