Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 5., kedd

6.651 - Vukics Ferenc: A Magyarok Szövetsége Mozgalom mély megrendüléssel fogadta a kolontári katasztrófa hírét.

www.nemzetihirhalo.hu *************
Kolontári katasztrófa: az MSz szakértője előre jelezte! - Vizsgálóbizottság alakul
2010, október 5 - 11:37 MSZ

A Magyarok Szövetsége Mozgalom mély megrendüléssel fogadta a kolontári katasztrófa hírét. A helyszíni beszámolók szerint a több kisgyermek életét is követelő áradás áldozatainak száma elérheti a tíz főt. Az iszapömlés azt követően árasztotta el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet, hogy átszakadt az ajkai timföldgyár monitor rendszerű zagytározójának egyik gátja. A Magyarok Szövetsége egyik, munkavédelemmel foglalkozó szakértője hetekkel korábban jelezte a szivárgásokat a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nek, illetve megállapította, hogy a depónia (a zagytározó gátja) átalakítása során egy kifejezetten magas, nagy veszélyforrást jelentő építmény jött létre.

Véleménye szerint a gátszakadásnak további, nagyon súlyos következményei lesznek: a timföldgyár tározójából az erősen maró hatású veszélyes anyag, az ún. barna- vagy vörösiszap került a lakó- és termőterületekre. A víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki a timföldgyártás melléktermékeként keletkező vörösiszapból. Az anyag sűrű, mint a tejföl, s mivel erősen lúgos, maró hatást fejt ki a bőrön. Az iszap mérgező nehézfémeket, például ólmot tartalmaz, illetve enyhén rádioaktív is, a por belégzése pedig tüdőrákot okozhat.

A Magyarok Szövetsége szakértője megfigyelőként a katasztrófa idején is a helyszínen tartózkodott. A Szövetség egy munkacsoportja már a helyszínen segédkezik a mentésben, s a települési vezetőkkel történő egyeztetés után további munkacsoportok érkeznek a katasztrófa súlytotta területre. A mentési, kárelhárítási munkálatokat az esőzés erősen akadályozza.

A Magyarok Szövetsége a felelősök megnyugtató felderítésének érdekében szövetségi vizsgálóbizottságot állít össze a hét folyamán, amely a szakhatóságokkal együttműködve, önálló adatgyűjtésre támaszkodva segíti az előzmények tárgyilagos feltárását, majd a lehető legpontosabban tájékoztatni fogja a nagyközönséget a felelősök kilétéről. Az ISO 14001 szabványnak való megfelelés elemzése mellett a francia cég felelősségét is vizsgáljuk. Kérjük azokat a civil munkaközösségeket, akik ebben a munkában részt kívánnak vállalni, hogy jelentkezzenek a msz.kozpont@gmail.com levélcímen, vagy a 30/709-2452 ill. a 30/254-8028 telefonszámokon.

A munkacsoport első ülésére 2010. október 8-án (pénteken) 17.00-kor kerül sor. Helyszín: Magyarok Szövetsége Székház, Budapest. XV. ker., Pázmány Péter u. 29-33.

Vukics Ferenc