Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 8., péntek

19.156 - Ezrével menekültek el az orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók > ​Anyaország: 2014-08-07. 08:43


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. augusztus 8. 6:57
Tárgy: Ezrével menekültek el az orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók
Címzett:Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>

Anyaország :: 2014-08-07. 08:43

Ezrével menekültek el az orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók az utóbbi években Magyarországról - a tendencia nem látszik változni

Az első félévben sem lassult az egészségügyi dolgozók elvándorlása: az elmúlt hét és fél évben nyolcezernél is több orvos és fogorvos, több mint két és félezer ápoló, szülésznő ment külföldre az elmúlt hét és fél évben, a gyógyszerészeket és az egyéb egészségügyi dolgozókat is beleszámítva még nagyobb a szám.
Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól (EEKH) kapott adatok szerint az idei első fél évben sem lassult érdemben az egészségügyiek elvándorlásának üteme. Sőt, a 25 és 29 év közötti, vagyis szakvizsga előtt álló orvosok közül idén még többen is kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, mint egy éve. A Magyar Rezidens Szövetség tapasztalatai szerint ugyanakkor a friss diplomások, illetve szakvizsgások is általában ősszel lépnek - írja a Világgazdaság.
A fiatal orvosok elvándorlását tehát nem sikerült megállítani, és egyelőre Orbán Viktor miniszterelnök két évvel ezelőtti víziója sem látszik reálisnak, amely szerint "pár éven belül nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik most külföldre távoznak". Sőt, Dénes Tamás, a Rezidens Szövetség elnöke szerint jelenleg sokkal inkább attól kell tartani, hogy öt-tíz éven belül alig lesz itthon 30-50 év közötti orvos. Úgy látja: Magyarországnak a gazdasági teljesítőképessége fölött kell megfizetnie az orvosokat, ha nem akarjuk, hogy néhány év múlva ne legyen, aki ellássa a betegeket.
Ehhez képest a legutóbbi, tavalyi béremelés óta még ígéret szintjén sem került szóba újabb egészségügyi bérrendezés. Arról sem hallani, hogy feloldanák az úgynevezett mozgóbérek - tehát a műszak- és egyéb pótlékok - 2012-ben elrendelt befagyasztását. Holott ezzel, valamint ha minden szakdolgozó alapbérébe beépítenék az elmúlt 2,5 év béremeléseit, ami egyelőre csak a pályakezdők esetében történt meg, nagyjából 20 százalékkal több jövedelemhez juthatnának a nővérek, ápolók.
(Napi.hu)
​w​