Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. október 4., vasárnap

3.552 - SZABÓ MAGDA - MOLNÁR ILDIKÓ: AZ ŐZ > Szinpadi csoda a KULTEÁ-ban: egy színésznő három hangján

Von: Wunder Ilona
Gesendet: szombat, 2009. október 3. 22:47
An:
Kutasi József
Betreff: Szabó Madga Az ŐZ c. darabjának őszi előadásainak időpont változása

SZABÓ MAGDA – MOLNÁR ILDIKÓ:  AZ ŐZ

Szinpadi csoda a KULTEÁ-ban: egy színésznő három hangján

Szabó Magda regényét monodrámává, eleven színpadi csodává dramatizálta s előadja Molnár Ildikó. A KULTEA tenyérnyi színpadán esténként színpadi bravúrt láthat, hallhat az a néhány szerencsés színházkedvelő, aki betér az alig ismert térbe, műbe, katarzisba.

Molnár Ildikónak hívják a folyton átalakuló (Juliette Binoche-hoz hasonlítható) kiváló magyar színésznőt, aki arcát, finom hangját, káprázatos alakítását adja három emberalak megszemélyesítéséhez. Annak idején Jean-Louis Barrault színházában szoktatták hozzá a modern idők európai közönségét, hogy egyetlen színész hozza elő magából a művészi deszkákon a szín, az ész s az érzelem sziporkázásait. Volt  már ilyen azóta több helyen. Abszurd drámák hősnőjét láthattuk úgy Párizsban, hogy csak a feje látszott ki a színpad padlójából (Beckett művében) – s így hozta a drámát, pusztán arca s hangja játékával.

Valami hasonlót láthatunk Molnár Ildikó hangjával, tekintetével, amikor a KULTEÁ-ban két nő és egy szabómagdai férfi jellemét, sorsát eleveníti meg a minimál art eszközeivel.

Amiért ezt a darabot és ezt az előadást ajánljuk sokaknak, az az erkölcsi üzenet értéke, a megtisztító katarzis, amely sugárzik belőle. A mai magyar társadalom szétesettségében, individualizált ego-fényezésében, az általános divat-játszmává lett promiszkuitás és a tragikus mértékű válások korszakában – TÜKÖR ez a darab. Azoknak szól, akik nem ismerik fel a párjukat; vagy akik most hagyták el, vagy akik mindezt felváltva művelik. Azoknak szól e mű, akik akár magabiztosak, akár gyámoltalanok, de nem azt az életet élik, amely csak az övék lehetne. (Rilke üzeni: Változtasd meg életed!)

Közhelyes erkölcsviták helyett, fennkölt intések, bugyuta magyarázkodások helyett ezt a szíven-ütő darabot, ezt a mély meditációt ajánljuk a középiskolásoknak, vagy egyetemistáinknak. És persze a kedves szüleiknek, akik felnőttnek hiszik magukat...

Az előadás helyszíne: KULTEA, Bp, V. ker. Szent István tér 5. (a Bazilika mellett) Férőhely: 180 fő, Jegyelővétel: 06-1-3756249.               Felnőtt jegy:1500Ft Diák:1000Ft

Az előadások ideje:Szept. 19., 21. /október 3, 4, 19, 31,/ Nov. 1: - 19 óra,

----------------------------------------------------------------------------------------------