Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 13., szerda

6.748 - A jegybankelnök fizetését az előző Orbán-kormány határozta meg, a javaslatot Járai Zsigmond nyújtotta be a parlamentnek.

www.nemzetihirhalo.hu *************
2001, a jegybank elárulása és átadása az EU-nak!
A jegybankelnök fizetését az előző Orbán-kormány határozta meg, a javaslatot Járai Zsigmond nyújtotta be a parlamentnek. (Érdekességképpen: nem sokkal jegybankelnöki kinevezése előtt.) Ez rögzítette az alapfizetést, valamint azt, hogy a javadalmazást minden évben a konvergenciaprogramban szereplő várható inflációval kell növelni. Ezt a pénzt kapja máig Simor.


Amiről mostanában nem beszélnek. Járai és Simor fizetését a FIDESZ, a KDNP, a Kisgazdapárt és az MDF szavazta meg. Személyesen Orbán Viktor is megszavazta!

2001-ben, amikor még a Fidesz és elnöke azt hitte, hogy nyernek 2002-ben és az IMF, a Világbank és az EU kérésére átalakították a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt. Lemondtak a saját pénz - a forint nyomtatás jogáról - és a jegybank irányításáról.

A Magyar Nemzeti Bank az Európai Uniónak történő átadását biztosító törvényt a Fidesz-KDNP, az akkor már leszalámizott kisgadapárt és a MDF verte át az országgyűlésen. Orbán Viktor is személyesen igennel szavazott.

Törvény szövege itt!

Íme csak az EU irányíthatja a Magyar Nemzeti Bankot. Ez a törvény szabályozza az MNB elnökének a fizetését is, aki akkor Járai Zsigmond volt.
Így a jegybankelnök fizetése ellen indított kormányzati támadásban az az egyik legérdekesebb mozzanat, hogy a második Orbán-kormány tulajdonképpen az első Orbán-kormányt támadja azzal, hogy túlzónak tartja Simor fizetését és ezt olyan megvilágításba helyezi, mintha a jegybankelnök lenne a felelős ezért. A törvény szerint a jegybank vezetője nem csökkentheti a saját bérét, ugyanis azt éppen az a 2001-ben elfogadott jegybanktörvény határozza meg, amit a Fidesz, a Független Kisgazdapárt és az MDF szavazataival nyomtak keresztül a parlamenten (az igennel szavazók között ott volt a jelenlegi miniszterelnök Orbán Viktor is). A Fideszhez közelálló Járai Zsigmond jegybankelnöksége alatt még semmi baj nem volt ezzel a fizetéssel.



Néhány hasonló ellentmondás a mostani érthetetlen pálfordulások kapcsán.

MTI - 2009.11.09.
Orbán szerint a kormány elhallgatja a költségvetési hiányt

Orbán Viktor szerint a Fidesz programja már kész van, december 12-re pedig a párt választási listája is elkészül. A Fidesz elnöke szerint a 3,8 százalékos hiánycél csak papíron jöhet ki, úgy, hogy az állami vállalatoknál, a Magyar Nemzeti Banknál, illetve számos más területen felhalmozódó, és csak később jelentkező hiányadatokat elhallgatják. Az ellenzék reálisan 7,5 százalékos hiánnyal számol a költségvetésben.

Ezzel szemben:
2010.06.22.
Orbán: az ország teljesíti a 3,8 százalékos idei hiánycélt

Magyarország az év végére teljesíti a 3,8 százalékos költségvetési hiányt, betartja a nemzetközi szervezetekkel kötött korábbi megállapodást - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben napirend előtti beszédében.

2010.06.30.
Orbán új IMF-hitelt kötne

Új, elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne a kormány a Nemzetközi Valutalappal (IMF) 2011-re - nyilatkozta az fn.hu-nak Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója.
Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai tanácsadója elmondta: az a terv, hogy a jelenlegi, október végéig érvényes megállapodást két hónappal meghosszabbítják, majd 2011-re kötnének egy elővigyázatossági hitel szerződést. "Ez azt jelenti, hogy nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert fizetőképes, de egy ilyen megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon" - mondta Szapáry György.
Az államháztartási hiányt illetően Szapáry György elmondta: a gazdasági akciótervben bejelentett lépésekkel a hiány az eredetileg tervezett 3,8 százalékos szintre csökkenthető. "Ez elkötelezettség"- közölte.

Ezzel szemben:
2010. július 23
Orbán: Nem akarunk hitelt az IMF-től

Az IMF-szerződés októberi lejárta után már nem kell tárgyalni a valutaalappal, mert a kormány nem akarnak hitelt igénybe venni ettől az intézménytől - mondta Orbán Viktor az ATV Egyenes beszéd című műsorában, és ezt megerősítette a HírtTV Péntek 8 című adásában is, hozzátéve, hogy a szerződés lejárta után az IMF-fel nem lesz dolgunk.

2008-ban Varga Mihály (jelenleg miniszterelnökséget vezető államtitkár) terjesztett be egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentette volna 5 százalékosra. A KDNP elnöke pedig tavaly februárban is még így nyilatkozott:
"amikor ilyen fokú a szociális elnyomorodás, akkor az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni kell" Semjén Zsolt 2009. február 18.

Ezzel szemben mi a valóság most, 2010 augusztusában:
"Szeptemberben a zöldség- és gyümölcsárak 20-25 százalékkal, a belőlük készülő termékek, így a konzervek és mélyhűtött áruk 10-15 százalékkal drágulnak. A kenyérfélék ára átlagosan 15 százalékkal, a tejtermékeké 15-20 százalékkal emelkedhet." Szabó Márton, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető agrárkutatója 2010. augusztus 17.
Nincs szó az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának csökkentéséről.

TV2. Tények, 2010. március 25.
Cser-Palkovics András azt mondta: "ha kormányra kerülnek, mindenképpen csökkentik a családok rezsijét"

Ezzel szemben:
Igaz, ami igaz, a kormány július 1-től közműdíj moratóriumot hirdetett, de milyen eredménnyel? Szeptember 1-től a Főtáv Budapesten 10.5%-kal emeli a távhő díját a gázáremelkedésre és a dollár erősödésére hivatkozva. Bár, arról is meg lehetne kérdezni a kormányt, hogy miért gyengült a forint a választások óta...

Persze, az Főtáv 10.5%-kos emelésről beszél, ám ez a valóságban jóval nagyobb áremelkedést jelent a legrászorultabbak számára. Orbán-kormány is, amikor július 1-én a közműdíj moratórium életbelépésével egy időben kihirdetett egy rendeletet, amely szerint (a Bajnai-kormány döntésével megegyezően!!!) a rendszer változatlan feltételekkel meghosszabbodik ez év végéig. Már pedig ez a döntés több, mint 650 ezer család számára azt jelenti, hogy hiába változatlan a gáz lakossági ára, nekik az őszi fűtési szezonban mégis többet kell fizetniük, mint az ez évi téli fűtési időszakban, hiszen számukra megszűnik a támogatás. Ez a Policy Agenda 13-46% közötti tényleges áremelkedést jelent.

Azaz Szíjjártó Péter szerint:
"A kormány képtelen megvédeni a lakótelepeken élőket a brutális áremeléstől"
Igaz ezt még tavaly mondta. Most nem mondja. ??????

Miért nem csökkenti a kormány a benzin árát?
95-ös benzinára már jó ideje 340 forint körül mozog, az ebben rejlő veszélyeket, korábbi nyilatkozatok szerint, a Fidesz ellenzékből még jól látta:
"ha az üzemanyag ára emelkedik, akkor minden szolgáltatás és áru ára is emelkedni fog ennek következtében" (Fónagy János, Fidesz 2010. január 5.)

A Fidesz ellenzékben még azt is tudta, hogy mit kéne tenni ebben a helyzetben:
"a kormánynak igenis van lehetősége a probléma kezelésére és a jövedéki adó csökkentésére." (Varga Mihály, Fidesz, 2008. június 19.)

Most annak ellenére, hogy megtehetné, Fidesz még sem csökkenti a benzin árának adótartalmát, így nem akadályozza meg az élelmiszerek, szolgáltatások árának emelkedését.

A végére egy meglepetés! Orbán elismeri Bajnait!!!!
2010.07.21.
Megdöbbentő Orbán-kijelentés

Megdöbbentő kijelentést tett Berlinben, Angela Merkellel közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök: kerek-perec elismerte a Bajnai-kormány eredményeit.
Orbán a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy: "Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén. Magyarország azzal, amit az elmúlt egy évben csinált, lassan világbajnok lesz kiadáscsökkentésben".

Egyrészt ez végre egyenes és értelmes beszéd, ráadásul olyan, amelyik nyugtatja a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat. Mindenesetre jobb bele se gondolni, hogy mennyire kell most nyugtatni a befektetőket, ha maga Orbán Viktor idáig elmegy...

http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2010_08_23__30tg

Miért dicsérte meg Tarlós Demszkyt?
2010. október 6., szerda 10:58 InfoRádió / MTI

Tarlós István szerint feltétlen elismerés illeti Demszky Gábort, aki húsz évig volt Budapest főpolgármestere. A vasárnap megválasztott főpolgármester a főpolgármesteri munkakör átadás-átvételén, szerdán Budapesten mondta ezt, jelezve, hogy ő maga is elismeréssel adózik Demszky politikai teljesítményének. (...)