Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 17., péntek

12.008 - Nemzeti Erőforrás Minisztérium > Hírek, információk nyugdíjasoknak és nyugdíj előtt állóknak > 2012. február 17. 14:20

Feladó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium <noreply@kormany.hu>

Dátum: 2012. február 17. 14:20
Tárgy: A NEFMI 7. heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A NEFMI heti hírlevele 2012-02-17
Tisztelt Címzett!

Hírlevelünkben közöljük várható, aktuális heti eseményeinket, illetve egy összefoglalót legfontosabb múlt heti híreinkből. Legfrissebb pályázati kiírásainkat listázhatja a Pályázatokra és Álláspályázatokra kattintva, és megtekintheti egyeztetés alatt álló jogszabálytervezeteinket is.

Időszak: 2012. február 13-17.
Réthelyi Miklós az EPSCO brüsszeli ülésén támogatta a nemek arányának kiegyensúlyozottá tételét a vállalati testületekben

Brüsszelben 2012. február 17-én rendezték meg a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Ügyek (EPSCO) Tanács ülését.
A dán elnökség ideje alatt első ízben megtartott ülésre érkező magyar delegációt – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Külügyminisztérium kiküldötteit – Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter vezette.

Szakmai fórumon mutatják be az új Nemzeti alaptanterv vitaanyagát

Ahhoz, hogy jó munkát tudjunk végezni, először jó tervet kell készíteni, hiszen minden további tanterv az alaptantervből indul majd ki – hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Nemzeti alaptanterv (Nat) vitaanyagának bemutatására szervezett szakmai fórumon csütörtökön.

Elindult a „Start a diplomáért” konzultációs programsorozat

A felsőoktatás átalakításával a kormány növelni szeretné a műszaki és természettudományos területeken az ország versenyképességét, valamint célja az is, hogy minden tehetséges fiatal helyet találjon magának a felsőoktatásban – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrási miniszter kedden Győrben, a Start a diplomáért konzultációs programot megnyitó sajtótájékoztatón.

Elismeréseket adtak át a Magyar Ápolók Napján

Húsz ápoló vehetett át miniszteri kitüntetést pénteken, a Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen. A területért felelős államtitkár köszöntőjében leszögezte: a gondoskodó ösztön óriási társadalmi érték, amelyet sajnos nem tudunk kellőképp értékelni.

Kemény Dénes a dohányzás elleni kampány új „arca”

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz a „Ne szívj tovább!”, dohányzásellenes népegészségügyi kampány következő szakaszának „arca” – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön. A Népligeti Buszpályaudvaron tartott eseményen az is kiderült, hogy az ÁNTSZ már hétezer ellenőrzést végzett országszerte.

Koreai Kulturális Központ nyílt Budapesten

Koreai és magyar művészek ünnepi műsorával nyitotta meg kapuit pénteken a Koreai Kulturális Központ Budapesten. A megnyitón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is részt vett.

Miskolcon folytatódik a „Start a diplomáért” országjáró körút

Február 17-én Miskolcon folytatódik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) „Start a diplomáért” nyílt konzultációs, információs, felvételi napok elnevezésű országjáró körútja, ahol a NEFMI képviseletében Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár tart előadást.

Új testületeket hozott létre a Kormány a felsőoktatás minőségéért

A kormány február 15-i ülésén elfogadta a felsőoktatási minőségértékelés és -fejlesztés egyes kérdéseiről szóló rendeletet, mely a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) működését és hatáskörét, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) létrehozását és működését szabályozza.

Hoffmann Rózsa: nem vonjuk vissza a felsőoktatási keretszámokat

Nem vonja vissza a kormány a felsőoktatási keretszámokat - erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában, a Hallgatói Hálózat előző napi demonstrációján elhangzottakra reagálva.

Pécsen folytatódik a „Start a diplomáért” országjáró körút

Február 16-án, Pécsen folytatódik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium „Start a diplomáért” nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című országjáró körútja.

Konferenciasorozat a Nemzeti Alaptantervről

Konferenciasorozat indul szerdától az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szervezésében. A tanácskozásokon az új Nemzeti alaptantervvel harmonizáló kerettantervekkel kapcsolatos kutatásokról, az új szabályozás tartalmi és szerkezeti elemeiről adnak tájékoztatást a szakemberek.

Az oktatásért felelős államtitkár együttműködik az alapvető jogok biztosával

Az alapvető jogok biztosának felvetésére reagálva Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kijelentette: a felsőoktatási és a köznevelési törvény végrehajtási rendeleteinek készítése során szoros együttműködésre törekszik az ombudsmannal.

Győrben kezdődik a „Start a diplomáért” országjáró körút

Február 14-én Győrben indul útjára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium „Start a diplomáért” nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című országjáró körútja.

A NEFMI támogatja a 2012. évi Úszó Európa-bajnokság magyarországi megrendezését

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) elvi támogatása mellett anyagi támogatást is biztosít, azért hogy Magyarország rendezhesse meg a 2012. évi Úszó Európa-bajnokságot. A minisztérium ezen szándékáról a tárca sportpolitikáért felelős államtitkára, Czene Attila ma levélben adott tájékoztatást az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnökének Nory Kruchtennek.

2012. évi Állami Eseménynapok a Papp László Budapest Sportarénában

A 19/2003. (IX.15.) GyISM utasítás III/10. pontja értelmében, a Papp László Budapest Sportaréna üzemeltetésével kapcsolatosan a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot megillető 2012. évi Állami Eseménynapok elosztása a mellékelt táblázatban foglaltak szerint alakul.

Módosult a MEFS alapszabálya és elnöksége

A szervezet jövőbeni feladatai közé tartozhat a felsőoktatási és a diáksport szakmai szervezetei közötti együttműködés koordinálása, az új sportolói életpályamodell és ösztöndíjrendszer kialakítása, valamint a felsőoktatási és diáksport nemzetközi eseményein történő részvétel megszervezése – mondta el Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szombati, rendkívüli közgyűlésén.

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács 2011. november 30-i ülésének jegyzőkönyve
Jogszabálytervezetek
Az I. kategóriába besorolt zenekarok és énekkarok központi költségvetési támogatása igénybevételének rendjéről szóló NEFMI rendelet

A megyei intézményfenntartó központokról, valamint a megyei önkormányzatok konszolidációjával, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi intézményeinek átvételével összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról

A kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezete

Pályázatok
Pályázati felhívás amerikai tanulmányútra holokauszt témában pedagógusok és tananyagfejlesztő oktatási szakemberek részére
Hírek, információk nyugdíjasoknak és nyugdíj előtt állóknak

Figyelmébe ajánljuk a nemrég indult http://nyugdij.kormany.hu honlapunkat, amelyen hasznos információkat találhat nyugdíjjal, nyugdíjazással, programokkal, időseknek szóló pályázatokkal kapcsolatban és felveheti a kapcsolatot Minisztériumunk munkatársaival, szakértőivel. Ha elsők között szeretne értesülni a témával kapcsolatos hírekről, kérjük itt iratkozzon fel hírlevelünkre: http://nyugdij.kormany.hu/hirlevel