Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. szeptember 9., péntek

10.502 - Dr. Léhmann György: Dr. Gáll Tamás főosztályvezető úrral a PSZÁF-nál tartott szeptember 7-i meghallgatás után megállapodtunk abban,/...

* www.nemzetihirhalo.hu *************

Dr. Gáll Tamás főosztályvezető úrral a PSZÁF-nál tartott szeptember 7-i meghallgatás után megállapodtunk abban, hogy az ott történtek ismertetéséről szóló írásos közlemény közreadásához szükséges a PSZÁF előzetes tájékoztatása, illetve hozzájárulása ehhez az tájékoztatáshoz.

Külön kérésemre a Főosztályvezető Úr hozzájárult ahhoz, hogy a PSZÁF Elnökével kapcsolatosan a szeptember 6-i, újságban megjelent alábbi tájékoztatását a Főosztályzető Úrnak előzetesen is közre adhatom.

Szász Károly: nem kérdés a hitelszerződések szabályossága
MTI - ecoline 2011.09.06., 11:51

A pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes, a szerződések utólagos megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járhat - mondta Szász Károly a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A PSZÁF elnöke szerint a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplő - állam, bankok, hitelfelvevők, szabályozó hatóságok - felelősségét felveti, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, azokat megkérdőjelezni nem lehet. A 90 napon túli hiteltartozás összege 744 milliárd forint, a GDP 2,6-2,7 százaléka, ebből a devizahitelesek tartozása 371 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka - derült ki az ülésen, amely egyébként határozatképtelen volt amiatt, hogy egyeztetés nélkül hívták össze.
------------------
Arra a kérdésemre, hogy miként kell értelmezni ezt a nyilatkozatot ahhoz képest, hogy a PSZÁF közérdekű perek soránt indítja meg különböző bankok ellen bíróság előtt,

Dr. Gáll Tamás ezzel kapcsolatosan azt közölte, hogy Szász Károly Elnök Úr azzal kapcsolatosan kívánt állást foglalni a cikkben írtak alapján, hogy lehetséges-e az olyan megoldás, hogy bármelyik adós pusztán arra hivatkozva, hogy állítja a kölcsönszerződés semmiségét, ezt közli a bankkal, majd erre tekintettel jogszerűen nem teljesít, azt válaszolta, hogy ilyen megoldás nem lehetséges.

Tehát erre az esetre értendő az a közlése, hogy a szerződéseknek utólagosan és ilyen módon történő, adósok általi megkérdőjelezése nem lehetséges.

Ezáltal szó sincs arról, hogy Szász Károly Elnök Úr a bírósági út igénybevételét ellenezné az adósoknak, vagy konkrét szerződések törvényességével kapcsolatosan állást kívánna foglalni.
Véleményem egyébként egyezik az Elnök Úrnak fenti állásfoglalásával, korábban ennek jogi indokát részletesebben ismertettem.
--------------------------
Természetesen megkérdeztem azt is, hogy miként kell értelmezni az ujságcikkben közölt adatok közül a GDP-nek hiteltartozás összegéhez való viszonyának közlését, erre a kérdésre Dr. Gáll Tamás Főosztályvezető Úr elmondta azt, hogy a cikknek ezzel kapcsolatos részét Dr. Nátrán Roland, a Nemzetgazdálkodási Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes-államtitkára nyilatkozta.

Annak okát, hogy miként volt lehetséges az ujságcikkben ilyen módon történt valótlan állítás a PSZÁF Elnökével kapcsolatosan, erre választ adni a Fősztályvezeti Úr nem tudott. (...)

Léhmann György
Siófokon 2011. szeptember 9. napján.