Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. november 26., hétfő

16.048 - Vallottak a bankok: ezermilliárdok hagyták el az országot

 

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Vallottak a bankok: ezermilliárdok hagyták el az országot
2012. november 26. | 06:55 Palkó István - Portfolio.hu

A harmadik negyedévben is két táborra oszlott a magyar bankrendszer: az OTP, a K&H és az UniCredit nyereséggel, a CIB és az MKB viszont veszteséggel zárta ezt az időszakot - hogy csak a legnagyobb bankok közül néhányat említsünk. Összességében a részvénytársasági hitelintézetek 10 milliárd forint veszteséget könyveltek el, vagyis a bankadó nélkül 40 milliárd forint körüli pluszban zárt volna a szektor. Drámai mértékben felgyorsult a hitel/betét arány csökkenése a negyedév során. A forint erősödése is gyorsította a folyamatot, de egy év alatt csaknem 2300 milliárd forintnyi (!) közvetlen külföldi forrás is kiáramlott a szektorból. Annak dacára, hogy a bankszektor mérete több mint tizedével csökkent egy év alatt, forrásköltségei csaknem három éve nem voltak ilyen magasak, mint most. Működésük ily módon bekövetkezett drágulására jellemzően hitelkamataik emelésével reagáltak a bankok, miközben nominális költségszintjüket lényegében szinten tartották.

2012.11.23 14:33 Megint veszteséges lett a magyar bankszektor

Volt profit, nincs profit

Kihívásokkal teli éven vagyunk túl, csakúgy, mint tavaly - fogalmazott egy közelmúltbeli rendezvényen az egyik legnagyobb hazai bank vezére. Bár szavai közhelynek tűntek, jól összefoglalják egy számos tekintetben zombiként működő ágazat közelmúltját, aminél csak a közeljövője ígérkezik rázósabbnak (lásd a tranzakciós illeték bevezetését, a bankadó fenntartását, a recessziós makrokörnyezetet, a törékeny európai helyzetet).


A magyar hitelintézeti szektor 8,5 milliárd forintos veszteséget, a legnagyobb bankokat is tömörítő részvénytársasági hitelintézeti szegmens pedig 10,2 milliárd forintos mínuszt könyvelt el a harmadik negyedévben. Cikkünkben ez utóbbiakkal foglalkozunk (bankokként, bankszektorként utalva rájuk). Mint látható, az elmúlt 10 negyedév során 6-ban veszteségesek voltak, és csak 4-ben termeltek (jellemzően a válság előttinél szerényebb) nyereséget ezek a bankok.


A tartós veszteség ellehetetleníti a belső tőkeképzést, ami a hitelezési aktivitás fokozásának egyik természetes feltétele lenne. Az elmúlt 12 hónap során 235 milliárd forint vesztesége keletkezett a szektornak, a legnagyobb tételeket a végtörlesztés, a bankadó, illetve egyes bankok vállalati (jellemzően projekthitelhez kapcsolódó) értékvesztése jelenthette. A harmadik negyedévben egyszeri tételként jelentkezett a késedelmes deviza jelzáloghitelek mintegy ötödének 25%-os tartozás-elengedés mellett végrehajtott forintosítása is, ám ennek nettó negatív hatása mindössze néhány milliárd forint lehetett.



A PSZÁF által használt (magyar számviteli szabályok szerinti) egyedi bankadatok ugyan nem nyilvánosak, az IFRS szerinti konszolidált adatok ismeretében kijelenthető: ismét két jól elkülöníthető részre osztható a bankszektor, vagyis nagy az ágazat eredmény alapján mért polarizáltsága. IFRS szerint az OTP, a K&H, az UniCredit és az Erste Bank nyereséges volt, a CIB és az MKB viszont komoly veszteséget produkált. Bár jelentésüket egyelőre nem tették közzé, a Budapest Bank a nyereséges, a Raiffeisen pedig a veszteséges bankok táborát gazdagíthatta az elmúlt negyedévek tapasztalatai alapján.