Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. április 2., szombat

9.075 - Lázár János az m1 Ma reggel című műsorában > A Fidesz frakcióvezetője a Ma Reggelben beszélt az önkormányzatok és a lakáshitelesek kilátásairól.

Az önkormányzatokat lejárató kampány zajlik hazánkban
A Fidesz frakcióvezetője a Ma Reggelben beszélt az önkormányzatok és a lakáshitelesek kilátásairól.
2011. április 1., 09:12 hirado.hu-fidesz.hu

Lázár János a Parlament elé terjesztett javaslatában elveti azt az elképzelést, hogy Magyarországon ismét vármegyék működjenek az önkormányzatok helyett. Nem a vármegyék ezeréves érdemeit vitatom, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a magyar vármegye rendszere sokakban a társadalmi igazságtalanságosság emlékét kelti. Természetes, hogy akinek cseléd volt a nagyapja, az máshogy viszonyul ehhez, mint például Esterházy Péter, aki gróf származású - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Ma Reggelben.

Letöltés: http://fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=11125
Lázár János az m1 Ma reggel című műsorában


A politikus szerint sokan megpróbálják beleszorítani a kormányt abba a skatulyába, hogy egy félfeudális alkotmányt készít, és egy ilyen országot akar létrehozni. Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket fölülírja, mert egy ország jövőjéről szól az alkotmány - tette hozzá.

Az elmúlt 20 esztendőben az egyik dolog, ami működött, az az önkormányzatok világa - fogalmazott Lázár János. Meggyőződése szerint helyi szinten kell dönteni bizonyos témákban, és úgy véli, erre a továbbiakban is lehetőséget biztosít az alaptörvény.

Az egy másik kérdés, hogy hogyan lehet az oktatást és az egészségügyet megszervezni egy településen - mondta, ezért kell újragondolni az önkormányzatok rendszerét. Meg kell szabni, hogy mi az állam és mi az önkormányzat feladata - mondta, hozzátéve, hogy amire az állam forrást biztosít, azt ellenőriznie kell, mert az adófizetők pénzéről van szó. Nem a döntési jogköröket kell szűkíteni, hanem a pénzek felhasználásának ellenőrzését kell megerősíteni - tette hozzá.

Lázár János szerint az önkormányzatokat lejárató kampány zajlik ma Magyarországon, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a 3200 önkormányzat összes adóssága ezermilliárd forint, az ország adóssága pedig 21 ezermilliárd forint. Így föltehetjük a kérdést, hogy a jó gazda gondosságával ki járt el vagy ki nem járt el. Az egészségügyet és az oktatást nem finanszírozta megfelelően a szocialista kormány, megengedték, hogy a települések hitelt vegyenek fel, az előírt feladatokra pedig nem biztosítottak forrást, ez vezetett az eladósodáshoz - szögezte le.

A frankhitelesek megsegítésével kapcsolatban Lázár János elmondta: az alapelv az, hogy ha valaki hitelt vesz fel, azt vissza kell fizetnie előbb vagy utóbb. Az emberek nyakló nélkül vették föl a devizahiteleket 2002 után, óriási felelősség terheli emiatt az előző kormányt - mondta. Egymillió embernek vannak a devizahitelével problémái, és most van egy csoport, aki egyáltalán nem tud fizetni. Őket kell védenie az államnak, hogy ne váljanak hajléktalanná. Azt nem gondolom, hogy az autóra felvett hitelt is meg kell védeni, a lakáshitelesek megsegítésén van a hangsúly. Tény, hogy kilakoltatási moratórium június elseje után nem lesz, de lesz olyan védőrendszer, amivel ezeket az embereket az állam megóvja majd - húzta alá a frakcióvezető.

kapcsolódó
   "Akik válaszoltak, egyértelmű irányt szabtak az alkotmányozásnak"
   Alkotmányozás: módosító javaslatokkal foglalkozik a Ház
   Lázár: Nekünk kell sikeressé tenni Magyarországot