Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. június 22., péntek

15.040 - Nemzeti Erőforrás Minisztérium > Hamarosan indulnak az Erzsébet-táborok

Feladó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Dátum: 2012. június 22. 13:41
Tárgy: Az EMMI 25. heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu




Az EMMI 25. heti hírlevele 2012-06-22
Tisztelt Címzett!

Hírlevelünkben közöljük várható, aktuális heti eseményeinket, illetve egy összefoglalót legfontosabb múlt heti híreinkből. Legfrissebb pályázati kiírásainkat listázhatja a Pályázatokra és Álláspályázatokra kattintva, és megtekintheti egyeztetés alatt álló jogszabálytervezeteinket is.

Időszak: 2012. június 15-22.
Balog Zoltán: Magyarország számára is fontos irányba mutatnak az uniós gazdaságpolitikai ajánlások
Magyarország számára is fontos irányba mutatnak nagyrészt azok az általános, valamint országspecifikus ajánlások, amelyeket az Európai Unió a szorosabb gazdaságpolitikai együttműködés keretében fogalmaz meg a foglalkoztatáspolitika és a szociálpolitika összehangolására - hangsúlyozta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter csütörtökön.
Balog Zoltán: potenciális munkaerőként kellene tekinteni az EU-ban a közép-európai romákra
Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének reményei szerint előbb-utóbb az Európai Unió potenciális munkaerőként, munkavállalóként is tekinteni fog a közép- és kelet-európai romákra.

Az EU-tagországok foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes minisztereinek luxembourgi találkozójáról az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva a magyar miniszter elmondta: felszólalásában hangoztatta, hogy megfelelő képzés esetén ezek az emberek munkavállalók lehetnek olyan területeken, ahol ma Európa "importra" szorul, azaz unión kívüli országokból is érkeznek munkavállalók.
Balog Zoltán videóüzenetben köszönti a képzett közmunkásokat

Közel 1500 képzett közmunkás – így összegezhető számokban az ezen a héten lezárult Mezőgazdasági közfoglalkoztatási kísérleti mintaprogram. A szarvasi ünnepélyes bizonyítványosztást Balog Zoltán miniszter videó-üzenetben köszöntötte.
Réthelyi Miklós lett a Magyar UNESCO Bizottság elnöke

Még a legjobb kormányoknak is szükségük van tanácsokra - fogalmazott Balog Zoltán az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának alakuló ülésén, hozzátéve: a bizottság a nevelésügy, kultúra és tudomány területén olyan segítséget nyújtott eddig is, mely a kormányzat számára nélkülözhetetlen.
Hamarosan indulnak az Erzsébet-táborok

Több mint tízezer gyermek számára nyílik meg a kedvezményes táborozás lehetősége – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton, az Erzsébet-tábor nyitórendezvényén.
Balog Zoltán: akarni kell megtanítani az embereket
Az állam és az egyház abban képes a leginkább együttműködni, hogy közösen megtanítsa akarni az embereket - jelentette ki Balog Zoltán szombaton a Heves megyei Átányban, a helyi Református Általános Iskola ballagásán.
Folyamatos és egységes gyógyszerellátás szükséges
Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett.
Jelentős fejlesztések az egészségügy minden területén
Az Országgyűlés tegnap este elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló úgynevezett salátatörvényt. A jogszabály módosítása tartalmazza többek között az egészségügyi dolgozók visszamenőleges béremelésének részleteit, szabályozza a rezidensek országos érdekképviseletének rendszerét, továbbá meghatározza az önkéntes többletmunka díjazásának feltételeit és az ügyeleti munkavégzésnek a szerkezetét. Mindezek mellett változik a gyógyászati segédeszközök felírásának ellenőrzése, a betegellátás szerkezete továbbá a törvény megteremti a közeljövőben felállítandó betegjogi, ellátottjogi, gyermekjogi és dokumentációs központ keretét is.
A következő hetekben kiírhatják az e-recept megalapozásához szükséges pályázatokat

A következő hetekben kiírhatják az e-receptet megalapozó projektek pályázatait, így az elektronikus vényt jövőre már a gyakorlatban is ki lehet próbálni - mondta Surján György, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség-, és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megbízott főigazgató-helyettese az MTI-nek.
Jelentősen egyszerűbben pályázhatnak támogatásokra a civil szervezetek
A civil szervezetek jelentősen egyszerűbben és kevesebb adminisztrációval pályázhatnak a támogatásokra az új civil törvénynek köszönhetően – hangsúlyozta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára június 21-én egy szakmai fórumon, Gyálon.
Közös kiállítás nyílt a magyar és lengyel tátrai hegymászás történetéről
Együtt a Tátra csúcsaira címmel nyílt kiállítás 2012. június 20-án Budapesten, a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltárában. A magyar és lengyel tátrai hegymászás történetéről szóló kiállítást Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Roman Kowalski nagykövet nyitotta meg.
A Velencei Bizottság elismerte a nemzetiségi törvény által nyújtott garanciákat
A Velencei Bizottság kedden közreadott jelentésében demokratikusnak és a jogállamiságot szolgálónak találta a nemzetiségek jogairól szóló törvényt. A Bizottság úgy vélte, hogy a magyar kormány érdekelt a hazánkban élő nemzetiségekkel való együttműködésben, és az új nemzetiségi törvény megfelel a nemzetközi kisebbségvédelmi elvárásoknak, de emellett alkalmazkodik a hazai adottságokhoz is.
Új örökségi és turisztikai fejlesztések Aquincumban
Ünnepélyesen átadták a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának új turisztikai látványosságait 2012. június 15-én. A főváros fenntartásában működő múzeum az Új Széchenyi Terv turisztikai vonzerő fejlesztését célzó pályázatán 300 millió Ft támogatást nyert el, melyet a főváros 33 millió Ft önrésszel egészített ki.
Átvette kinevezését L. Simon László

Áder János köztársasági elnök az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárává nevezte ki L. Simon Lászlót, a Sándor-palotában.
Törvényjavaslat a kölcsönzött kulturális javak védelméről
A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a magyarországi kiállításokra külföldről kölcsönzött kulturális javak számára különleges védettséget biztosító törvényjavaslatot. Az intézkedés célja, hogy a jogszabályalkotás eszközeivel is lehetővé tegye nagyszabású, kiemelkedő műtárgyakat bemutató időszaki kiállítások megrendezését Magyarországon.
Döntés a minősített előadó-művészeti szervezetek köréről
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere rendeletben határozta meg a minősített előadó-művészeti szerveztek körét. 2013-tól az előadó-művészeti szervezetekre vonatkozóan olyan finanszírozási modell lép életbe, amely kiküszöböli a korábbi kategóriarendszer hibáit, és teret ad a teljesítményalapú, minőségi szempontokat is érvényesítő értékelésnek.
Hoffmann Rózsa nagyköveteket tájékoztatott az oktatás átalakításáról
Hoffmann Rózsa és az Oktatásért Felelős Államtitkárság vezetői diplomáciai testületek tagjai részére tartottak tájékoztatót a magyar oktatási rendszer átalakításáról a Budapesti Gazdasági Főiskolán.
Felére csökkentették a felsőoktatási intézmények eladósodottságát
Alig egy év alatt felére csökkentette a kormányzat a felsőoktatási intézmények eladósodottságát - közölte Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szerdán, egy képviselői kérdésre válaszul. Kitért arra is, hogy előkészületben van a felsőoktatás teljesítmény- és minőségelvű finanszírozását lehetővé tévő rendelet.
A hazai sportszervezetek nemzetközi együttműködéseit kívánja ösztönözni a Sportért Felelős Államtitkárság
Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportpolitikáért felelős államtitkárának meghívására ma este érkeznek Magyarországra a Szaúd-Arábiai Királyság Ifjúsági Jóléti és Sportminisztériumának képviselői.
Szekszárdon mérik össze erejüket atlétáink
Czene Attila, az EMMI sportpolitikáért felelős államtitkára és Bánki Erik, képviselő fővédnökségével hétvégén rendezik meg a 117. Atlétikai Magyar Bajnokságot, a tavaly elkészült szekszárdi atlétikai centrumban. A Magyar Atlétikai Szövetség edzőbizottságának döntése alapján az idei országos bajnokság nyílt verseny lesz, ami azt jelenti, hogy a Spiriev-táblázat szerint az 1000 pont feletti eredménnyel rendelkező külföldi atléták is elindulhatnak majd.
Tájékoztató és háttéranyagok
Nyilvános könyvtárak jegyzéke
Könyvtári érdekeltségnövelő támogatás
Jogszabálytervezetek
Az „Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programja 2011. évi előrehaladásáról” szóló Országgyűlés elé terjesztendő Jelentésről szóló kormány-előterjesztés tervezete
Az „art” mozihálózat digitális fejlesztésének 2012. évi támogatása igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, felhasználásának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló EMMI rendeletről
Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló EMMI rendelet tervezete
A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsáról szóló kormányhatározat tervezete
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezete
Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek farmakovigilanciájáról szóló EMMI rendelet tervezete
Pályázatok
A Balassi Intézet és az EMMI közös pályázata a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben
A Balassi Intézet és az EMMI közös pályázata a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben
A Balassi Intézet és az EMMI közös pályázata a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben
A Balassi Intézet és az EMMI közös pályázata a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben
A Balassi Intézet és az EMMI közös pályázata a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben
A Balassi Intézet és az EMMI közös pályázata a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben
Pályázati felhívás térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás állami támogatásának igénybevételére
EMMI fejezeti kezelésű pályáztatás - Aktuális pályázati felhívások
Hírek, információk nyugdíjasoknak és nyugdíj előtt állóknak
Figyelmébe ajánljuk a nemrég indult http://nyugdij.kormany.hu honlapunkat, amelyen hasznos információkat találhat nyugdíjjal, nyugdíjazással, programokkal, időseknek szóló pályázatokkal kapcsolatban és felveheti a kapcsolatot Minisztériumunk munkatársaival, szakértőivel. Ha elsők között szeretne értesülni a témával kapcsolatos hírekről, kérjük itt iratkozzon fel hírlevelünkre: http://nyugdij.kormany.hu/hirlevel