Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. szeptember 10., szombat

10.535 - Napsugár Anna: ,,A jeltánc lebontja körülöttünk a falakat”

Feladó: Márta Hargitai

Dátum: 2011. szeptember 9. 20:52
Tárgy: Napsugár Anna jeltánc előadóművész ELSŐ ZENEI CD-HEZ SZPONZOR KERESÉS
Címzett:  Kutasi József Antal <jozsef@kutasi.eu>


Annácskám, másolatként kapod válaszomat. A világ magyarjai számára érdemes megmutatnod Magadat és céljaidat, ehhez megkísérellek hozzásegíteni két remek, önzetlen kapcsolattal, akiket címzettként behelyeztem. Bemutatkozásodat CD nélkül is megteheted, hiszen lenti soraid, és meglévő felvételeiddel már megnyitom Számodra a két fantasztikus e-csatorna lehetőségét. A további lépéseket a címzettekkel egyeztesd, simán csak írjál nekik. Mindketten fantasztikusan önzetlenek, és a világ magyarjai számára juttatják el híreinket, benne végre most sikereket is eljuttathatnak majd.

Teszem ezt azért, mert első lépéseidhez - sok évvel ezelőtt -, látva lelkességedet, elszántságodat, hozzásegítettelek. Figyelemmel kísértem törekvésedet, s ma már országunkban elsőként tudhatsz Magadnak egy szakmát, amely példát mutathat más sorstársak, és töprengők számára is. 

Nem kérkedtem semerre segítségemmel, de figyeltelek a háttérből, és bátorítottalak.
A ma már meglévő sikered e lépésnek is, de elsősorban Önmagadnak, s hitednek köszönhető.
Járj tovább is sikerrel, mutasd meg tántoríthatatlan hitedet, s hogy mindig kell hinni valamiben, akkor sikeresebb lesz életünk is. Kívánom, hogy sok éves küzdelmed után legyen Számodra olyan lépés majd ez, amely az erkölcsiségen túl anyagi hasznos is jelent majd.

S még 1-2 barátomnak is küldöm e soraimat, akik megérdemlik, hogy belelássanak életünk ezen apró, de igen fontos részébe is. Őket Melléd, másolatot kapóként láthatod.

Aki pedig úgy gondolja, hogy a Világ Magyarjai számára bemutatkozás után még érdemes bárhová továbbítani e levelet, tegye meg bátran.

Sok sikert kívánok, szeretettel - Hargitai Márta


Napsugár Anna: ,,A jeltánc lebontja körülöttünk a falakat"


 2005. március 2-án Magyarországon új művészeti, gyógyterápiás sport–táncág született, a zenei jeltáncművészet, melynek első képviselője, hivatalosan szakvizsgával és működési engedéllyel rendelkező jeltáncművésze Napsugár Anna. A fiatal mozgássérült és súlyos nagyothalló művésznő a kezeivel, testmozgásával teszi „hallhatóvá-láthatóvá" a zene hangjait, szövegét, ritmusát- nemcsak hallássérült emberek számára. Ahogy ő mondja: ,,A zenei jeltánc lebontja a félelem falait, hitet, önbizalmat és szeretetet ad mindenkinek."


Mi az a jeltánc?

A jeltánc az, mikor a könnyűzenei világot a modern kontakt és művészi táncelemekkel, pantomim elemekkel és jelnyelvi szavak kiegészítésével hangképekké és fényképekké alakítva hozzuk közelebb az emberek szívéhez és lelkéhez. Jelénekek és éneklő kezek jeltánc művészete ez, a  hangjegyek tánc mozdulatokba, táncelemekbe foglalt vizuális kottája.

 

Hogyan kezdted?

Mindig örökmozgó lány voltam, ma is az vagyok. Az óvodában énekeltem, balettoztam, több küzdősportot is kipróbáltam, majd kerékpároztam, úsztam és műugrottam. A mozgás volt az életem. Élsportoló is lehettem volna, de sajnos egy komoly sérülés miatt abba kellett hagynom a versenyzést. Ám a gerincműtéteim után is fontosnak tartottam a mozgást, így került az életembe a tánc, amely ma mára mindennapjaim része. Az érettségi után nyomdai fényképészetet, informatikát és művészettörténetet tanultam, de sportmasszőri, fotóriporteri képesítése is szereztem. Emellett még egy középfokú jelnyelvi kommunikációs tanfolyamot is letudtam. Összességébe ezekre volt szükség, hogy a jeltánc megszülessen.

 

Mi motivált?

Elsőként akkori nagy szerelmemnek, Péternek szerettem volna megmutatni, mit is jelenthet, ha szól a zene, mi a története, mondanivalója. Ő ugyanis siket volt. Egy este lementünk Várkonyi Attila-Dj Dominique és Barátai  jótékonysági partyjára, és kértem, hogy egész este magyar dalokat játsszon. Aznap a táncparketten, miután Péter, akit egész nap a számítógép kötött le, megértette  a zene világát a jeles táncomon keresztül, elhatároztam, hogy felépítek egy új világot, amivel boldoggá tehetem nemcsak  őt, másokat is. A jeltánc ugyanis mindenki számára „hallhatóvá" fordítja le a zenét.

 

Vannak követőid? Akik szintén csinálják ezt?

Igen, vannak. Az én társulatom értelmi fogyatékos, hallás-, mozgás- és látássérült sorstársak kis csapata. Több különböző fogyatékossággal élő színész, énekes és más kultúrában elismert sorstársak is csatlakoztak hozzánk. Puskás Győzőné Klárika például a SINOSZ PRIZMA csoport vezetője, szervező titkár. Ő szintén nagyothalló, a kézművességben, fotózásban sikeres, nagyon komolyan veszi a jeltánc művészetet. Raffael Erzsébet a BALTAZÁR színház látássérült színésznője, hobbi szinten jeltáncol. Takátsné Földi Zsuzsanna a SINOSZ Ergo Sum Társulat siket, többször szavalóversenyen díjazott színésznője. Már évek óta csinálja a jeltáncot. Németh Zsuzsi az ÉFOÉSZ munkatársa és a Napsugár Anna Jeltánc Társulat szóvivője, aki a legszorgalmasabb, legügyesebb jeltáncos. Őt már jeltánc vizsgára is el tudom küldeni, annyira tehetséges. Hudra Ferenc az Életfa Rehabilitációs Intézet intézmény lakója, a különböző táncok legjobb táncosa. Honti Ildikó a Down Gondozóház ügyes sportolója és legaktívabb sport-jeltáncosa, és még sorolhatnám. Akik hozzám járnak, az életükben valamit már letettek az asztalra. Jellemző rájuk, hogy nem mondják, hogy soha, mert soha sem adják fel.

 

Hogy érzed magad jeltáncolás közben?

Nagyon jól! Csodálatos élmény az embereknek átadni a szeretetet a jeltánc útján úgy, hogy értik miről szól. Több rendezvényen a siketek feljöttek velem a színpadra és követték velem a jeltáncot. Akkor éreztem azt először, hogy megéri ez a sok munka. Elsősorban őértük csinálom.

Az édesanyám, Rusz Éva készíti a fellépő ruhákat. Én megtervezem, megálmodom, ő megvarrja. Ő csinálta a gyönyörű, magyaros ruháinkat is. Idén a Monaco esküvői ruhaszalon támogatott minket pár fellépő ruhával, amit nagy szeretettel vesznek fel jeltáncosaim. Királynőnek érzik magukat benne és szépnek. Most, az Egri Esélynap 2011. eu záró rendezvényén láttam a jeltáncosaimon ahogy megelevenedik a dalaim jeltáncolása alatt a Hamupipőke mese. A boldogság az arcukon, a nyugalom, ahogyan hazautaztak, semmilyen pénzre nem váltható. Ilyenre törekszünk a sok közös munkával.

 

A közönség hogyan fogadja a produkciót? Milyen reakciókat látsz?

Katartikus, felkavaró, de ugyanakkor megtisztító és feszültségoldó hatású, felemelő élmény a tánc. A közönség tapsvihara, a visszatapsolásai, visszajelzései, az, hogy átölelnek fellépés után, a dicsérő szavak, mosolyok az arcokon, könnycseppek a szemekben…ez mindent elárul a produkcióról. Azt hiszem, ez oda-vissza működik. Kölcsönhatásban vagyunk, mi a jeltáncosok, és a közönség.

 

Hol szoktatok fellépni?

Minden olyan fesztiválon, rendezvényen, ahol fellép a Nem Adom Fel Együttes, és ahova hívják a Napsugár Zenei Jeltánc Társulatot: esély napok, falunapok, kulturális versenyek és  fesztiválok. Eddig a legnagyobb fellépésem a Brüsszeli Kulturális Intézet Napsugár Anna Önálló estje és a Sziget fesztivál, nem utolsó sorban a Nem Adom Fel Együttes Papp László Sportaréna mind a három jótékonysági koncertje volt. A tizenöt éves jeltánc fellépések folyamán a Nem Adom Fel Együttes és a Kézenfogva alapítvány segítségével sok nagy művésznek jeltáncolhattam már. Sorolhatnám a listát, nem végeznék most a riport végéig sem:Pa Dö Dö, dr Komáromi István, Dancs Annamari, Mary Zsuzsi, Quimby, Kiscsillag, Oláh Ibolya, Csongrádi Kata, Orbán Johny, Anita, Első Emelet, Béres Alexandra, Kft, Bábú, Megasztárosok győztesei, X- faktorosok győztesei.

Persze nemcsak Magyarországon várnak minket szívesen, hanem külföldről is kapunk már meghívásokat. Az előadások mellett országos kulturális versenyeken is részt veszünk az utazások során. Eddig már több mint 150 elismerést, első – külön díjat és oklevelet gyűjtöttünk be.

 

Láttam tőled két videoklipet. Mit kell róluk tudni?

A két videoklip Magyarország első akadálymentesített videoklipje. A Drága Édesanyám, anyák napjára készült. A dalt a gyermeki szeretet és a hála szülte. Mi, a fogyatékossággal élő emberek a szívünk szeretetével óvjuk, vesszük körül édesanyánkat, ezért megköszönöm a dalban minden anyának, hogy felneveltek és szerettek bennünket. A klip dalszövegét én írtam, zenéjét Kaszás Péter szerezte. Szerepel benne a Step and roll duo, a Gördülő és a Prizma Tánccsoport, a Baltazár színészei és természetesen a Napsugár Anna zenei jeltánc társulat tagjai: Életfa intézet és a Down dolgozóház.

( a videoklip itt megnézhető: http://www.youtube.com/watch?v=IGp4laalJjY )

A másik videoklip a nemzetközileg elismert Gördülő kerekesszékes  tánccsoport és Napsugár Anna zenei jeltánc társulat közös munkája. Egy olyan mozgássérült kisfiúról szól, aki élete első kerekesszékét kapja meg. (a klip itt megtekinthető: http://www.youtube.com/watch?v=x6zVImitOSg )

 

http://www.youtube.com/watch?v​=nbK6j1k4EbE Nemzeti Színházban is fellépet a Napsugár Anna zenei Jeltánc Társulat fogadjátok szeretettel
http://www.youtube.com/watch?v​=0fYq1WuS5Y0 Szeretettel ajánlom minden siket nagyotthalló sorstársnak csodálatos Mezőtúri Jeltánc fellépésünket

 

Mik a terveid a jövőben?

Azt tapasztaltam, hogy a sorstársak nem sokan járnak koncertekre. Nekik szeretnék segíteni, hogy megtapasztalhassák a zene szépségét, új érzéket, új értéket adhassak nekik. Szeretnék létrehozni egy mindenki számára elérhető jeltáncművészeti táncházat. Szeretném nagy mozifilmekbe és színházi darabokba belecsempészni a jeltáncművészetet és a dalaimat. Szeretném, ha minden dalomról elkészíthetnék egy videoklipet, hogy megmutathassam a fogyatékossággal élő kulturális területi értékeinket, s hogy mit rejtenek dalaim hangulatai. De a legfontosabb küldetésem az, hogy együtt ledöntsük a falakat, amelyeket pár egészséges és fogyatékossággal élő sorstársaim maguk köré építettek, hogy ők is kitörhessenek a bezártság, a magányosság birodalmából!

Nem utolsó sorban szeretnénk szponzort találni első zenei cd-legyártására és kiadására. Ezzel ugyanis bebizonyíthatnám, hogy a hallássérültek és a nagyothallók világában is vannak értékes dalszövegírók, ami még Magyarországon furcsa és szokatlan. Ez a cd azért is lenne érdekes, mert a tizenhat dal különböző zenei világot képvisel: hasjeltánc, kézkeringő, flamenco táncos a csendben….

Az első  Napsugár Anna: Soha Ne mond, hogy Soha  lemez bevételét jótékonysági célra szeretnénk fordítani, s biztatni a sorstársainkat arra, hogy ha tehetségesek valamiben, ne féljenek azt megmutatni.

 

Ha éppen nem a jeltáncos Napsugár Anna vagy,  mivel foglalkozol?

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségében dolgozom iktató munkatársként és fotósként. Írom az új dalaimat, hogy a nagy énekesek énekelhessék, valamint próbálok a színházba is befolyni. Fotóművészként fotópályázatokat böngészek, művész fotóimmal pályázom kisebb –nagyobb sikerekkel.

Puha Andrea

  Tisztelettel:
Napsugár Anna
jeltáncművész
Scharek János
menedzser

06702322893
http://jeltanc.eu

http://jeltanc.mlap.hu