Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 17., péntek

12.018 - Nyílt levél Fehérvár városvezetéséhez - 2012. február 17.-i sajtótájékoztatón ismertetettek mellékleteként.

From: Fejér Szövetség
Date: 2012. február 17. 
Subject: Nyílt levél Fehérvár városvezetéséhez - 2012. február 17.-i sajtótájékoztatón ismertetettek mellékleteként.
To: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu
>

Tisztelt Sajtószerkesztőség!

Megköszönve a részvételt azoknak, akik képviseltették szerkesztőségüket, ígéretemhez híven ezúton mellékelem a Fejér Szövetség és a Fehérvári Polgári Védegylet által a mai közös sajtótájékoztatón közzétett Nyílt levelet.
.
A levelet Kaszás István, a Fehérvári Polgári Védegylet elnöke a sajtótájékoztató helyszínén látta el aláírásával, amelynek másolati példányait elektronikus és postai úton is megküldünk a város polgármesterének, a Polgármesteri Hivatalnak és az érintett 8 társadalmi szervezet képviselőinek.
Egyúttal jelzem, hogy az ügy fontossága, közérdekű és sürgős jellege miatt esetleges kérdéseikre válaszolandó vagy ez ügyben telefonon rögzített hangfelvétel készítése céljából egyéb elfoglaltságaimtól függően, de a hétvégén is szívesen állok rendelkezésükre.

Tisztelettel:
Dr. Boór Ferenc
Fejér Szövetség
+36302038648

Nyílt levél
Székesfehérvár polgármestere és városvezetése részére
Fehérvár belvárosának és Országzászló terének helyreállításáért


Tárgy: „Fehérvár-belváros rehabilitációja”, Fő utca felújítása, Országzászló-tér, „2013-as Emlékév”


Tisztelt Dr. Cser Palkovics András Polgármester Úr!
Tisztelt Fehérvári Önkormányzat, Városvezetés!
Tisztelt érintett köztisztviselő Hölgyek és Urak!


Marosi Arnold (1873. február 9., Szilsárkány – 1939. január 22., Székesfehérvár) cisztercita gimnáziumi tanár, hajdani múzeumigazgató 1933-ban írt szavaival kezdem levelem, amelyben 8 társadalmi szervezet álláspontját, kérését és felajánlását tolmácsolom.

„Székesfehérvár országzászlót állít, hogy ezzel hitet tegyen amellett a Magyarország mellett, melynek egykor székvárosa volt. Sehol Kárpátok ölében ez a zászló történelmibb talajon, a magyar geniustól jobban áthatott légkörben nem loboghat, mint itt, hol valamikor ezt az ősi országzászlót őrizték, mellyel királyaink hadra keltek. A most felállítandó országzászló is harcra szólít: harcra a kishitűség, a bátortalanság és jelen helyzetünkben való megnyugvás ellen.”
Marosi Arnold: A székesfehérvári országzászló, Székesfehérvári Szemle  III. évf. 2. szám, 1933.(Címlapon), forrás:
http://epa.oszk.hu/01900/01940/00014/pdf/szfvsz_03_02_1933.pdf


Amilyen örömmel fogadtuk a hírt, hogy Székesfehérvár az 1938-as fehérvári ünnepi eseményekre és rendkívüli országgyűlésre emlékezve, annak 75. évfordulójaként a 2013. évet emlékévvé nyilvánítja, pontosan akkora megdöbbenéssel állunk most azon bejelentések előtt, hogy megkezdődik Székesfehérvár Fő utcájának felújítása, melynek pályáztatása és területátadása is megtörtént, s amelynek tartalmáról az egyetlen, nyilvánosság számára is elérhető forrás a Székesfehérvár hivatalos honlapján „Fő utca felújítása” címen szereplő ún. „koncepciós terv” képei és kisfilmje.


Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a Fejér Szövetségbe tömörült társadalmi szervezetek és a Fehérvári Polgári Védegylet határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Fő utca felújítása során a „Fehérvár belvárosának Rehabilitációja” címen a város honlapján ismertetett beruházás valósuljon meg. Ezúton kérjük a Városvezetést, hogy

- tisztázzák a Fő utca felújítása feladatra vonatkozó terveiket, s hogy az mennyiben felel meg a város honlapján szereplő, s abban a formában számunkra vállalhatatlan terveknek (vonatkozó bejegyzésünk itt olvasható),

- adjanak tájékoztatást az építési ügyekben és városfejlesztésben érintett és megkérdezett társadalmi szervezetek Önöknek megküldött véleményeikről, álláspontjukról, s a kiírt pályázatok tartalmáról és elbírálásáról,

- s, hogy válaszoljanak, mi akadályát látják annak, hogy akár – a félreérthetően szerencsétlen címet kapott – "Fehérvár Rehabilitációja" feladatterv keretén belül, azaz egy éven belül megvalósulhasson az 1938-as állapotokat is hűen tükröző Országzászló-tér helyreállítása és azt követően Ereklyés Országzászló avatása különös tekintettel arra, hogy a 2013-as évben ünnepelhetjük a 75. évfordulóját annak, hogy a Magyar Országgyűlés Fehérvárott tartott rendkívüli ülést.


Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Városvezetés!


Nem Fehérvárt, hanem az 1920-1938-ig tartó korszakot kell az azóta rárakott alaptalan rágalmak alól rehabilitálni és ennek bizonyítékaként ahhoz a korszakhoz méltó Fehérvárt és különösen Országzászló-terét helyreállítani. Kérem, tekintsenek rá az alábbi két képre! A baloldali Fehérvár Országzászló-terét abban az állapotában ábrázolja, ahogy 1938-ban a fehérvári polgárok láthatták, míg a jobboldali kép azt az állapotot tükrözi, amilyen lehetne (megjegyzem: a valóság, a mai, parkosított állapotában ennél még felemelőbb és méltóbb képet mutathatna).


Úgy véljük, hogy az anyagi erő, s minden körülmény biztosított ahhoz, hogy Székesfehérvár Országzászló-terét a város a 2013-ra meghirdetett emlékév kezdetére, de legkésőbb annak közepére, 2012. augusztus 18-ra helyreállítsa, ezzel a 75. évfordulón méltó emléket állítva annak a korszaknak, melyben Székesfehérvár mind építészetileg, mind pedig gazdasági és társadalmi körülményeit tekintve töretlenül fejlődött, és amelyet az akkori ország vezetés egy rendkívüli ünnepi országgyűléssel tett még emlékezetesebbé!


Állítsunk emlékművet és Ereklyés Országzászlót az Országzászló-térre!


E cél érdekében a Fejér Szövetségbe tömörült hét társadalmi szervezet és a Fehérvári Polgári Védegylet minden szakértelmét és lehetséges társadalmi erejét felajánlja. Állunk rendelkezésre. Amint Marosi Arnold szavaival kezdtem, úgy azzal is fejezem be a levelet.

„Az országzászló az önbizalom, a hazaszeretet fölébresztése mellett azokra a százezrekre is figyelmeztet, kik e zászló alatt hadra kelve nem okoskodnak, miért kellet annyit szenvedniök, mikor anélkül is meglehetnének; nem kérdeztek, mi hasznuk lesz belőle; még azzal sem törődtek, lesz-e hálás a jövendő nemzedék mindezért. Az Isten lelke, a hazaszeretet, kötelességhűség vitte őket, és mindenüket odaadták, vérüket, s életüket is érettünk. A hála kötelez tehát, hogy ne feledkezzünk meg róluk és vértanúságuk tragikumáról, hazánk megcsonkításáról, melybe soha, de soha belenyugodnunk nem szabad.”


Székesfehérvár 2012. február 17.


Tisztelettel:

                                                                                                     Dr. Boór Ferenc
                                                                                           8000 Szfvár, Udvardi u. 34.
                                                                            Telefon: +36(30)2038648, fax: +36(22)301532
                                                                          Fejér Szövetség társadalmi szervezet képviselője