Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 9., szombat

6.700 - Magyarország > Orbán: Devecser, Kolontár lakói biztonságban vannak


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Orbán: Devecser, Kolontár lakói biztonságban vannak
2010. október 9., 10:30 (MTI-fidesz.hu)

Biztonságban vannak az emberek, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek heroikus munkájának köszönhetően - mondta a miniszterelnök az MTI tudósítójának.

kapcsolódó
   Tovább gyengült a gát, evakuálták Kolontárt

Orbán Viktor elmondta, hogy az éjszaka veszélyhelyzet alakult ki az ajkai térségben. A kiürítési tervet elkészítették, minden létező eszköz rendelkezésre áll, hogy szükség esetén Devecser lakosságát néhány órán belül biztonságos helyre menekítsék.

A kormányfő kijelentette: biztonságban vannak az emberek, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek heroikus munkájának köszönhetően. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy példátlanul gyorsan és szakszerűen hajtották végre a település kiürítését.

Hende: megvédjük a lakosságot

Egyetlen logisztikai intézkedéssel ki tudjuk menekíteni Devecser lakosságát, az ehhez szükséges technikai feltételek rendelkezésre állnak - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek a kiürített Kolontáron szombat reggel.

A miniszter elmondta, hogy 127 katonai jármű áll készen arra, hogy szükség esetén háromezer embert azonnal el tudjanak szállítani a veszélyeztetett körzetből. Az emberek esetleges elszállítását közúton és vasúton egyaránt biztosították.

A szakemberek felhalmoztak a közelben a közömbösítéshez szükséges minden anyagot, hogy egy esetleges katasztrófa esetén meg tudják menteni a Dunát.

Devecser nincs veszélyben

Nincsenek veszélyben Devecser lakói és épületei, és ha a védőgát Kolontáron elkészül, az esetleg kizúduló vörösiszap elkerüli a Veszprém megyei kisvárost - nyilatkozták szakemberek szombat reggel az MTI tudósítójának.

A szakértők egy négyszáz méter hosszú, négy-öt méter magas gátat építenek, amelynek koronateteje hat méter, az alja pedig húsz méter széles lesz.

A gát kettészeli majd a vörösiszappal elöntött Kolontár települést, ezzel megvédik a hétfői áradatban épen maradt településrészt. A 8-as útig vezető védőgátat úgy építik, hogy ha ismét vörösiszap ömlene Devecser határába, az a település lakóházaitól messzebb terüljön el. Szakértők szerint a sűrűbb tartalmú iszap lassabban árasztaná el ezt a részt, és a védőgát képes megmenteni Kolontárt, illetve Devecsert.

Hétfőn az Ajka melletti zagytározó gátjának szakadása után a vörösiszap-áradat Kolontáron 35, Devecseren 273, Somlóvásárhelyen 14 házat öntött el és több mint 40 utcát tett járhatatlanná.

A katasztrófa eddig hét ember halálát okozta, egyet még keresnek. Közel 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól.