Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 7., csütörtök

6.660 - Alább olvasható Novák Előd nyílt levele Lázár Jánosnak

From: Dr. Somogyfoki György

Date: 2010. október 6,
To: jozsef@kutasi.eu


Felajánlja lemondását Lázár Jánosnak Dúró Dóra és Novák Előd

Alább olvasható Novák Előd nyílt levele Lázár Jánosnak:
Tisztelt Frakcióvezető és Polgármester Úr!


Nem a devianciát, a házasságot büntetik
 
Féltékenységi kirohanása mögött nyilvánvalóan a gátlástalan politikusi álláshalmozásuk feszegetése áll, de örömmel fogadtam kétségbeesett megnyilvánulását, mert ezek szerint Önben még munkál a lelkiismeret, szemben pl. Kubatov Gáborral, aki egyszerűen és megalázóan „nem túl szép, nem túl okos” embernek nevezi azokat a tagjaikat, akik elől honatyáik elveszik az önkormányzati főállásokat is.

„Megfékezzük a politikusbűnözést, korlátozzuk a politikusok álláshalmozását. 2014-től bevezetjük, hogy férj és feleség ne lehessen parlamenti képviselő” – ilyen félrevezető választ ad Ön egy valódi problémára. Nem érzi következetlenségnek, hogy Orbán Viktor felesége is volt a Fidesz egyéni és listás országgyűlési jelöltje? Sőt miniszterelnökként már egyenesen kötelező a házastárs közéleti szerepvállalása. Navracsics Tibor második felesége a Fidesz EP-listáján szerepelt, végül a Nézőpont Intézet irodavezetője lett. Korrektebb a párt fiókintézményeként működő, elvileg független elemzőcég alkalmazásában állni? Hitelesebb volna, ha feleségem politológusként egy létrehozandó Political Radical megmondószervezetet vezetne?

Dúró Dórával közéleti tevékenységünk során, a Jobbikban találtunk egymásra, tehát nem arról van szó, hogy „behozom a feleségemet a politikába”. Egy, a lakóhelyünkön vont párhuzamot mutatva ahhoz tudnám hasonlítani esetünket, amikor a Fidesz XI. kerületi frakcióvezetője elvette a polgármestert (aki később országgyűlési képviselő is lett). Megtiltaná a szerelmet? Kubatov Gábor felvázolt egy orwelli diktatúrát, de ez már azért nevetséges.

A Jobbik demokratikus párt, feleségemet korábban helyi alelnöknek, majd képviselőjelöltnek is a legnépesebb fővárosi kerület tagsága választotta, több jelölt közül, titkos szavazással, tiszta versenyben. Szóvivővé is akkor választotta az országos elnökség, amikor én még nem voltam a párt alelnöke. Megértem, hogy Morvai Krisztina csatlakozása óta különösen kellemetlen Önöknek a női politikusok ügye. Hiszen Pelczné Gáll Ildikó is csak úgy válhatott Fidesz-alelnökké, hogy az utolsó pillanatban visszaléptették Schmitt Pált, így nem volt igazi választás; csak annyi, mint a MIÉP-ben egy átlagos elnökválasztáson.

Az országgyűlési hagyományt felrúgva, féltékenységből megvonták feleségemtől azt a lehetőséget, hogy legfiatalabb képviselőként az alakuló ülésen ő olvassa elő az esküt. Most egy újabb kicsinyes bosszút tervelt ki Ön, de ne reménykedjen: nem válunk el. Önnek inkább a heti több száz házszabálysértésükkel kellene foglalkoznia, hiszen a képviselőknek elvileg kötelező jelen lenni az Országgyűlés ülésein. 262 mamelukjuk közül egyszerre csak 70 számára tette kötelezővé a jelenlétet hétfőtől, de már kedden is tíz alá csökkent a létszám. Higgye el, frakcióvezető úr tekintélye csorbulásának nem a Jobbik az oka, hanem az álláshalmozás, ami miatt Ön sem tudott részt venni a keddi ülésnapon.

A rendszerváltás óta mindig volt férj-feleség tagja az Országgyűlésnek, egyszerre akár öt pár is. Más pártok képviselői közti házasságra is volt példa, ott melyiket zárná ki, hogyan lehetne dönteni? Elváltak, élettársak, szeretők, barátok, (unoka)testvérek vagy szülő-gyermek lehet egyszerre képviselő? Ki tartja majd nyilván a hálószobatitkokat? Kubatov Gábor?

Házasságunk egyetlen nyilvános következménye eddig az volt, hogy az egyházi esküvő állami elismerését javasoltuk, miután mi a polgári házasságkötésünket is templomban tartottuk. Hogy a politikusi álláshalmozás a munka rovására megy, az tény. De miért akadályozná képviselőségünket, hogy egy pár vagyunk? Sőt nagy segítség, hogy sokat vagyunk együtt, bár mi ketten összevetve sem látunk el annyi feladatot, mint Ön egymaga.

Az új Alkotmány előkészítése során tegnap azt mondta a Fidesz, hogy nem kívánja korlátozni a választójogot. Pár órával később Ön a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával szemben is a passzív választójog korlátozását javasolta. Megtisztelő, és egy életre lekötelez, hogy miattam még az Alkotmányt is módosítaná. Eddig ezt csak Borkai Zsolt érdekében tették, a Jobbik ellen a rendőrökre vonatkozó közélettől eltiltást 5-ről 3 évre módosítva, hogy ismét Győr polgármestere maradhasson.

Megtisztelő volt, hogy a Fidesz ebben a ciklusban még csak engem szólított fel lemondásra (egyetlen szó viccnek szánt bekiabálása miatt), hiszen ez valójában aktív és kritikus ellenzéki munkám elismerése. Hogy még Gyurcsány Ferencnél is jobban utálnak Önök, abban tudom, döntő szerepe van az álláshalmozás elleni fellépésemnek, ez sok érdeket sért. A Jobbik Alapszabályába is az én javaslatomra került be ez a tiltás, aminek voltak ellenzői, ezért lettek haragosaim, de a kollektív bölcsesség és igazságosság győzött. Megérte. Talán az Önök pártjában is sikerülhet ez, álljon a sarkára!

Megegyezést ajánlunk Önnek: ha a politikusi álláshalmozásnak véget vetnek, és a hétfőn lesöpört javaslatunkat mégis megvalósítva, a pártállami vezetőket, Gyurcsányt és társait alkotmánymódosítással kizárnák a közéletből, akkor feleségemmel együtt felajánljuk lemondásunkat: ráadásul Ön dönthet, melyikünk mandátuma „függesztődjék fel”. Vagy tényleg csak Dúró Dóra képviselősége zavarja Önt, a kommunista cenzor Lendvai Ildikó maradhat?

Szebb jövőt kíván:

Novák Előd
,
a Jobbik országgyűlési képviselője