Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 17., vasárnap

18.075 - Nyílt levél a Gazdatanácsokhoz! Tisztelt Gazdatanács Képviselők, Gazdatanács Tagok! Tisztelt Gazdák! Tisztelt Agrárkamarai Tagok


Feladó: Gazdatanácsok Szövetsége
Dátum: 2013. november 16. 19:26
Tárgy: Nyílt levél a Gazdatanácsokhoz!
Címzett:
Kutasi József Antal



Tisztelt Gazdatanács Képviselők, Gazdatanács Tagok!
Tisztelt Gazdák! Tisztelt Agrárkamarai Tagok!

Az elmúlt és következő napokban, hetekben - ha nem is mindőtök, de - sokatok levelesládájába érkezett, érkezik üzenet a "Nemzeti Agrárkamarától" települési agrárbizottságok létrehozásáról, alakításáról!

A Gazdatanácsok Szövetsége Alapítóokmánya és Küldöttgyűlése által meghatározott céljaink és határozataink, állásfoglalásaink értelmében a következőkre kérünk Benneteket:
  1. Mindannyian, s ha lehet minél több gazdatársatokat megszólítva vegyetek részt a települési agrárbizottságok megalakulásában (valójában a kormányzatnak ezzel kellett volna kezdeni ezév elején az agrárkamara újjászervezését, tehát, ne akadályozzuk, de pontosítsuk feladatait)!
  2. A települési Gazdatanácsotok  (állandó, vagy erre az alkalomra jelölt) képviselője a NAK tavasszal megbízott (nem választott!) vezetőségét képviselő levezető elnököt kötelezze arra, hogy vegye jegyzőkönyvbe (ha lehet szó szerint, de feltétlenül ugyanezen tartalommal és az általatok átadott mellékletekkel együtt) a következőket:
A településetek Gazdatanácsa, a Gazdatanácsok Szövetsége
  • nem ismeri el az Agrárkamarát, mint törvényesen választott és működő érdekképviseleti szervezetet mindaddig, amíg a törvényes választást a Gazdatanácsok Szövetsége állásfoglalásának megfelelően le nem bonyolítják (mellékletek: GSZHatározat.pdf, GSZ_Polt_Péter.pdf, GSZ_Nagy_Zsolt.pdf)*,
és az Anyaföldvédelmi Kerekasztallal egyetértésben
  • követeli, hogy az alanyi joggal megalakult és helyben élő és gazdálkodó természetes személyekből álló Gazdatanácsok vétó jogot gyakoroljanak minden birtokpolitikai és földhasználati bérleti döntésben (GSZBejelentés.pdf, AFKGazdatanács.pdf)
  • a helyi települési agrárbizottságokat a törvényesség helyreállítása után, mint az állami feladatkörök, döntések megosztását, decentralizációját segítő intézményként tekinti,
  • vezetőjét, mint meghívott (nem szavazati jogú) tagot a települési Gazdatanács munkájában részvételre szólítja fel!
* a mellékletek is felsorolandók a jegyzőkönyvben.

Hangsúlyozzuk, s Ti is hangsúlyozzátok, hogy a Gazdatanácsok Szövetségének nem célja egy törvényesen működő Nemzeti Agrárkamara ellehetetlenítése, sőt. Azonban egy tapodtat sem tágítunk abból az elvből, hogy a tőkés társaságokat, belföldi és külföldi cégek képviselőit is soraiba váró, hatósági feladatokat is ellátó agrárkamarai bizottságok nem helyettesíthetik a településen élők és gazdálkodókból, mint természetes személyekből alanyi joggal létrejött és minden települési gazdálkodó számára nyitott Gazdatanácsokat, nem csorbíthatják azoknak a települési jegyzőknél leadott Bejelentő iratában meghatározott jogosítványait.

Tisztelt Gazdák! Nagyon kérünk Benneteket, hogy tegyétek ezt meg minél több településen, ha megalakult a Gazdatanács, ha nem a településen. Ennek óriási jelentősége lesz a következő időszakban.

Mindenkinek annyi joga lesz, amennyit kiharcol magának! A településetek jövője érdekében álljatok ki magatokért, mert értetek, a településen élők jogaiért rajtatok kívül, senki, de senki nem áll ki! Ha valamit, ezt biztosra veheti mindenki.

Székesfehérvár, 2013.11.16.

          Dr. Boór Ferenc                                        Tamási Béláné
Gazdatanácsok Szövetsége titkára       Gazdatanácsok Szövetsége képviselője

Nyílt levél a Gazdatanácsok tagjainak