Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. május 3., hétfő

5.730 - FIGDER ÉVA: Az "Aranyvonat". A nyugatra elhurcolt javak sorsa > Aranyvonat amerikai hadizsákmányban

http://www.nemzetihirhalo.hu/images/fejlec800.jpg

FIGDER ÉVA: Az "Aranyvonat". A nyugatra elhurcolt javak sorsa

1944 végén a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét, a Budapesti Árvaszék kincseit, a Magyar Tudományos Akadémia aranyvagyonát, egyéb ékszereket, értékpapírokat Budapestről Veszprémbe szállítottak egy bombabiztos óvóhelyre. A szovjet csapatok előrenyomulása arra késztette a magyar hatóságokat, hogy a Veszprémben tárolt kincseket - csendőri kísérettel - továbbvigyék Fertőbozra, ahova 1944. december 10-én érkezett meg a szállítmány. A vasúti vágányokon felhalmozott kincs tovább gyarapodott magyar állampolgárok személyes javaival, múzeumi és ipari anyagokkal, így 1945. január végén már 77 vagyon állt a vágányokon. Ekkor még három kocsi ezüstneműt is csatoltak a rakományhoz. A szerelvény Sopronon át hagyta el az országot, ahonnan már csak a vonat- és a polgári kísérők, valamint az MNB alkalmazottai tartózkodtak a vonaton. Bécsújhelyen megerősített német őrség várta a fura rakományt. Azt követően a szerelvény Salzburg közelébe jutott el, ahol egy alagútban vészelte át a front átvonulását. A vonat parancsnoka Toldy Árpád volt, aki a szerelvényből 44 vagont a Tauern-alagútban rejtett el. A köztudatban a szerelvény aranyvonat néven híresült el.

Aranyvonat amerikai hadizsákmányban

[...] Az amerikai 5. hadsereg 42. számú gyalogoshadosztálya a Salzburgtól kb. 100 km-re délre fekvő Werfnnél zsákmányolta a 44 vagonból álló szállítmányt 1945. május 16-án. (A szerelvény jelenlegi árfolyamon 1-2 milliárd amerikai dollárra becsülik.) Tartalmáról egy később készült leltár ad felvilágosítást:

    * 10 láda arany, átlagban 45 kg/láda
    * 1 láda aranyérme, kb 100 kg
    * 18 láda aranyékszer, kb. 35 kg/láda
    * 32 láda aranyóra, 30-60 kg/láda
    * 1560 láda ezüstnemű
    * 1 láda ezüsttömb
    * kb. 100 festmény
    * kb. 300 kézi csomózású perzsaszőnyeg
    * 8-10 ezer db óra
    * valuta, brilliáns, ruha, szőrme, bélyeg, csipke, fényképezőgép, gramofon, ezüst, porcelán
    * 2 vagon vegyes, nem szétválogatott értékek

Mark Clark tábornok - az amerikai megszálló hadsereg parancsnoka Ausztriában - a lefoglaláskor úgy határozott, hogy a zsákmányolt javak beazonosítása lehetetlen, így azokat jogos tulajdonosaiknak visszaadni nem lehet. Ez a határozat szolgált minden további amerikai kormányszintű döntés alapjául a zsákmányolt javak sorsát illetően.

Tovább > Érkezett egyéb írások > Folytatás