Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. április 11., hétfő

9.194 - A Brassó megyei településen hajszál híján csata tört ki a helyi cigányok és a magyarok között.

www.nemzetihirhalo.hu

                               Polgárháborús helyzet Alsórákoson

2011, április 11 - 13:48 Krónika - barikad.hu

Fotó: borsodonline.hu

A Brassó megyei településen hajszál híján csata tört ki a helyi cigányok és a magyarok között. A településen jelenleg fokozott rendőri készültség van. A településen jelenleg fokozott rendőri készültség biztosítja a nyugalmat, miután pénteken verekedésbe torkollott az elmúlt hetekben amúgy is pattanásig feszült viszony.

A Krónika tudósítása szerint aznap este Gáspár Tamás polgármester családja születésnapot ünnepelt, amikor a ház előtt megszólalt az egyik vendég gépkocsijának riasztója. A zajra egy fiatalember kilépett a kapu elé, hogy leállítsa a vészjelzőt, a kinn várakozó romák azonban leütötték, majd a segítségére siető másik két fiatalt is megverték. A helyszínre érkeztek a mentők és a rendőrök, de addig a faluban már elszabadultak az indulatok.

Barát István alsórákosi református lelkész a Krónikának elmondta: az összecsődült emberek - körülbelül ötvenen lehettek - szerszámokkal, villákkal, fejszével, feszítővasakkal, sőt háborús szuronyokkal indultak "megleckéztetni" a romákat. A rendőrség, a lelkész és néhány helyi lakos azonban elállta a cigányok által lakott Borbáth-telep felé vezető utat, hogy megakadályozzák az önbíráskodást, a vérontást. A felbőszült tömeg kénytelen volt kerülő utat választani, a korábban riasztott csendőrök és rohamosztagosok azonban az utolsó pillanatban közbeléptek.

A falusiak nem jutottak el a cigánytelepig, ahol szemtanúk szerint a romák felkészülve várták a támadást. A rendfenntartókra és az addigra megfékezett tömegre a cigányok kőzáport zúdítottak, kénytelenek voltak fedezékbe vonulni. A lelkész szerint lincselés azért nem történt, mert a jelentősen megerősített létszámú csendőrség közbelépett.

Gáspár Tamás polgármester a Krónikának elmondta: a pénteki incidens előre kitervelt támadás lehetett, mert ismeretlenek elkezdték híresztelni a cigánytelepen, hogy az elöljáró bántalmazott egy roma asszonyt. A cigányok szerinte erre az álhírre mentek a házához, hogy leszámoljanak a polgármesterrel. A négy tettest 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték.