Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 5., kedd

6.640 - Barikád: Novák Előd:"Betartja-e választási ígéreteit a fidesz?" + Hende Csaba válasza (2010. október 4.)


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Milyen elszámoltatás?
2010, október 4 - 18:43 Barikád

Nem zárhatóak ki az egykori állampárt funkcionáriusai a jelenkor szerepvállalásaiból. Az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagjai elutasították a pártkatonák eltávolítására tette jobbikos javaslatot

Nem vette tárgysorozatba, azaz a parlament nem tárgyalja a Vona Gábor, Staudt Gábor és Szilágyi György a Jobbik országgyűlési képviselőinek javaslatát az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság. Ennek segítségével kizárhatták volna az egykori állampárt funkcionáriusait a jelenkori szerepvállalásból. Szilágyi György szerint, a Fidesz megmutatta igazi arcát, nem akar elszámoltatást a kormánypárt.

Elutasította az alkotmánymódosításra vonatkozó javaslatukat az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság. Milyen következtetéseket lehet levonni az ülés után?

Ma volt a lusztrációs törvény tárgysorozatba vételének tárgyalása. Elszomorító, hogy a választások után egy nappal a Fidesz megmutatta igazi arcát, ugyanis tartózkodott a szavazásnál. Az országgyűlési és helyhatósági választásokon folyamatosan elszámoltatásról beszéltek. Ez az egyik alapeleme lett volna, ugyanis kizárta volna a korábbi állampárt funkcionáriusait, a jelenkori szerepvállalásból.

Milyen formában képzelték el ennek megvalósítását?

Idézem a törvénymódosítás szövegét amelyet, Vona Gábor, Staudt Gábor és jómagam terjesztettünk elő: Az immáron szabad magyar nemzet jogos igénye, hogy az elnyomó hatalmat megtestesítő egykori funkcionáriusok ne vehessenek részt a mai demokratikus közélet alakításában - különösen az állami döntések meghozatalában - ne viselhessenek közhivatalt, illetve ne gyakorolhassanak befolyást állami vagy önkormányzati vállalatokban viselt tisztségeiken keresztül a nemzetgazdaság folyamataira.

Vonatkozott volna mindez azokra, akik 1990. május 21-ét megelőző időszakban állami vezetők, az egykori állampárt vezető tisztségviselői, vagy bármely erőszakszervezet vezető beosztású tisztjei voltak.

Mi hiúsult meg az elutasítással?

A valódi elszámoltatás megkezdése. 1990-ben elmaradt a tényleges rendszerváltás, sokan maradtak a korábbi állampárt kiszolgálói közül pozícióban, ez a tendencia a mai napig megfigyelhető. Ezen szerettünk volna változtatni alkotmánymódosító javaslatunkkal. Más közép-kelet európai államok, mint Csehország vagy Lengyelország már bevezette az úgynevezett lusztrációs törvényt, azaz kizárta a korábbi állampárt kiszolgálóit a jelenkori szerepvállalásból. A bizottság fideszes tagjaitól válaszként azt kaptuk, - a szocialistáktól és az LMP-től elutasításon kívül másra nem számítottunk - hogy nem személyekre vonatkozóan kell törvénymódosítást benyújtani. Erre annyit mondanék, sajnálatos, hogy a kormánypárt soraiban is ülnek olyanok, akikre vonatkozna ez a törvény. A legérdekesebb hozzászólást Répássy Róbert a Fidesz képviselője tette, aki elmondta, biztos olvastuk a Fidesz korábban beterjesztett hasonló tárgyú törvénymódosítási javaslatát, amit az akkori kormánypártok leszavaztak. Tartózkodásával, így saját pártja korábbi kezdeményezésének jelenkori megvalósítását hiúsította meg. A Jobbik véleménye az ügyben: tényleg ne bizonyos személyekre írjunk törvényeket, ehelyett azt tartsuk szem előtt, hogy a nemzetnek és a hazának mi válik hasznára. Az elszámoltatás pedig régóta követelt ügy a társadalom részéről, amelynek megkezdését ezzel az elutasítással meghiúsította a Fidesz, az MSZP és az LMP.

Novák Előd:"Betartja-e választási ígéreteit a fidesz?" + Hende Csaba válasza (2010.10.04.)
http://www.youtube.com/watch?v=1ya_pUAkPak

2/1.- Vita az afganisztáni magyar csapatok helyzetéről (2010.10.04.)

http://www.youtube.com/watch?v=m0IZlzkfC20

2/2.- Vita az afganisztáni magyar csapatok helyzetéről (2010.10.04.)

http://www.youtube.com/watch?v=VNZrXa0uClU