Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. február 6., szerda

16.378 - Dr, Boór Ferenc Gazdatanácsok Szövetsége titkára: A Gazdatanácsok Szövetsége Alakuló Gyűlésének határozata és állásfoglalása

From: Gazdatanácsok szövetsége

Sent: Tuesday, February 05, 2013 10:57 PM
To: Kutasi József Antal
Subject: Árajánlat kérés a közszolgálati médiától

 

Tekintettel a február 1.-től folyó agrárkamarai választásnak nevezett listás szavazatszedési és legalizálási eljárásra, a Gazdatanácsok Szövetsége alapító tagjai árajánlatot kérnek a közszolgálati médiáktól az alábbi, két nappal ezelőtt Önökhöz eljuttatott első sajtóközleményünkbe foglalt állásfoglalás 4. pontjának vágatlan közreadásáért. Különös tekintettel kérjük ezt a megyei hírlap hálózatra, a közszolgálati televíziókra és rádiókra (MTV1, MTV2, DUNA, MR1 - Kossuth Rádió) vonatkoztatva.

Egyúttal tájékoztatom Önöket, hogy az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület ezt az állásfoglalást és a korábbi (első) sajtóközleményünkhöz csatolt Alapító Nyilatkozatot és határozatot a mai napon tértivevényes küldeményben adta postára az illetékes közméltóságoknak. Kísérő levél mellékelve esetleges közszolgálati felhasználásra.

Köszönettel:

Dr, Boór Ferenc

Gazdatanácsok Szövetsége titkára

A Gazdatanácsok Szövetsége alapító tagjai (...) egyhangú szavazással kimondják, hogy 

4.    a Gazdatanácsok Szövetsége tiltakozását fejezi ki a jelen folyó Agrárkamarai választással kapcsolatban, azt törvényellenesnek tartja, ezért követeli:

- a választások azonnal felfüggesztését és

- új választási szabályzat elkészítését, mely biztosítja a demokratikus, alulról építkező agrárkamarai választást, ahol egy tag egy szavazattal rendelkezik, minden tag jelölhet és jelölhető;

Kelt:     Kajászón, 2013. év Jégbontó hava Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (február 2-án)

A Gazdatanácsok Szövetsége Alakuló Gyűlésének határozata és állásfoglalásai

A kiadmány hiteléül: Dr. Boór Ferenc sk., Gazdatanácsok Szövetsége titkára (302038648, gazdatanacs@gmail.com)

A Gazdatanácsok Szövetsége 2013. február 2.-i Kajászóra összehívott alakuló gyűlésén jelen lévő tagok (48 szavazati jogú taggal) egyhangúlag elfogadják a Gazdatanácsok Szövetsége Alapító Nyilatkozatát és Bejelentő iratát, amellyel a Gazdatanácsok Szövetségét megalapítottnak nyilvánítják. Egyúttal rögzítik, hogy csak és csakis azok a Gazdatanácsok tekinthetők a Gazdatanácsok Szövetsége részének, amelyek az elfogadott nyilatkozat szellemében eljárva az egységes (az illetékes polgármester és jegyző átvételt igazoló ellenjegyzésével hitelesített) Bejelentő irat másolatát és a megalakulást és tagságot igazoló jegyzőkönyv másolatát megküldik a szövetség hivatalos @-levél címére. A Gazdatanácsok Szövetsége a mintegy 4 hét múlva esedékes Küldöttgyűlésig a kapcsolattartás, a dokumentumok, a levelezés egységes kezelése, szervezése és hitelesítése és a szervező titkárság létrehozása érdekében egyetlen, szövetségi titkári tisztséget alapít, melyre 1 ellenszavazattal Dr. Boór Ferencet (a Székesfehérvári Gazdatanács tagját) választja meg. A Küldöttgyűlésig a szövetség hivatalos honlapja: http://gazdatanacs.blogspot.hu és @-levél címe: gazdatanacs@gmail.com.

A Gazdatanácsok Szövetsége alapító tagjai ugyancsak egyhangú szavazással kimondják, hogy

1. A Gazdatanácsok Szövetsége teljes mértékben egyetért a TAHSZ V. Országos Értekezlete Magyar Nemzet- és Földvédelmi Közindítványa című dokumentum követeléseivel és a 2012. szeptember 4.-i kajászói gazdagyűlés közindítványával. Felszólítjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) és a Vidékfejlesztési Minisztériumot, a kormányt, hogy a törvényesség helyreállítása érdekében azonnal állítsa le és vonja vissza az NFA kormányprogrammal és a vidék, a helyi gazdák érdekeivel ellentétes pályázati rendszerét (feltétel-, pontozás-, elbírálás-, …) és az azzal létrejött eddigi összes földbérleti szerződést. Kártalanítsák azzal a helyi gazdákat, akik törvényes szerződést kötöttek, hogy átmeneti megbízási szerződéseket kötnek velük és helyi gazdatársaikkal mindaddig, míg a helyi gazdákat bevonva ki nem alakítják a kormányprogramban meghirdetett és a földtörvény folyó vitájában is a kormány képviselői által is hangoztatott valódi nemzeti egyetértést teremtő földbérleti pályázati rendszert. Követeljük, hogy a „helyi” végre a jogszabályokban is „helyi” legyen, azaz a „helyi gazda” a település közigazgatási határain belül és legalább öt éve helyben élő és gazdálkodó legyen.

2. A Gazdatanácsok Szövetsége leghatározottabban kiáll az őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók és azok versenyképességét biztosító szövetkezések mellett és elutasítja "az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre" vonatkozó rendelkezések szerepeltetését törvényekben, rendeletekben, helyette a családi gazdaságokra és a szövetkezetekre érvényes szabályok meghatározását tartja szükségesnek.

3. a Gazdatanácsok Szövetsége megállapítja, hogy a 2005 évi Agrárdemonstráció követelései, a létrejött egyezség ellenére, a mai napig nem lettek végrehajtva, így többek között elmaradt az egyre növekvő ÁFA kulcs kompenzálása, ami ma már burkolt adózást jelent. Azok, a magukat érdekvédelmi szervezetnek nevező szervezetek, akik erről meg is állapodtak az akkori kormánnyal, sem a megállapodás betartását, sem az időközben emelt ÁFA kulcs további kompenzálását nem követelik, az őstermelőket magukra hagyták. A Gazdatanácsok Szövetsége követeli a kompenzációs felár korrigálását!

4. a Gazdatanácsok Szövetsége tiltakozását fejezi ki a jelen folyó Agrárkamarai választással kapcsolatban, azt törvényellenesnek tartja, ezért követeli:

a választások azonnal felfüggesztését és

új választási szabályzat elkészítését, mely biztosítja a demokratikus, alulról építkező agrárkamarai választást, ahol egy tag egy szavazattal rendelkezik, minden tag jelölhet és jelölhető;

Kelt: Kajászón, 2013. év Jégbontó hava Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (február 2-án)

Gazdatanácsok Szövetsége


Székesfehérvár, 2013. 02.05.

Alapvető jogok Biztosának
Budapest

Tisztelt Biztos Úr!

Mellékelem Önnek azt a határozatot, melyet a Gazdatanácsok Szövetsége hozott 2013. február 2-án.

A Gazdatanácsok Szövetsége Alakuló Gyűlésének határozata és állásfoglalásai c. kiadmány 4. pontja kimondja, hogy az agrárkamarai választások törvényellenesek, ezért

-          követeli a választások azonnali felfüggesztését és

-          új választási szabályzat elkészítését, mely biztosítja a demokratikus, alulról építkező agrárkamarai választást, ahol egy tag egy szavazattal rendelkezik, minden tag jelölhet és jelölhető.

Egyesületünk ezzel kapcsolatban a következőket állapította meg:

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. Tv. 46. §.(1) bekezdése alapján a Vidékfejlesztési Miniszter felállította az Átmeneti Elnökséget és az a „Tv. 47. § (3)-(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 2013. január 9-én tartott ülésén fogadta el az agrárkamarai választási (…) kapcsolatos eljárási szabályokat.” Az Átmeneti Elnökség 4/2013./I.9. határozatát a miniszter jóváhagyta.

Ezt a szabályzatot január 11-én lehetett az interneten elolvasni.

A regisztrált tagok /akik be is fizették a regisztrációs díjat!/ január 18-tól személyesen tekinthették meg Budapesten, megállapítandó, hogy szerepelnek-e a kamarai jegyzékben.

Ennek alapján kellett leadni január 21-ig a jelölő szervezeteknek a zárt jelölő listát.

A kamara január 25-ig értesítette /?/ hivatalosan a kamarai tagokat, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban – vagyis választók és választhatók.

Ez az értesítés már csak arra való, hogy az általuk nem látott, a kamarai tájékoztatói értekezleteken nem ismertetett, nem is ismert küldöttekre az 50-es években honosított „választási” procedúra szerint bedobják a listákat a ládákba.

A Fejér megyei értekezleten a küldött-jelöltek nem vettek részt, az átmeneti elnök nyilatkozata szerint ő sem ismerte kilétüket.

Kijelentése szerint ezeket a listákat a MAGOSZ állította össze minden megyére kiterjedően, amely vélhetően ezt nem tehette volna meg a szabályok szerint.

Innen a „választás” már komoly ügyvédi felügyelet mellett fog bonyolódni.

Az így jelölt és „megválasztott” küldöttekből álló kamara feladata

-          a vidéken élők, munkavállalók, vállalkozók érdekeinek védelme, megélhetésük biztosítása céljából

-          a fogyasztók egészséges élelmiszerrel való ellátásának elősegítése,

-          a természetes környezet védelme, környezeti agro-gazdálkodás elősegítése.

Az Egyesület végez

-          kutatási tevékenységet,

-          jogvédő tevékenységet, stb.

Mind ezeket olyan küldöttek által választott vezetőség fogja elvégezni, melynek megválasztására

-          a megalkotott választási szabályzat alkalmatlan,

-          az egyetlen jelöltállító „szervezet” nem jogosult.

Összefoglalva: a Miniszter felhatalmazta a „MAGOSZ”-t, hogy olyan választási szabályzatot dolgozzon ki, amilyet akar, és azokkal a küldöttekkel töltse fel a részben hatósági, részben érdekvédelmi/!/ feladatokat ellátni kívánó testületeket, akikkel akarja.

A jelölési –választási előírások önmagukban végrehajthatatlanok, a jelöltállítás abszurd, csírája sincs benne a tagok demokratikus, alulról építkező jogai gyakorlásának.

Tisztelettel kérjük, hogy a Magyar Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi Bizottságával, valamint a Vidékfejlesztési Miniszterrel egyeztetve állítsák meg a gőzhengerként beindított „választásokat”, dolgozzanak ki új választási szabályzatot, mely betartható, biztosítja minden tag jelölését és jelölhetőségét és nem utolsó sorban a kamara igen fontos feladatainak végzését.

Tájékoztatjuk Biztos Urat, hogy ezt a levelet a melléklettel együtt egyúttal megküldjük

-          a Magyar Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi Bizottságának,

-          a vidékfejlesztési miniszternek is.

Egyesületünk azzal a felhatalmazással élve kéri fentieket, miszerint a Gazdatanácsok Szövetsége jogi képviseletét más döntésig az Egyesület látja el.

Tisztelettel:
Tamási Béláné
az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület képviselője

 

Gazdatanácsok Szövetsége