Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 4., kedd

5.738 - 2010. május 4., kedd 11:00 InfoRádió > A kettős állampolgárságot szerzők számára biztosítani kellene a választójogot is,/...


http://www.nemzetihirhalo.hu/images/fejlec800.jpg


A nemzetközi jog nem akadályozza a kettős állampolgárságot
2010. május 4., kedd 11:00 InfoRádió

Az állampolgárság és a szavazati jog megadása az Országgyűlés hatásköre, a nemzetközi jog nem akadályozza ezt - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő, miután Navracsics Tibor leendő miniszter és kormányfő-helyettes a kettős állampolgárság mellé biztosítandó szavazati jog lehetőségéről beszélt a Magyar Televízióban.

A választójoggal és állampolgársággal kapcsolatos kérdések az országgyűlés hatáskörébe tartoznak, a nemzetközi jogban nincsenek korlátozások erre vonatkozóan - mondta az InfoRádiónak Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

A választójogot a jogrendszer a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgároknak biztosítja a főszabály szerint. A közvetlen összefüggés a választójog és az állampolgárság között nem automatikus, hiszen az állampolgárok között vannak, akiknek nincs választójoguk, míg bizonyos választáson a helyben lakó külföldi állampolgár is szavazhat - fejtette ki.

A leendő kormányzat közeléből érkező új tervek arról szólnak, hogy az állampolgárság megadását nemzetiségi alapon biztosítanák, ám ez a választójogi jogszabályok módosítása nélkül nem eredményezné egyben a választójog biztosítását is, hiszen nem helyben laknak a határon túli magyarok - emelte ki a nemzetközi jogász.

Lattmann Tamás emlékeztetett: a kettős állampolgárság intézménye működik az EU-n belül is, egy szomszédos országban is létezik ez a rendszer, miközben vélhetően a magyar kormány erre irányuló lépését politikailag elleneznék.

Navracsics: Régi adósság

A kettős állampolgárságot szerzők számára biztosítani kellene a választójogot is, ha Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek - mondta Navracsics Tibor.

A leendő kormányfő-helyettes a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este azt mondta, a kettős állampolgárságról szóló törvény régi adósság, és jelezte, hogy Magyarországon ebben az ügyben konszenzus van.

Arra a kérdésre, hogy ez egyben szavazati jogot is jelentene-e, elmondta, kétféle állampolgárság létezik; az egyik fajtája, amikor nem adnak szavazati jogot, ám ez esetben "másfajta" állampolgárságot jelent, mint az általános. Elmondta, a lakóhelyre való tekintet nélkül is adható szavazati jog az állampolgársággal együtt, ilyen létezik például a horvátoknál. A fideszes politikus közölte, hogy ő egy "közbülső utat" támogatna. E szerint aki Magyarországon lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, arra az általános választójogi szabályok lennének érvényesek. Ez pedig azt jelenti, "ahogy egy magyar állampolgár, úgy egy kettős állampolgár is tudna szavazni" - mondta Navracsics Tibor.

Hanganyag: Herczeg Zsolt
Kapcsolódó cikkek:
    * Milyen ügyek eldöntéséhez kell kétharmados parlamenti többség?
    * "Uniós norma a kettős állampolgárság"