Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. június 21., csütörtök

15.013 - "Korai temetni az eurót" 2012. június 15., péntek 15:39 InfoRádió


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

"Korai temetni az eurót" 
2012. június 15., péntek 15:39 InfoRádió 

Nem újabb csatlakozási céldátum megjelölésére van szükség az eurózónához, hanem egyértelmű kormányzati elkötelezettségre a csatlakozási feltételek teljesítésére - hangzott el Az euró magyarországi bevezetésének újragondolása című kerekasztal-beszélgetésen. 

Rossz iránynak tartja Oblath Gábor Matolcsy György azon kijelentését, hogy belátható időn belül nem kell belépnie Magyarországnak az eurózónába. A Monetáris Tanács korábbi tagja ezt a Magyar Közgazdasági Társaság és a Budapesti Gazdasági Főiskola Az euró magyarországi bevezetésének újragondolása című pénteki kerekasztal-beszélgetésén mondta. 

Szerinte korai lenne temetni az eurót, ugyanis az euróövezet egyes tagországainak válsága nem járt együtt a közös valuta váláságával. 

Oblath Gábor szerint a válsághoz nemcsak gazdaságpolitikai hibák, hanem a szabályozás hiányosságai is hozzájárultak. Hozzátette: a válságba került országok közül csak Görögország esetében beszélhetünk fiskális eredetű válságról, máshol például Spanyolországban, a magánszektor válsága alakult át fiskális válsággá. 

Neményi Judit a Monetáris Tanács volt tagja szerint nem ellenkezik Magyarország érdekeivel az euróövezeti csatlakozás feltételeinek teljesítése, mert ez segíthetné a stabilitást és a felzárkózást. Hangsúlyozta: abba kellene hagyni az olyan nyilatkozatokat, amelyek szerint "Magyarországnak nem kell az euró". Ez egyrészt ellentétben áll az uniós csatlakozás idején tett vállalással, másrészt rontja a gazdaságpolitika hitelességét, ráadásul sokba is kerül - tette hozzá. 

Neményi Judit szerint nem újabb csatlakozási céldátum megjelölésére van szükség, hanem egyértelmű kormányzati elkötelezettségre a csatlakozási feltételek teljesítésére. 
Kaputa Júlia