Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 13., szerda

6.749 - Popovits János: Tanítómesterem a demokratikus szabadságfilozófia szakértôje, értékrend szociológus:

Feladó: <SeeFeeGmbH@aol.com>

Dátum: 2010. október 13. 19:40
Tárgy: Elôadás Budapesten október 16-án
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Tanítómesterem a demokratikus szabadságfilozófia szakértôje, értékrend szociológus: Rôczey János elôadást tart a Budai Mûvész Házban.
 
Minden jót kívántam neki 16-i (" ´56 és a Nyugat " c.* )elôadásához, és kihangsúlyoztam fô szempontomat, hogy ne maradjon minden a régiben: a közszabadság fogalmát az alaptörvény csúcsértékeként (az állam által biztosított emberi méltóság garanciájaként) rögzítetni kell. Törvényzetileg a szabadságból következô egyenrangúság leszögezendô (Emberi Jogok, 1. §),
nem betartása mindenek elôtt szankcionálandó.
Azaz minden elôljárói hatalom (államigazgatási, gazdasági is) csupán többségi választással igazságos, demokráciakonform. Ez az új rend felbátorító megalapozása nem pedig általános bevezetése lenne, mert mûködôképességéhez még szellemi felemelkedésre, hosszú érlelésére lesz szükség. Jogvédelemmel, tudományosan segített intézkedésekkel, alakulhatnak ki késôbb az alternatíva gyakorlati változatai.
 
(A nyugati, nyugateurópai társadalmi rend látszatdemokratikus, a kinevezések gyakorlata jegyében kettôs erkölcsiségû. Még pontoabb judeo-keresztény szellemiségû, amely a magyarság sorvadását és a Föld, az emberiség végzetét eredményezi.)
 
Vessük le, adjuk vissza a Nyugatnak poshadt szagot árasztó ruhánkat!
Elô a szekrénybôl tiszta, új ruhánkkal!
 
Emberi méltóság - közszabadság - egyenrangúság
 
(* János elôadásának a címe másképpen kifejezve "Államrend egyetemes etika avagy kettôs erkölcsiség fundamentumán" is lehetne.)

Barátsággal
Popovits János