Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. június 18., hétfő

14.991 - A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) az elmúlt 12 évben sikeresen szervezte a Csángó Oktatási Programot


Feladó: Ferenc Horváth

Dátum: 2012. június 18. 15:18
Tárgy: MCSMSZ: Tisztelt keresztszülők
Címzett: Kutasi József Antal

Tisztelt Keresztszülők!
A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) az elmúlt 12 évben sikeresen szervezte a Csángó Oktatási Programot, minden évben egyre több faluban, egyre több csángóföldi magyar gyerekhez juttatva el a magyar szót, a tanulás lehetőségét.

Amikor elkezdtük ezt a munkát szervezetünk keretében, akkor még egyetlen faluban sem létezett rendszeres magyar oktatás, az állami iskolai keretek közt meglévő magyar oktatásra pedig gondolni se lehetett. Az MCSMSZkeretében évtizedes munkát kifejtő helyi emberek mindezt megvalósították. A Kárpátokon túl, ahol mi élünk és dolgozunk, nem örülnek a magyar szónak, az oktatásnak. De örülnek annak, ha megosztottnak látnak bennünket, magyarokat. És éppen ez történt: a legrosszabb következett be. Budapestről ért bennünket támadás, szervezetünket, vezetőinket elvtelenül támadták és támadják ma is olyan emberek, akik közül sokan még nem is jártak falvainkban, nem is látták, hogy az elmúlt 12 évben milyen körülmények között dolgoztunk. Formai hibákra hivatkozva szerették volna az MCSMSZ vagyonát és jövedelmét megszerezni, Budapesten dönteni az oktatásról és főleg rendelkezni azon alapok fölött, melyeket Önök biztosítottak és biztosítanak a moldvai magyar oktatás számára. Az MCSMSZ teljes vezetősége lemondott tiltakozásképpen a kialakult helyzet ellen. Még egyszer kijelentjük: az MCSMSZ gazdálkodásában nem voltak és nincsenek visszaélések, a kapott támogatásokat rendeltetésszerűen használtuk fel. Aki erről szeretne személyesen meggyőződni, kérjük, mindenképpen látogasson meg bennünket, örömmel állunk rendelkezésére.
2012. április 27-én az MCSMSZ tagjai küldöttgyűlés révén új vezetőséget választottak és eldöntötték azt is, hogy a közösségi házainkat nem engedjük elidegeníteni. Ma is ezekben a házakban zajlik az oktatás Külsőrekecsinben, Csík faluban, Magyarfaluban, Lábnikban, Kosteleken, Diószegen, Lujzikalagorban.
Ezeknek a házaknak a működtetése azonban anyagiakat igényel. Nem titkolt szándékunk minél nagyobb léptekkel haladni a kialakult helyzet normalizálása felé: ősztől az eddiginél is önállóbban, az Önök segítségével szeretnénk tovább folytatni a jelenleg minden szempontból megrendült oktatási folyamatot. Az MCSMSZ ajtója mindenki előtt nyitva áll, aki ebben részt szeretne venni, de tanulva az elmúlt időszakból nem szeretnénk közvetítőt, nincs szükség drága fenntartású budapesti alapítványokra és egyesületekre, az MCSMSZ az elmúlt 12 évben bőven bebizonyította, hogy képes önállóan szervezni, gazdálkodni, fejleszteni.
Amint azt már tudják, a fenti meggondolásból, amint erre lehetőség nyílt, az MCSMSZ részére saját számlaszámot nyitottunk Magyarországon:
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
Forintos számlaszám: 11708001-20564287 (OTP)
IBAN formátumban: HU64 1170 8001 2056 4287 0000 0000 (Ft)
BIC (Swift) kód: OTPVHUHB
A támogatásokról, ahogyan korábban is tettük teljes körű elszámolást készítünk. Köszönjük bizalmukat, segítségüket, legfőbbképpen arra kérjük, hogy ne veszítsék el hitüket és az ügybe vetett bizalmukat. A gyerekek álltak a mi munkánk középpontjában és ez továbbra is így lesz!

Bákó, 2012. június 14.

Tanár:
Antonya Tímea
Bodó Judit
Fekete-Kászoni Rita

Pogar László – MCSMSZ elnök
Ferencz Éva – oktatási felelős