Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. április 6., szerda

9.118 - Orbán: Ma Magyarországon korlátozottak azok a források, amelyek a szegények megvédésére szolgálhatnak.

 www.nemzetihirhalo.hu
Orbán: A kormány megvédi a szegényeket
2011. április 4., 11:28 fidesz.hu
   
Ma Magyarországon korlátozottak azok a források, amelyek a szegények megvédésére szolgálhatnak. Ebből fakadóan az energiakérdést legalább annyira szociális kérdésnek tekintem, mint gazdasági kérdésnek - mondta Orbán Viktor az ellenzéki kritikákra reagálva. A kormányfő viszontválaszában emellett beszélt a keleti partnerségi csúcstalálkozóról, a líbiai helyzetről, valamint az uniós adóharmonizáció kérdéséről.

A magyar elnökség úgy kerül összefüggésbe a külpolitikai ügyekkel, hogy annak a humanitárius segítségnyújtással és a menekültüggyel kapcsolatos kérdéseit kezeli - utalt a líbiai helyzetre parlamenti viszontválaszában Orbán Viktor. Magyarázatképpen hozzátette: éppen ezért látogatta a magyar külügyminiszter és az európai uniós ügyekért felelős államtitkár a Líbiával határos országok határátkelőhelyeit.

A keleti partnerségi csúcstalálkozóval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem látja értelmét annak, hogy Budapest közlekedését, életét megbénítsák egy olyan rendezvénnyel, amelyről - mint mondta - mindenki tudja, hogy eleve kudarcra van ítélve. Emlékeztetett arra, hogy a keleti partnerség prágai csúcstalálkozójára csak a német kancellár ment el az európai nemzetek vezetői közül. Ráadásul az a helyzet, hogy amikor a keleti partnerségi csúcs egyetlen lehetséges időpontja a naptárba került, akkor még nem tudtuk, hogy a G8-ak ugyanarra a hétvégére teszik a találkozójukat - tette hozzá a kormányfő. A miniszterelnök elmondta, ezért kerestek egy másik időpontot, így lengyel-magyar társelnökség mellett a következő elnökség időszakában létrejöhet a találkozó.


Az energiakérdés szociális kérdés is
Magyarországnak versenyképességre van szüksége, ehhez csökkentenünk kell az államadósságunkat - szögezte le Orbán Viktor Schiffer András felszólalására reagálva. Hozzáfűzte: ehhez elengedhetetlen a költségvetési gazdálkodás ellenőrzése. Mint mondta, minél több energiát kell mozgósítani a gazdaság teljesítőképességének növelése érdekében, így munkahelyeket lehet teremteni, s ez a szociális feszültségeket is enyhíti majd. A miniszterelnök szerint ma Magyarországon korlátozottak azok a források, amelyek a szegények megvédésére szolgálhatnak. Ebből fakadóan az energiakérdést legalább annyira szociális kérdésnek tekintem, mint gazdasági kérdésnek - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a kormány arra törekszik, hogy a szegény emberek rezsiköltségének fizetésükből kitett arányát csökkenteni.

Az adóharmonizációnak nincs köze a versenyképességhez
(... nincs értelme folytatni, nem vesztünk vele semmit - KJ)