Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 12., kedd

6.711 - Őrizetbe vették Bakonyi Zoltánt, a MAL Zrt vezérigazgatóját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök!

Feladó: Dr. Somogyfoki György
Dátum: 2010. október 11. 20:14
Tárgy: Bakonyi Zoltán
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Végre: rács mögött a MAL Zrt vezetője
2010, október 11
 

Őrizetbe vették Bakonyi Zoltánt, a MAL Zrt vezérigazgatóját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délután az Országgyűlésben.

A miniszterelnök a T. Házban napirend előtt felszólalás keretében jelentette be: az iszapömlésért minden valószínűség szerint felelős cég vagyonát zárolták, vezérigazgatóját őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatásba helyezését. A MAL Zrt állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az államnak most négy feladata van: kártalanítani kell a károsultakat, de lehetőleg ne közpénzből, biztosítani kell az emberek munkahelyét, tisztába kell kerülni az országban levé veszélyes anyagokkal, illetve a felelősök megkeresése, megnevezése, és szigorú felelősségre vonása.

Orbán a kormány nevében törvényjavaslatot is benyújtott, amelynek értelmében létrehoznák a katasztrófabiztos intézményét. A katasztrófabiztos fogná össze azt a négy teendőt, amit a kormánynak el kell látnia.

Vona Gábor is részvéte kifejezésével és köszönetnyilvánítással kezdte felszólalását. "A magyar nemzet ismét bizonyította, hogy a turáni átok nem létezik" - mondta. A Jobbik elnöke bejelentette: pártja a kormány minden felelős lépését, így az államosítást és a katasztrófabiztos intézményének létrehozását is támogatja.

Vona Gábor kitért a katasztrófa tanulságaira. Például, hogy mit érnek a hatósági vizsgálatok, ha a környezetvédelmi felügyelőség megfelelőnek találta a gátat. "Felmerült bennünk a kérdés, hogy a katasztrófavédelemnek nem kellett volna-e vizsgálni a zagytározó állapotát" - fogalmazott meg óvatos kritikát. Felvetette, hogy a Mal tulajdonosai magánvagyonukkal is felelhetnének a történtekért. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelzálogi fedezetként szolgáló, megsemmisült házak tulajdonosai már felszólítást kaptak a bankoktól szerződésük felmondásáról. A helyzet orvoslását kérte a kormánytól.

http://www.youtube.com/watch?v=lQWvFTKx4mM&feature=player_embedded

 MTI - http://www.barikad.hu/v%C3%A9gre_r%C3%A1cs_m%C3%B6g%C3%B6tt_mal_zrt_vezet%C5%91je-20101011