Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 7., csütörtök

6.663 - Orbán Éva: Vona Gábor a Jobbik elnöke bemutatta dr. Fülöp Eriket, Tiszavasvári polgármesterét a sajtó képviselőinek.

From: Orbán Éva
Date: 2010. oktober 6.
Subject: sajtótáj.
To: Kutasi József

Tiszavasvári magyar mintaváros lesz az összefogás, a rend, a biztonság jegyében

 Vona Gábor a Jobbik elnöke bemutatta dr. Fülöp Eriket, Tiszavasvári polgármesterét a sajtó képviselőinek.

Vona Gábor történelmi eredményként értékelte pártja önkormányzati választásokon elért sikerét, melyet hazai és nemzetközi totális ellenszélben kellett megvívniuk. Azt a tényt, hogy a 14.000 fős Tiszavasváriban a Jobbik polgármesteri címet és képviselőtestületi többséget is szerzett történelmi jelentőségűnek tartja.

Megismételte a választások éjszakáján tett kijelentését, hogy mintavárost szeretnének Tiszavasváriból, amit a Jobbik fővárosának nevezett.

A települést nem "pártszínűvé, vagy pártmintájúvá” kívánják formálni, hanem egy magyar mintavárossá, a Jobbik programja alapján. A Jobbik ezzel egy olyan lehetőséget kapott a város közösségétől, hogy irányításukkal a város valóban elindulhat a szebb jövő felé. Tiszavasvári eredményei pedig egyben tágabb környezetére is kisugárzással lesznek.

Dr. Fülöp Erik polgármester megköszönte a tiszavasvári polgárok bizalmát, és a helyi szervezet munkáját.  Szólt arról, hogy bizakodóak az emberek, amit az is bizonyít, hogy volt olyan választópolgár, aki amikor biztos lett a városban a Jobbik győzelme, levette házáról az eladást hirdető táblát.

Tiszavasváriban a vasárnapi eredmény évek óta tartó folyamat része. Az európai parlamenti választásokon közel ötven százalékot értek el, 1.100 ember szavazott rájuk. Az országgyűlési választásokon már 2.100, míg vasárnap 2.700 választópolgár szavazott a Jobbiknak bizalmat.

Dr. Fülöp Erik a sikert, szakembereik részéről kidolgozott szakmai programjuknak tudja be. Választási programjuk nem politikai fogásokra, hanem a lakosság által ismert problémákat feltárására épült, és konkrét javaslatokat tartalmaz.   A húsz oldalas programfüzet 30 szakember munkája, ami pozitív fogadtatásra talált a szavazópolgárok körében.

A polgármester terve, hogy a településen először egy átfogó elszámoltatás történjen, mivel ez a téma jelenleg aktuális is. A városban néhány hónapja korrupciógyanús ügyekre derült fény, jelenleg nyomozás folyik, és ezeknek akár több felelőse is lehet.

Szakmai programjukat 8 témakörben rögzítették.

Legfontosabbnak: a foglalkoztatottságot, a közmunkát, és a mezőgazdasági területet tartják.

Tiszavasvárihoz hatalmas, parlagon lévő földterületek tartoznak, amelyek átgondolt, tervszerű megmunkálása több területen is komoly eredményt hozna.

A közmunkaprogram keretén belül több munkacsoportot alakítanának ki.  Például: önkormányzati intézményekben adminisztratív feladatok ellátására; házi segítségnyújtásra idős, beteg embereknek; karbantartó csoportot felújításokhoz; köztisztaságot biztosítókat. Legfontosabbnak a mezőgazdasági közmunkát végzők csoportját tartják, akik nyereséget is termelnének. A földeken megtermelt terményekkel a város intézményeit is elláthatnák, de gondoltak bio termékek termelésére is.

Együttműködésben gondolkodnak a helyi vállalkozókkal is.

Terveik közt szerepelnek, - mivel az adottságok megvannak -  nagyobb mezőgazdasági beruházások is.

Fejlesztések és beruházások területén pályázatokra és helyi összefogásra számítanak. A belvíz és csapadék elvezető rendszer problémája kiemelten fontos.

Hosszútávon egészségügyi komplexumot terveznek, ahol a felhasználnák a helyi termálvíz adta lehetőségeket is.

Korábban a város büszkesége volt az Alkaloida Vegyészeti Gyár, ahol jelenleg 300-350 ember megélhetése bizonytalanná vált. Itt fejlesztésekkel további új munkahelyeket kívánnak létesíteni.

 Közrend, közbiztonság, köznyugalom

területén siralmas állapotok uralkodnak a korrupció, a cigánybűnözés, de a politikai bűnözés területén is. Térfigyelő kamerák kiépítését, települési őrség felállítását tervezik. A keleti megyékre jellemző uzsora, termény-, fa-, színesfémlopások ellen szigorúan fognak fellépni. Minden törvénytisztelő embert pozitívan értékelnek, de a törvény ellen vétőket szigorúan felelősségre fogják vonni.

Oktatás és egészségügy

Területén a halmozottan hátrányos gyermekek elé életpálya modellt kívánnak állítani. 3 éves kortól gyakorlatilag az iskola befejezéséig ellensúlyozni kívánják az otthoni negatív hatásokat. Az oktatási feltételek pénzügyi feltételeit kidolgozták.

Az egészségügy területén úgy a betegeknek, mint az egészségügyben dolgozóknak segítő kezet kívánnak nyújtani.

További program készült: a kisebbségügy, a környezet- és természetvédelem, valamint a sport és szabadidős tevékenységek területére is.

Arra a kérdésre, hogy a kampány alatt a még hatalmon lévő városvezetés próbált- e nyomást gyakorolni a választópolgárokra, a polgármester annyit jelzett, hogy verbálisan megfenyegettek alacsony iskolázottságú, többségükben munkanélküli embereket, de többségüket sikertelenül.

Orbán Éva