Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 3., hétfő

5.729 - Kirakhatják Vonát a Parlamentből! > Az alkotmányjogász szerint szabálysértés gárdamellényt viselni az Országgyűlésben.

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: Montag, 3. Mai 2010 17:42
An: Kutasi József (009554)
Betreff: Szabálysértés gárdamellényt viselni az Országgyűlésben

 

Kirakhatják Vonát a Parlamentből
Az alkotmányjogász szerint szabálysértés gárdamellényt viselni az Országgyűlésben.
FN.hu, MTI 2010. május 3. 15:28

Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg.


Lövétei István azt mondta, az Országgyűlés május 14-re tervezett alakuló ülésén mind a korelnöknek - ezúttal a fideszes Horváth Jánosnak -, mind pedig a megválasztott új házelnöknek joga van ahhoz, hogy döntsön, mi legyen, ha egy képviselő gárdamellényben jelenik meg az ülésteremben. (A házszabály kimondja, hogy a törvényhozás elnöke gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról.) Az alkotmányjogász értelmezése szerint, ha az elnök úgy határoz, akkor a kormányőrök kivezethetik a szabálysértőt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szabálysértést észlelve a házelnök tehet feljelentést az ügyben, azonban a rendőrök az Országházból nem vihetnek el senkit. A szabálysértést utólag lehet megállapítani, és ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlés megszavazhatja azt, hogy az érintett képviselőnek felfüggeszti a mentelmi jogát - magyarázta.

A Jobbik frakcióvezetővé választott elnöke, Vona Gábor többször megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint az új Országgyűlés alakuló ülésén gárdamellényben jelenik meg.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, annak bármely formája, a feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett. "Ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel" - olvasható a tárcának a rendeletmódosításról tájékoztató akkori közleményében.

Kapcsolódó:
   Angol önkéntesek építhetik újjá az országot? (hírTV)
   A Jobbik továbbra is kitart az államadósság újratárgyalásának szükségessége mellett (Kuruc.info)