Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 4., hétfő

6.636 - Gondola: Állami tulajdonba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt./...

www.nemzetihirhalo.hu *************
Állami tulajdonba kerül a közmédiumok vagyonának jelentős része
2010. október 4. 16:01 Gondola

Állami tulajdonba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának jelentős része. Az erről szóló, az új médiastruktúrát érintő törvénymódosítási javaslatot - amely a nyáron elfogadott médiacsomag egyik elemét változtatná meg -, valamint az ahhoz kapcsolódó határozati javaslatot hétfőn terjesztette a parlament elé a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal.

Az előterjesztés kimondja: az Országgyűlés határozatban rendelkezik a Közszolgálati Közalapítvány, a Magyar Rádió Zrt., a Magyar Televízió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának térítésmentes állami tulajdonba adásáról; a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolná majd. A részvénytársaságok tulajdonában maradó - a működésükhöz szükséges vagyonnak, valamint a jogi személyiségükhöz közvetlenül kapcsolódó vagyoni értékű jogosultságoknak a köréről - a Közszolgálati Közalapítvány a közmédium-vezérigazgatók javaslatára dönt.

A vagyonátadás részleteiről a határozati javaslatban a benyújtók kifejtik, hogy a közszolgálati részvénytársaságok és a jogelődeik fennállása során az általuk készített, sugárzott, illetve egyéb módon közreadott hang-, mozgókép-, valamint fényképfelvételek, továbbá a műsor- és hírszolgáltatás kapcsán keletkezett egyéb dokumentumok - azaz az archívumok - és a közszolgálati részvénytársaságok tulajdonában álló jelmez-, díszlet- ás kottatár vonatkozásában - "a jövendő generációk számára történő megőrzésük céljából" - a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket ugyancsak a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolná.

Az Országgyűlés - az indítvány szerint - felkéri a médiatanácsot mint az alap kezelőjét, hogy intézkedjen az átadott archívumok és a védelem alatt álló jelmez-, díszlet-, valamint kottatár elidegenítésének tilalmát biztosító szabályzat létrehozásáról.

A közszolgálati részvénytársaságok, valamint a közalapítvány tulajdonában álló ingatlanok tulajdonosi jogait és kötelezettségeit is az alap gyakorolná a jövőben.

Az országgyűlési határozati javaslat szerint a vagyont 2011. január 1-jével adnák át, de a vagyon átadása érdekében szükséges intézkedéseket már a hatályba lépést, azaz a határozat közzétételét követő nap után haladéktalanul meg kell kezdeni.

A nyáron elfogadott médiacsomag egyik eleme - a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály - hozta létre a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alapot, amely a Műsorszolgáltatási Alap átalakulásával jött létre, és amely olyan elkülönített vagyonkezelő- és pénzalap, amelynek feladata a közszolgálati műsorszolgáltatás, a nemzeti hírszolgáltatás, a közműsor-szolgáltatók, a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatók, a közszolgálati műsorok és műsorszámok támogatása, a kultúra megőrzése és gazdagítása, a műsorok sokszínűségének biztosítása és a közmédiumok vagyonának kezelése, gyarapítása. Az alap - amely jogi személy, számláját pedig a kincstár vezeti - kezelője a médiatanács.

A vagyonátadást részletező határozati javaslat benyújtásának szükségességét már a médiacsomagban is kimondták.

A médiatanács még nem jött létre. A testület tagjait jelölő bizottság tagjairól hétfőn szavaz a parlament. MTI