Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. szeptember 9., péntek

10.503 - Kiszivárogtak a Magyar Nemzeti Bank mentőcsomagjának részletei. > 2011.09.09. 06:20 atv.hu

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Kiszivárgott a devizahiteleseket segítő program
2011.09.09. 06:20 atv.hu

Kiszivárogtak a Magyar Nemzeti Bank mentőcsomagjának részletei. Simor András jegybankelnök tíz pontban foglalta össze a devizahiteleseket segítő programjának elemeit. Sajtóinformációk szerint az MNB szerint hosszabb kamatperiódusra, és kamatplafonra van szükség. A jegybankelnök szerint szükséges a pozitív adóslista, és elképzelhetőnek tartja, hogy az ügyfelek devizában törlesszenek.

Augusztus közepétől igényelhető az árfolyamrögzítés a pénzintézeteknél. A Magyar Nemzeti Bank is saját mentőcsomagot dolgozott ki. Sajtóinformációk szerint Simor András jegybankelnök hosszabb kamatperiódust határozna meg, a jelenlegi 6-12 havi ciklusnál. Az MNB szerint ugyanis a bankok egyoldalúan számolják újra a kamatokat. Emellett Simor András kamatplafont szabna, melyet a jegybanki alapkamathoz kötne. Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök szerint ez jó elképzelés, mert az ügyfelek tudnának előre tervezni. "Kiszámíthatóságra van szüksége a polgárnak, tervezhetőségre. Most úgy érezzük nagyon sokan, hogy a bankok egyoldalúan tudnak módosítani. bizonyosan van mögötte logika, de nincs mögötte az áttekinthetőség" - közölte a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Bod Péter Ákos.

Az MNB elképzelése szerint szükséges lenne a pozitív adóslista. Ebből ugyanis a pénzintézetek tudnák ki a jó adós, és a ki a rossz. A rendesen fizetők pedig kedvezményeket, míg a nem fizető ügyfelek plusz költségeket kaphatnának. Madár István elemző szerint a pozitív adóslista a kockázatok felmérése miatt is szükséges lenne. Ugyanakkor a szakember szerint az ügyfelek csupán töredékének lehet segítség az, ha devizában törleszthetnének. "Elméletben ez egy kivitelezhető javaslat. De látni kell, hogy valószínűleg nem sokan fognak ezzel tudnak vele élni, hiszen csupán azok számára jelent könnyebbséget, akiknek valóban keletkezik svájci frankban érdemben jövedelme, és képes ezáltal kiküszöbölni az árfolyam okozta kockázatokat" - vélekedett Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője.

A Magyar Nemzeti Bank nem kívánta kommentálni a sajtóinformációkat.

Kapcsolódó:
   Orbán: elkúrom úgyis, úgyis! (varanus.blog)