Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 7., csütörtök

6.674 - Semjén: Már nem csak szabad, hanem egységes is a nemzet! 2010. október 6. 12:00 MNO - PK

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Semjén: Már nem csak szabad, hanem egységes is a nemzet
2010. október 6. 12:00 MNO - PK

Magyarország elindult a nemzeti érdekek érvényesítése felé, Arad után 161 évvel már nem csak szabad, hanem egységes is a nemzet - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az aradi vértanúkra emlékezve a Fiumei úti sírkertben szerdán a fővárosban.

A kereszténydemokrata politikus a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen úgy értékelte, Magyarország maga mögött hagyta a nemzeti érdekek elárulásának és feladásának éveit. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a nemzeti gyásznapon tisztelettel emlékeznek a vértanúkra, és nemcsak az aradi tizenhármakra, hanem százakra, akik között a magyarokon kívül találni lengyelt, horvátot, szerbet, németet, osztrákot. Ami közös bennük, az a hősiesség, amivel nemzeti függetlenségünkért és szabadságunkért harcoltak, mert szabad és egységes nemzetet akartak - mondta.

A kormányfő helyettese szerint a mostani emlékezés azért is felemelő, mert végre nagy adósságot törlesztve kimondták, "a határok felett összetartozik a magyar nemzet". A mi szellemi koszorúnk, amit szimbolikusan elhelyezünk, a nemzeti összetartozás ünnepélyes kimondása és törvénybe iktatása - fogalmazott.

A KDNP elnöke szerint október 6-a csak március 15-vel és 1867-tel, a kiegyezéssel együtt érthető meg. Kifejtette: a szabadság kivívásában folytatott küzdelmeink rányomták a bélyegüket történelmünk utóbbi fél évezredére. Emlékeznünk kell a tragikus szembenállásokra, örök példájukra, és tanulnunk kell a korabeli eseményekből. Helytállásból és árulásból egyaránt le kell vonni a tanulságot - tette hozzá Semjén.

A történelem szereplőinek megítélése koronként, szereplőnként változhat, de léteznek olyan erkölcsi hősök, akiknek a megítélésében a történések idején és történelmi távlatból visszatekintve is egységes a nemzet. Ilyen biztos pont, erkölcsi fundamentum az október 6-án kivégzett aradi vértanúk emlékezete - emelte ki.

Nekünk, magyaroknak van egy különleges erőnk, van felettünk egy szellemi védőpajzs, az örök magyarság védőpajzsa, a Rákóczi-szabadságharc, az 1848-as, az 1956-os szabadságharc hőseinek az örök magyarsága. Szent István és Szent László, Mátyás és Rákóczi, Széchenyi, Kossuth, Deák, Batthyány Lajos és az aradi tizenhármak örök magyarsága, és ha a magyar nemzet útkereszteződéshez ér, akkor ők azok a csillagok, akik utat mutatnak - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Az ünnepségen a kormány nevében koszorút helyezett el Semjén Zsolt, az Országgyűlés nevében Lezsák Sándor alelnök, valamint a köztársasági elnök nevében Kiss Norbert, a társadalmi és kommunikációs hivatal vezetője. Koszorúzott a honvédelmi tárca képviseletében Fodor Lajos államtitkár és Benkő Tibor vezérkari főnök. A Fidesz-frakció nevében Mátrai Márta és Balla György frakcióvezető-helyettesek, Harrach Péter, a KDNP-képviselőcsoport vezetője, Schiffer András és Mile Lajos pedig az LMP képviseletében helyezett el koszorút.

Az ünnepségen részt vett és koszorút helyezett el Boross Péter volt miniszterelnök is. Jelen volt Szőcs Géza kulturális államtitkár és Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke. (MTI)